Hamilton vítězí, Vettel nadále vede, zbytek světa ohromujícím způsobem ztrácí

Robert RoBertino Pavelka, 14. května 2017, 15:40 Aktualizováno 14.5.2017, 17:20 Google+

Španelsko velice často znamenalo v kalendáři Grand Prix začátek evropské části šampionátu, i když se tu a tam do této řady přimotalo nějaké zámoří. Letos byl závod v katalánské oblasti zvlášť očekáván, protože duel Mercedes-Ferrari byl zatím nerozhodný.

Počet komentářů:  23 komentářů (Poslední 15.05. 22:38) Napište svůj názor
Lewis Hamilton má na svém kontě druhé vítězství v letošní sezóně

Lewis Hamilton má na svém kontě druhé vítězství v letošní sezóně | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Grand Prix Španělska po mnoha změnách a vývojových balíčcích, avizovaných snad u všech týmů slibovala opravdu napínavý průběh, ale velice záhy se ukázalo, že z očekávaného souboje kolo na kolo zbylo jen torzo v podobě Mercedesu a Ferrari. A i tento souboj měl v podstatě jen dva vrcholy, pak se všechno uložilo do poklidného módu.

Pojďme tedy na samotný začátek, protože start tentokrát rozhodl o mnohých nadějích. Vzdát už po první zatáčce se jich museli Kimi Räikkönen a Max Verstappen. A lze bez nadsázky říci, že vlastně bez vlastní viny. Nejlépe odstartoval Vettel, za nímž se na konci cílové rovinky pokoušeli srovnat Hamilton a Bottas. Zvenku zkusili využít příležitosti Räikkönen a Verstappen, jenže Bottas jedoucí na vnitřku, zachytil levým předním kolem za zadní pravé svého krajana u Ferrari, lehce ho vychýlil ze směru a vzápětí se Kimiho vůz dostal do kontaktu s Holanďanovým Red Bullem. Výsledek - u dvou posledně jmenovaných vyvrácené levé resp. pravé kolo, pachatel poklidně a bez ztráty pořadí putoval dál. Zmatek za ním ale ještě postihl Fernanda Alonsa, do něhož zase strčil Felipe Massa a vyprovodil ho za zatáčkou 2 do štěrkové zóny. Španěl k velké lítosti domácího publika klesl na 11. příčku, Massa musel do boxů a propadl se na samý chvost startovního pole. 

img-responsive

Sebastian Vettel po potížích v tréninku zabojoval, ale přestože téměř polovinu závodu vedl, skončil druhý | foto: Scuderia Ferrari

Vettelovi se podařilo najet nějaký čas na svého soupeře, největší odstup mezi nimi vyšplhal až na téměř sedm vteřin, takže když došlo na první z očekávaných výměn pneumatik, bylo to Ferrari, které na konci 15. kola povolalo do boxů svého pilota. Vettel se vrátil na 4. příčku a čekal, jak zareagují soupeři. Hamilton vyčkával až do 21. kola, ovšem po zastávce nazul středně tvrdou směs. A hodně mu pomohl Bottas, kterého Vettel dojel v průběhu 23. kola: Fin dokázal za sebou Sebastiana téměř dva okruhy udržet a připravil ho tak o dobré tři vteřiny. Nakonec ho Vettel zdolal, když při nájezdu do první zatáčky Valtteriho doslova "vymíchal" a po vnitřní straně šel dopředu, potom se náskok mezi ním a Hamiltonem opět natáhl na nějaké čtyři vteřiny, ovšem všem bylo jasné, že rozhodne poslední stint, do kterého musel Vettel nazout bíle označené pneumatiky, zatímco Hamilton měl k dispozici měkkou směs. 

Než však došlo k druhým výměnám, došlo v nájezdu do 34. kola ke kolizi mezi Massou a Vandoornem. Belgičan jakoby vůbec Brazilce neviděl a dopadl stejně jako před ním Räikkönen a Verstappen. Vedení závodu zvolilo režim virtuálního safety caru, takže do boxů zamířili během tří kol, kdy byl v platnosti, Hülkenberg, Sainz jr., Wehrlein, Magnussen, Kvjat, Stroll a Grosjean. A na konci 36. kola i Hamilton, který vyjížděl už ve chvíli, kdy byla trať opět volná. Vettel se u mechaniků objevil o kolo později a při výjezdu i za cenu kontaktu v první zatáčce udržel první místo, ale bylo jasné, že Hamiltonovi dlouho odolávat nedokáže, nakonec obhajoval Němec vedení do 44. kola, kdy v první zatáčce Hamilton "vyběhl" z jeho závětří jako sprinter proti vytrvalci a bez potíží Vettela zdolal. Ferrari ještě několik kol drželo s Mercedesem krok, ale postupně narostl odstup na čtyři vteřiny a bylo jasné, že Hamilton nejenže nepocítil degradaci pneumatik, ale dokázal i šetřit svůj vůz. Vettel měl navíc v závěru opět problémy s Massou jedoucím o dvě kola zpět v zatáčce La Caixa, ale tentokrát se nedalo hovořit o tom, že by Felipe zásadně ovlivnil běh závodu. Nakonec bylo evidentní, že u Ferrari pochopili situaci a soustředili se na dojetí.

img-responsive

Valtteri Bottas zaznamenal první odstoupení v barvách Mercedesu | foto: Daimler AG

Valtteri Bottas po vzorné týmové činnosti zamířil do boxů v 27. kole a obhajoval třetí příčku, ale pouze do 39. kola, ve kterém už naplno plál souboj Vettel-Hamilton. V zatáčce Repsol vydal motor jeho vozu divný zvuk a před další zatáčkou Seat už mu tým hlásil, aby auto zastavil - ostatně jeho pohonná jednotka už začínala hořet.

Daniel Ricciardo si musel připadat jako ztracený syn. Před ním téměř minutová mezera, za ním v půlminutovém odstupu další soupeři. Díky odstoupení výše zmíněných pilotů sice doputoval na stupně vítězů, ale výkon jeho vozu oproti Ferrari a Mercedesu byl bez nadsázky propastný. Nenápadný závod, ale o to účelnější, odjely oba vozy Force Indie. Pérez sice měl při svém pit-stopu (21. kolo) značné problémy s pravým předním kolem, které se mechanikům nedařilo sejmout, ale odstup od ostatních byl dost velký na to, aby svou pozici neztratil. V jeho závětří se držel Esteban Ocon a opět vylepšili profil své značky. 

img-responsive

Force Indie nadále drží slibnou formu | foto: Sahara Force India

Dramatický souboj přinesla bitva o sedmé místo, ovšem byla rozhodnuta zásahem vyšší instance. Když se vozy vrhly v režimu VSC do boxů, minul Pascal Wehrlein vymezený nájezd do depa a záhy mu byla oznámena pětivteřinová penalizace. Němec však nesložil zbraně a vytrvale odolával náporu za ním jedoucího Carlose Sainze jr., který se rozhodně chtěl před domácím publikem vytáhnout. Nakonec se této dvojici podařilo utrhnout před duetem Haasů, kde navíc postihla v předposledním kole Magnussena nemilá událost, poškodil si levou zadní pneumatiku a před posledním kolem musel do boxů, čímž přišel zcela určitě o osmé místo. Wehrlein nakonec Sainzovi jr. odolal, i proto, že španěl v La Caixa také chyboval, špatně zvolil nájezd a byl příliš "široký", takže nakonec uhájil osmé místo, protože kvůli trestu se před něj dostal jen zmíněný Sainz jr. 

Zatímco Kvjat předvedl nenápadný závod a dokázal se probojovat až na body, pro Williams bylo Španělsko něco jako Waterloo. Massa měl problémy už na startu, jak jsme zmínili, potom jeho vozu nepřispěla ani kolize s Vandoornem a nakonec bojoval o poslední místo se Strollem. Podařilo se mu v tomto interním duelu zvítězit, ale v samotném závěru se musel sklonit před finišujícím Alonsem, který v krátkém rozmezí zdolal oba williamsy. Fernando sice doplatil také na úvodní fázi závodu, v jeho průběhu se trápil, ale závěr závodu mu vyšel více než slušně, pro něj bylo bohužel trochu pozdě.

img-responsive

Kimi Räikkönen skončil příliš brzy, tak alespoň udělal radost jednomu z malých fanoušků | foto: Scuderia Ferrari

A docela na závěr jednu dojemnou perličku, která určitě nadchne sociální sítě - když vypadl v první zatáčce Kimi Räikkönen, na tribuně kamery několikrát zabraly malého chlapce v čepičce Ferrari, jak tuto okolnost oplakal hořkými slzami. Ještě v průběhu závodu se pak malý Thomas Danel objevil v hospitality Ferrari, kde mu Kimi dal podepsanou kšiltovku, pár starších závodních bot a nechal se s ním vyfotografovat. A tak se svět dozvěděl, že tato "hvězda Grand Prix Španělska", jak ji nazval moderátor SkySport, přijela na závod s rodiči z Francie a je skutečně oddaným fanouškem Ferrari - dokonce má kočku slyšící na jméno Schumi. V krátkém rozhovoru Thomas prohlásil, že Kimiho odstoupení bylo opravdu "strašné", Iceman je podle něj geniálním pilotem. Jeho matka Coralie pak dodala: "Byl to pro nás fantastický den. Nemohli jsme tomu uvěřit, když si pro nás přišli a pozvali nás k Ferrari. Pro fanoušky jako jsme my to je něco neskutečného. Právě tohle u nich Formuli 1 oživuje!" Jak se ale později ukázalo, když Vettel konečně předjel ve 25. kole Bottase, Thomas už zase našel ztracený úsměv.

GP Španělska (Circuit de Catalunya)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 251:35:56,497 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 3,490 s
3. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 15+ 1:15,820 min
4. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 12+ 1 kolo
5. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 10+ 1 kolo
6. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 8+ 1 kolo
7. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 6+ 1 kolo
8. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team 4+ 1 kolo
9. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso 2+ 1 kolo
10. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 2 kola
12. 14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  + 2 kola
13. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 2 kola
14. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 2 kola
15. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 2 kola
16. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing  + 2 kola
 DNF  77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo  nedokončil
 DNF  2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing  nedokončil
 DNF  7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Hamilton vítězí, Vettel nadále vede, zbytek světa ohromujícím způsobem ztrácí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 23, poslední 15.05.2017 22:38 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 23 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso dnes s McLarenem překvapil

Alonso odhadl, kolik koní Hondě chybí, aby mohla bojovat o pole position

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud