Korunovace se odkládá, Hamilton ale udělal další výrazný krok k titulu + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 22. října 2017, 20:33 Google+

Stane se Lewis Hamilton počtvrté mistrem světa? Podaří se Vettelovi odvrátit první matchball a zachovat si naděje vyšplhat se po čtyřech letech na mistrovský trůn? Jak si povedou piloti, kteří buď změnili působení, po pauze se vrátili nebo prožili debut v F1? To byly americké otázky.

Počet komentářů:  69 komentářů (Poslední 25.10. 18:08) Napište svůj názor
Max Verstappen se postaral o jedno z největších vzrušení v závodě

Max Verstappen se postaral o jedno z největších vzrušení v závodě | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Celebritami nabitá Grand Prix USA - v hledišti jsme viděli mimo jiné herce Woody Harelsona, Michaela Douglase či George Clooneyho - se těšila velice hezkému počasí a diváci byli poprávu natěšeni na souboj, ze kterého mohl vyjít nový mistr světa. Napínavý souboj ostatně slibovali i dva největší rivalové v první řadě. 

Vettelovi se povedl nadmíru dobře start a v první zatáčce se mu podařilo proklouznout před Hamiltona. Chvíli to vypadalo, že by se Němec mohl vedoucímu pilotovi průběžné klasifikace utrhnout, dokonce měl téměř dvě vteřiny odstup, ale to byla jen chvilková naděje.

V šestém kole využil Hamilton skvělých vlastností svého Mercedesu a pomalu se začal Vettelovi vzdalovat. Sebastian zamířil do boxů na konci 17. kola, když si předtím stěžoval na problémy s levou přední pneumatikou, a během tří okruhů, o které zajel Hamilton do boxů později, dokázal stáhnout poměrně výrazný odstup, takže ještě jednou v nájezdu do 21. kola zkusil získat vedení na svou stranu, ale Lewis jeho útok odrazil a od té chvíle bylo jasné, že pokud ho nestihne nějaký technický problém, nebude mít soupeře. Což se potvrdilo.

Video: Sestřih Velké ceny Spojených států 2017 VIDEO: Sestřih Velké ceny Spojených států 2017 (zdroj: formula1.com)

O strhující podívanou se tak starali jiní. Především kvarteto Vettel, Räikkönen, Verstappen a Bottas. Nejhorší pozici měl zdánlivě Verstappen, ale velice rychle se prodral přes své soupeře o deset příček kupředu a ze šestého místa začal skutečně usilovat o dobrý výsledek. V 25. kole zajel do boxů pro měkké pneumatiky a dotáhl se na dohled Kimi Räikkönena, druhou výměnu provedl v 38. kole s jasným cílem zaútočit v závěru. U Ferrari na to reagovali stejně - na trati zůstal Kimi a Vettel o kolo později okopíroval Maxovu strategii. A zatímco čtyřkolový finský duel nakonec ve 42. kole pro sebe rozhodl Räikkönen, záhy musel poražený Bottas hltat další hořké pilulky: Vettel a Verstappen na nových pneumatikách byli k nezastavení.

Vettel šest kol před cílem smazal desetivteřinovou ztrátu na Bottase a úseku mezi zatáčkami 12 - 16 se rozhořely souboje kolo na kolo. Ale Vettelovi se útok na Bottase povedl v nájezdu do první zatáčky, když využil přítomnosti Vandoornea jedoucího o kolo zpět a zaváhání Bottase. V 52. kole přišel očekávaný pokyn, aby Räikkönen přepustil Vettelovi svou pozici, ale Hamilton byl na míle daleko.

Ferrari naopak měly stále více potíží se spurtujícím Verstappenem. Ten si v 53. kole poradil rovněž s Bottasem, i když ho v zatáčce 12 vyhnal mimo trať - ale bez kontaktu, a začal se nebezpečně blížit Räikkönenovi. Bottas poté zajel do boxů, protože jeho pneumatiky byly na samém konci životnosti, ale na ultraměkké směsi ani nedokázal překonat nejrychlejší kolo Vettela.

Souboj o stupně vítězů vygradoval v posledním kole - Räikkönen se rovněž potýkal s přilnavostí notně opotřebovaných pneumatik, navíc hlásil týmu blíže nespecifikované potíže, kvůli kterým jeho vůz nebyl v nejlepší kondici. Konečný duel se odehrál v zatáčce 18, kde Holanďan argesívním manévrem doslova podjel Finovo Ferrari, ale ze zisku vynikajícího třetího místa se Max dlouho neradoval - přesně do chvíle, kdy se chystal vystoupit na stupně vítězů. Přišlo rozhodnutí od sportovních komisařů, že vůz se startovním číslem 33 projel zatáčku 17 všemi koly za bíle vyznačenou linií, za což následovala pětivteřinová penalizace, takže Verstappen se vrátil na čtvrté místo a mimo "bednu", kde ho nahradil právě Räikkönen.

Jako už letos poněkolikáté se přímo na trati setkali oba piloti Force Indie. Esteban Ocon vpředu zkoušel útočit na Massu a Pérez sledující tento souboj z povzdálí žádal tým, aby ho pustil před Ocona, protože měl pocit, že je rychlejší. Nakonec se Esteban před Brazilce dostal a Pérez místo posunu vpřed musel čelit skvěle jedoucímu Carlosu Sainzovi jr. Španěl se v kokpitu Renaultu předvedl výborně a vrcholem jeho výkonu byl ve 34. kole duel právě s Mexičanem, který svou pozici nedokázal ubránit - šlo o jeden z nejtvrdších a nejpohlednějších soubojů, který začal za zatáčkou 12 a táhl se až do předposlední zatáčky. Ačkoliv se Sainz jr. poté přiblížil i k Oconovi, Francouz soustředěnou jízdou svou pozici uhájil. 

Dramatická situace se odehrála ve 47. kole, kdy na konci dlouhé rovinky dojel Vettel o kolo zpět jedoucí dvojici Magnussen - Ericsson. Těžko říci, zda byl Dán jeho náhlým vybočením překvapen nebo Ferrari ve snaze ubránit se útokům pilota Sauberu přehlédl, v každém případě došlo po projetí Vettela mezi Kevinem a Marcusem ke kolizi, na kterou doplatil pilot Haasu hodinami, naštěstí bez vážnějšího poškození. I tady se dostali do akce sportovní komisaři a Ericsson za tento atak vyfasoval rovněž pětivteřinovou pokutu.

Nenápadný, ale účelný závod jel navrátilec Daniil Kvjat. I on svedl několik soubojů a pohyboval se mezi osmou a dvanáctou příčkou. V samotném závěru se přiblížil na dosah Massovi, ale nenašel cestu kupředu. Stroll na druhém Williamsu v podstatě působil na konci startovního pole a měl co dělat, aby odolal nováčkovi Hartleymu, jehož šance na výborné umístění zhatila druhá zastávka v boxech, která jeho snažení poněkud zkreslila.

Určité propojení můžeme najít mezi Alonsem a Hülkenbergem. Pokud se Španěl těší na příští rok a motory Renault, asi mu pohasl úsměv, když Nico Hülkenberg musel jako první odstavit svůj vůz. A když se k němu přidal i Ricciardo, který mohl zajet velmi dobrý závod a chvílemi si statečně troufal i na v té době třetího Bottase, nejspíš si Fernando liboval, že má za svými zády ještě stále Hondu. Ale jen do 24. kola, kdy i jeho motor odmítl pokračovat v závodě na plný výkon. Alonso si tak jenom upevnil nelichotivou pozici "krále odpadlíků".

Jestliže Hamilton ještě titul mistra světa nezískal, Mercedes už mohl v USA slavit, protože se definitivně stal držitelem Poháru konstruktérů. K nablýskané atmosféře v Austinu přispěl někdejší prezident USA Bill Clinton, který předal cenu vítězi, a pak fenomenální sprinterský ďábel Usain Bolt, který na stupních vítězů vyzpovídal Hamiltona - kterému věnoval zlatostříbrné tretry - a oba piloty Ferrari. Britský pilot nyní vede s náskokem 66 bodů a za týden v Mexiku bude k zisku titulu o další krůček blíž.

GP USA (Circuit of the Americas)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 251:33:50,991 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 10,143
3. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 15+ 15,779
4. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 12+ 16,768
5. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 10+ 34,967
6. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 8+ 1:30,980
7. 55 Carlos SAINZ JR. espRenault Sport Formula One Team 6+ 1:32,944
8. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 4+ 1 kolo
9. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 2+ 1 kolo
10. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso 1+ 1 kolo
 
 
11. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing  + 1 kolo
12. 2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  + 1 kolo
13. 39 Brendon HARTLEY ausScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
14. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
16. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1 kolo
 DNF  14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  MGU-H
 DNF  3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing  motor
 DNF  94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  poškozená podlaha
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team  tlak oleje

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Korunovace se odkládá, Hamilton ale udělal další výrazný krok k titulu + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 69, poslední 25.10.2017 18:08 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 69 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hawthorn, Mike

Nový film o Ferrari, kdy v F1 smrt číhala v každé zatáčce + VIDEO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud