GP Singapuru: Obě Ferrari skončila v první zatáčce, čehož plně využil Hamilton

Robert RoBertino Pavelka, 17. září 2017, 16:07 Google+

Světelná loterie v ulicích asijské metropole je první asijskou zastávkou závěrečné fáze letošního šampionátu. Byla zároveň dalším pokračováním souboje o průběžné vedení šampionátu Formule 1, do něhož vstupoval Vettel s tříbodovou ztrátou na Hamiltona.

Počet komentářů:  90 komentářů (Poslední 19.09. 17:37) Napište svůj názor
Lewis Hamilton využil problémů svých soupeřů a nečekaně v Singapuru vyhrál

Lewis Hamilton využil problémů svých soupeřů a nečekaně v Singapuru vyhrál | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Startovní rošt musel poprvé za existence Grand Prix Singapuru čelit v závodním módu deštivému počasí, ačkoliv na teplotách se to zásadně neprojevilo - vzduch 28°C, trať kolem 32 - 33°C, vanul severozápadní vítr o síle 12,2 km/h a vlhkost vzduchu činila 77 %.

Piloti zvolili k deštivému začátku závodu rozdílný přístup. První šestice plus Sainz, Kvjat, Grosjean, Stroll a Ericsson zvolili pneu do přechodných podmínek, ostatní nasadili modrou směs. Podle predikce však vláha z nebes měla ustat, takže se daly předpokládat strategické šachy. 

Start do značné míry rozhodl o osudu závodu. Vettel velice dobře odstartoval a udržel si Verstappena za sebou, před kterého se zleva propracovával Räikkönen. Ještě před první zatáčkou ale nastala pro Ferrari katastrofa: Vettel směřoval šikmo vlevo, aby za sebou udržel Verstappena a ten, sevřený mezi obě Ferrari, neměl kam uniknout.

Zachytil levým předním kolem za pravé zadní Kimiho vozu a oba piloti nekontrolovaně směřovali do únikové zóny. Při své cestě smetli ještě Alonsa, který se odvážně pustil dopředu po vnější straně, Španěl udělal něco jako jednoduchý vyhozený Axel-Pausen, ale na rozdíl obou kolidujících pokračoval.

Vettel už po několika desítkách metrů pochopil, že je konec, sice se udržel po boku Hamiltona (který podobně jako Alonso volil vnější stopu a unikl demoličním hrátkám), ale vůz se mu na krátké rovince za prvním zatáčkovým úsekem smýkl, roztočil se a urazil si příď. Jel pak pozpátku ještě pár metrů, Vettel se smykem po projetí startovního pole vrátil do řádného směru, ale byl jasné, že poškozený levý bok a kapaliny, tryskající ze zádě, jsou definitivním epilogem za Grand Prix Singapuru.

Na trať se vydal safety car a kroužil tu čtyři kola, než se podařilo pořadatelům inkriminované místo vyčistit. Pak se začalo závodit v pořadí Hamilton, Ricciardo, Hülkenberg, Pérez, Bottas, Palmer, Vandoorne, Ocon, Sainz a Magnussen. Hamilton se vzdaloval Ricciardovi, evidentně mu mokré podmínky vyhovovaly více, ale jeho snaha byla zchlazena v 11. kole, kdy Daniil Kvjat nezvládl nájezd do zatáčky Memorial a zapíchl se do bariéry. 

Po dalších čtyřech kolech restart zastihl první pětici v pořadí Hamilton, Ricciardo, Bottas, Sainz a Hülkenberg. Nad startovním polem se pomalu začala vznášet otázka přechodu na slicks, ale prvním statečným byl až ve 25. kole Magnussen. Jenže ani to nebylo poslední drama - ve 38. kole Ericcson jedoucí se ztrátou jednoho okruhu nezvládl přejezd Anderssonova mostu a projel ho bokem, aby na jeho konci narazil levým zadním kolem do bariéry a vytvořil tak překážku pro ostatní. Vedení závodu musel poslat na trať potřetí zpomalovací vozidlo, což Hamilton v předtuše problémy kritizoval, ale ukázalo se, že nebylo proč. Dokázal se utrhnout Ricciardovi a víceméně si kontroloval svou pozici. Jestliže se domáhal po kvalifikaci zázraku, tak mu ho paní Štěstěna přinesla - a spokojený Lewis zvýšil svůj náskok na čele průběžné klasifikace.

img-responsive

Z vrcholku na samotné dno - Vettel se po kvalifikaci usmíval, po závodě dostala jeho tvář jiný výraz | foto: Scuderia Ferrari

Statečný závod odjel Carlos Sainz jr., který dokázal po značnou část vzdorovat agresivně jedoucímu Pérezovi. Španěl neudělal jedinou chybu a když mu tým pomohl i po stránce strategie - jako jediný jel na suché trati se superměkkou směsí, slavil svůj vůbec nejlepší výsledek v F1. O Kvjatovi už byla řeč, jeho chyba nastala po předjetí Magnussena, Rus nejspíš na chvíli polevil v soustředění, probrzdil a marně se snažil vměstnat do zatáčky. 

Velmi blízko úspěchu byl Nico Hülkenberg, který zpočátku držel dokonce třetí příčku, pak dlouho obhajoval čtvrtou pozici. Bohužel pro něj v posledním režimu safety caru zůstal dlouho stát v boxech a mechanici se pokoušeli udržet jeho vůz v kondici, doplňovaly se provozní kapaliny a Němec klesl až na desáté místo. Ještě pár kol pak bojoval s Grosjeanem, ale nakonec musel odstoupil. Body Renaultu však vybojoval spolehlivě jedoucí Jolyon Palmer, který se pochopitelně rovněž radoval ze svého maxima ve Formuli 1.

img-responsive

Pamlmerovy dny v F1 se nejspíš krátí, ale jeho výsledky rostou | foto: Renault Sport F1

Nečekaný bodový zisk se nabízel Haasu, který díky změnám ve startovním poli poskočil do středu pole. Zvláště tvrdě až brutálně si vedl Magnussen, který v 16. kole v sobě vlastním stylu vyvezl Ocona málem až do bariéry, o kolo později na rovince mu zjevně "hodil vlnku", ale trestu se vyhnul. Jak už bylo řečeno, jako první přešel na ultraměkké pneu, ale zdržel ho problém s levou přední pneumatikou. Po výjezdu z boxů nebral ohledy na svého kolegu a málem s ním kolidoval, nakonec ale kvůli ztrátě výkonu musel zamířit do boxů a vzdát - když mu tým sdělil, co má udělat, dostalo se mu od Dána jadrné odpovědi: Shut up!

Fernando Alonso měl viditelně poškozenou levou stranu monopostu před zadním kolem, navíc při detailním pohledu bylo zřejmé, že šasi nakonec náraz nepřežilo bez následků. Sice ještě nějakou chvíli bojoval především s dvojicí Williamsů, ale pak svou snahu vzdal. Vandoorne byl dalším z těch, kteří zajeli čistý závod a nenechal se "vybláznit" Strollem, který místy bojoval se zvládnutím svého vozu, ale nakonec to byl on, kdo pro Williams dovezl body. Massa nezvolil vhodnou strategii, s Ericssonem byli poslední, kdo setrvávali na mokrých pneumatikách a Brazilec kvůli tomu zbytečně absolvoval o zastávku v boxech navíc.

img-responsive

Esteban Ocon zatím pokaždé v F1 dojel do cíle | foto: Sahara Force India

Jestliže Pérez nestačil na Sainze, tak pro Estebana Ocona se staly osudem oba Haasy. O jeho souboji s Magnussenem už byla řeč, potom se pokoušel prodrat přes Grosjeana, ale ačkoliv byl místy viditelně rychlejší, recept na Francouze nenašel. Nakonec ho to ale až tak mrzet nemuselo, protože zatímco Vettel letos poprvé odpadl, Ocon zůstává s Hamiltonem jediným, kdo ještě nezaznamenal ani jedno odstoupení. Jenže na rozdíl od Lewise se může Esteban pyšnit skutečností, že od svého debutu v F1, tedy od Grand Prix Belgie 2016, zatím ve všech závodech, do kterých nastoupil, dojel do cíle!

Hamilton se tak vzdálil Vettelovi, jemuž se naopak přiblížil Valtteri Bottas. Rozhodně se bude o začátku Grand Prix Singapuru 2017 dlouho mluvit a hledat se viník dramatických událostí na jejím začátku, ale na výsledku to vůbec nic nezmění. A pogratulujme týmům ze středu startovního pole k nečekané bodové úrodě a vyhlížejme další asijskou zastávku v Malajsii.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 252:03:23,544 hod
2. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 18+ 4,507
3. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 15+ 8,800
4. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 12+ 22,822
5. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 10+ 25,359
6. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team 8+ 27,259
7. 2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team 6+ 30,388
8. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing 4+ 41,696
9. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team 2+ 43,282
10. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 1+ 44,795
 
 
11. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 46,536
12. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  + 2 kola
 DNF  20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  MGU-K
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team  únik oleje
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  havárie
 DNF  26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  havárie
 DNF  14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  havárie
 DNF  5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari  havárie
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing  havárie
 DNF  7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari  havárie

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Singapuru: Obě Ferrari skončila v první zatáčce, čehož plně využil Hamilton

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 90, poslední 19.09.2017 17:37 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 90 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso hovoří o svých šancích v Singapuru

Alonso: Konečně opět prožívám šťastný víkend

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud