Mercedes oplatil Ferrari v Kanadě double, Alonso měl body na dosah

Robert RoBertino Pavelka, 11. června 2017, 21:45 Aktualizováno 11.6.2017, 22:45 Google+

Mnoho pilotů v prohlášení po kvalifikaci uvedlo, že na kanadském okruhu se dá mnohem lépe předjíždět než na ostatních tratích. Nakonec to tým Mercedes ve své podstatě nepotřeboval, protože závod v Montrealu ovládl ve všech směrech.

Počet komentářů:  49 komentářů (Poslední 13.06. 11:17) Napište svůj názor
Lewis Hamilton neměl v Kanadě absolutně žádného soupeře

Lewis Hamilton neměl v Kanadě absolutně žádného soupeře | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Už start ukázal obrovské ambice Maxe Verstappena - vyřítil se z páté pozice, našel skulinu mezi Bottasem a Vettelem a prosmýkl se na druhé místo. Levým zadním kolem škrtl o spoiler Ferrari a Vettel se tím dostal do značných problémů. Za druhou zatáčkou pak nastalo první velké drama: Grosjean měl po levém boku Sainze jr., který jako by ho vůbec neregistroval, zhruba v polovině úseku před zatáčkou 3 zachytil o jeho přední kolo a vydal se na nekontrolovatelný let. Na ten bohužel doplatil kromě něj i Felipe Massa, sestřelený jak pouťová růže.

Na trať se vydal safety car a setrval na ní tři kola. Sotva se vrátil na své postavení, bylo jasné, že Vettelův spoiler nevydržel, Sebastian tak v 6. kole zamířil k mechanikům, kteří kromě nového komponentu nasadili Sebovi i superměkkou směs. Hamilton se vzdaloval Verstappenovi, za nimi se pokusil Räikkönen zaútočit na Péreze, ale za sedmou zatáčkou lehce lízl trávu a hned z toho byly zásadní problémy. 

Když v 11. kole odstoupil kvůi potížím s převodovkou Verstappen, už následovala pouze spanilá jízda Mercedesů. Hamilton stejně jako Bottas neměli po celý závod žádného ze soupeřů na dosah a pouze si kontrolovali s obrovským přehledem své pozice. I tak bylo velmi překvapivé, že v situaci, kdy o nic nešlo, dokázal Hamilton nadělit svému týmovému kolegovi téměř 20 vteřin.

img-responsive

Sebastian Vettel dokázal po špatném začátku minimalizovat ztráty | foto: Scuderia Ferrari

Jak bylo samotné čelo nudné (a kamery ho zabíraly opravdu minimálně, takže Wolff může opět hromovat, že jeho tým má malý vysílací čas), diváci si mohli vychutnat dramata v pozadí. I když šlo víceméně o brnkání na nervy s menším počtem předjíždění, byla to napínavá záležitost. Především ze strany Sebastiana Vettela, který po první zastávce v boxech musel z 18. místa dotahovat startovní pole. Moc mu nepomohl ani virtuální safety car po Verstappenově odstoupení, ale postupně se dokázal prokousat přes své soupeře až na sedmé místo. Jenže by musel ujet na superměkkých pneumatikách 64 kol, což se jevilo jako málo pravděpodobné. Ferrari se proto rozhodlo jej ještě jednou do boxů: Vettel dvacet kol před koncem nazul další sadu ultraměkkých pneu a vydal se do honičky za bronzovým stupínkem. Inženýři předpovídali, že se na skupinku Ricciardo, Pérez, Ocon a Räikkönen dotáhne osm kol před cílem - nakonec to bylo až šest, ale především díky špatné týmové práci Force Indie se mu povedlo dostat v 68. kole na čtvrtou příčku, takže můžeme hovořit o malém zázraku, který by asi po druhé zastávce málokdo čekal. 

Kimi Räikkönen byl nakonec v boxech také dvakrát a podařilo se mu dotáhnout dvojici Pérez - Ocon o něco dříve než Vettelovi. Jenže deset kol před cílem udělal v poslední šikaně před cílem chybu, musel projet únikovou zónou, propadl se za Vettela a od té chvíle hlásil inženýrům znepokojivé informace ohledně chování vozu. Masivně začal ztrácet a neustále řešil způsoby nastavení. Z boje o třetí místo vypadl a nakonec ho jen těsně nezdolal Hülkenberg. Daniel Ricciardo naproti tomu zajel velice soustředěný závod a také on do jisté míry vydělal na chybné taktice Force Indie. Po zastávce v boxech (19. kolo) nasadil měkkou směs, která zaručovala dojetí do cíle, takže byl možná o něco pomalejší než soupeři na superměkkých, ale dokázal jim odolat. K jeho štěstí ho Vettel dotáhl hodně pozdě, takže si potřetí mohl odnést trofej za bronzový stupínek vítězů.

img-responsive

Po Kanadě bude asi v týmu Force India napjatá nálada (ilustrační foto) | foto: Sahara Force India

Sergio Pérez a Esteban Ocon - to bude velký námět budoucích diskuzí a dní. Mladý Francouz na rozdíl od týmového kolegy, který reagoval na boxové zastávky Räikkönena (18. kolo) a Ricciarda pitstopem ve 20. kole, setrval na trati a díky tomu si užil devět kol jízdy na druhém místě. Po zastávce (33. kolo) se dostal za týmového kolegu a postupem času, zvláště s ohledem na novější pneu, stále více dotíral na týmového kolegu. Po radiokomunikaci proběhla debata, zda by Pérez neměl Oconovi umožnit výměnou pozic lepší pozici pro útok na Ricciarda, Ocon sám tvrdil, že by měl větší šance. Jenže i když Pérez dostal informaci v tomto stylu, místo neudělal, chvílemi se vymlouval, že až se vozy dostanou k pilotům o kolo zpět, půjde zaútočit. Nakonec se pochopitelně stalo to, co nikdo z Force Indie nechtěl, v nájezdu do 66. kola Vettel využil rychlosti na cílové rovince a dostal se po bok Ocona na vnitřní stranu a Francouz chtě nechtě musel použít v první zatáčce únikové zóny. Pérez pak neudržel čtvrté místo, ale sveřepě odolal týmovému kolegovi, který si po závodě postěžoval, že tohle nebyl férový přístup.

Domácí publikum bylo zvědavo na Lance Strolla, který se nenechal - lidově řečeno - vybláznit a šel za svým cílem v podobě bodů. Nutno podotknout, že závod odjel bez větších zaváhání, ale značně mu ulehčili situaci hned čtyři piloti, kteří by mohli skončit před ním. O Sainzovi, Massovi a Verstappenovi už byla řeč, k nim se přidal i Daniil Kvjat. Ten měl problémy od samotného počátku, protože mu v zaváděcím kole zhasl motor. Nezvládl se včas zařadit na svou pozici, takže byl později potrestán penalizací ve formě průjezdu boxy, která mu ovšem byla později změněna na 10 vteřin stop & go. Kvjat absolvoval zastávku v 53. kole, ale už předtím si stěžoval na problémy s pravým zadním kolem. Mechanici už měli nasazenou novou sadu, ale kvůli matici na zmíněném kole vyměnili pneumatiky podruhé, čímž se zastávka neuvěřitelně protáhla. Daniil sice ještě vyjel na trať, ale po dvou kolech dal šéf týmu Tost ruskému pilotovi pokyn, aby se vrátil do boxů a závod ukončil. 

img-responsive

Lance Stroll se konečně dočkal, i když mu soupeři dost pomohli | foto: Williams F1 Team

Až do předposledního okruhu (z pilotova pohledu, protože jel s jedním kolem ztráty) vypadalo, že na body konečně dosáhne i Fernando Alonso. Svou zastávku naplánoval na hodně pozdní dobu, do boxů jel vlastně jako jeden z posledních (43. kolo) a až do 67. kola se držel na bodované příčce těsně za Strollem. Jenže na krátké rovince před osmou zatáčkou Honda vydala nezdravý zvuk a Fernando jenom lakonicky konstatoval: "Engine". Poté, co opustil svůj mclaren, zamířil na přilehlou tribunu a podaroval dva fanoušky svými rukavicemi. 

V Montrealu se příliš nedařilo Haasu, nakonec bod útěchy patřil Grosjeanovi, který počáteční kontakt se Sainzem jr. přežil bez úhony. Magnussen se musel vyrovnat s penalizací 5 vteřin za předjíždění v režimu virtuálního safety caru. Tradičně nenápadný, ale účelný závod odjel Nico Hülkenberg, který dokázal v přímém souboji pokořit Williams - Němec dalším bodovým přísunem zlepšuje postavení Renaultu. Palmer sice předvedl snahu, ale zůstalo jenom u ní, chmury vznášející se nad jeho hlavou ve formě možného předčasného odchodu rozhodně nezahnal.

Šťastný Hamilton pochopitelně kvitoval snížení náskoku na Vettela, i když ten dokázal ztrátu eliminovat, jak se jen dalo. Vítěz letošní Grand Prix Kanady se přiblížil šestým vítězstvím dosavadnímu rekordmanovi Michaelu Schumacherovi, který má zatím o jedno vítězství více. 

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 25vítěz
2. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 18+ 19,783
3. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 15+ 35,297
4. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 12+ 35,907
5. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 10+ 40,476
6. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 8+ 40,716
7. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 6+ 58,632
8. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 4+ 1:00,374
9. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing 2+ 1 kolo
10. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
12. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1 kolo
13. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
14. 2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  + 1 kolo
15. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  + 2 kola
16. 14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  motor
 DNF  26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  nedokončil
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing  baterie
 DNF  19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  nehoda
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  nehoda

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Mercedes oplatil Ferrari v Kanadě double, Alonso měl body na dosah

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 49, poslední 13.06.2017 11:17 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 49 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso předvedl v Kanadě skvělý výkon, žel těsně před koncem mu opět vypověděl službu motor Honda, na což doplatí také příště na startovním roštu v Baku

NEJRYCHLEJŠÍ KOLO předvedl vítěz závodu Hamilton, Alonso s McLarenem čtvrtý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud