Souboje týmových kolegů: Rosberg dál ujíždí, první úspěchy Alonsa a Magnussena

Petr Hlawiczka, 4. května 2016, 06:00 Google+ Týmoví kolegové

Jak probíhalo vzájemné měření sil týmových kolegů v Rusku? Kdo měl navrch v kvalifikaci a jak se pilotům vedlo v závodě?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Start Velké ceny Ruska 2016

Start Velké ceny Ruska 2016 | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

V kvalifikaci u Mercedesu vládl opět Rosberg, jenž v Q2 předčil Hamiltona skoro o půl sekundy. Pak se žel u Brita projevila závada na MGU-H, proto jsme se vzájemného měření sil v Q3 už nedočkali. Ale ani Nico se v závěru nezlepšil.

Nový palivový systém dorazil během noci tryskáčem, což Stříbrné šípy vyšlo na milion korun, Ecclestone se postaral o hladkých průchod celnicí, a tak mohl Lewis startovat z 10. místa, protože se nemusela měnit specifikace jeho vozu (Mercedes nasadil v Rusku nový palivový systém za 2 žetony).

S více než půl sekundovým náskokem se u Ferrari se svým týmovým kolegou vypořádal Vettel, jenž po Rusku vede 3:1, stejně jako Bottas u Williamsu, kde byl o podobný kus před Felipem Massou. Stáj z Grove dosáhla výborného výsledku díky charakteristice okruhu, na němž se projevila síla motoru Mercedes, i díky vlastnímu zlepšení (nové přední křídlo a kratší nos).

Čistý štít si po čtvrtém podniku sezóny 2016 drží už pouze Ricciardo, jenž předčil  u Red Bullu domácího Kvjata o třetinu sekundy, a Grosjean s Haasem. Gutiérrez ale ztratil jen 6 setin sekundy. Rychlost amerického týmu se ale po prvních dvou závodech trochu vytrácí.

Pérez v Q2 překonal Hülkenberga o 0,489 s - a to se Němec domníval, že jeho kolo bylo povedené a na limitu auta. Do poslední části na rozdíl od svého týmového kolegy nepostoupil, Force India čeká velký balík vylepšení příští týden v Barceloně.

Verstappen s Toro Rosso také postoupil do Q3, zatímco Sainz nikoliv. Oba dělilo 0,142 s, mladý Holanďan spojovaný s Kvjatovým místem u Red Bullu příští rok vede 3:1.

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

U McLarenu letos poprvé porazil v kvalifikaci Button Alonsa, oba dělila jen desetina sekundy. Střed pole je velmi vyrovnaný, Britovi ke kýženému postupu do Q3 scházelo jen 0,095 s. Oba bojovali v Q2 s nedotáčivostí, což nemohli spravit tak lehce jako Rosberg u Mercedesu. Mají totiž bod, kdy při zvolení většího úhlu náběhu klapky předního křídla vyvážení náhle přeskočí z nedotáčivosti k přetáčivosti, proto museli být při změně nastavení opatrnější.

To byl také rozdíl, který dělil Magnussena od Palmera, jenž u Renaultu prohrává 1:3, stejně jako Nasr s Ericssonem u Sauberu. Brazilec však dostal v Rusku nové šasi a jeho výkon šel nahoru - švédského týmového kolegu předčil o půl sekundy. U Manoru si Wehrlein opět poradil s Harjantem, jeho forma ale stoupá - tentokrát jen o 64 tisícin vteřiny.

 

Závod

Pirelli pro Soči stanovilo opět poměrně vysoké minimální tlaky pneumatik (23 PSI vpředu, 19,5 PSI vzadu), s čímž se některé týmy stále obtížně vyrovnávají. Škoda, že pro velmi hladký asfalt nepřivezlo ultra-měkké pneumatiky. Obvykle jako třetí rozdílovou směs oproti loňsku volí tu měkčí, vedlo by to k dvouzastávkovému závodu místo jednozastávkového.

Velkou cenu Ruska 2016 ovlivnil kolize krátce po startu, kdy Kvjat vyřadil Vettela, a poškodil vůz nejen sobě, ale také svému týmovému kolegovi Kvjatovi. V Číně za kolizi Vettela s Räikkönenem nemohl, ale tímto zřejmě definitivně uvolnil své místo pro příští rok Verstappenovi.

Piloti Mercedes závod ale sotva dokončili: Hamiltonovi unikala voda a posledních 16 kol jezdil s nulovým tlakem, Rosberg se musel vyrovnávat se závadou na motorgenerátoru kinetické energie (MGU-K). Tým musel v obou případech čekat na povolení FIA, zda může svým pilotům předat instrukci, jaké nastavení zvolit na volantu. To, že Nico v předposledním kole i v "bezpečnostním" módu se sníženým výkonem zajel nejrychlejší kolo jen ukazuje, jaký náskok Stříbrné šípy na konkurenci mají.

Ferrari na ně rozhodně nemělo - ba co více, jejich ztráta byla zatím ze všech čtyř víkendu největší. Kimi se překvapivě snadno nechal zdolat Hamiltonem poté, co se snažil předjet Bottase. "Nevím, jestli mě viděl," těšilo aspoň něco málo Lewise po závodě. "Jo, viděl jsem ho. Když jsem se snažil předjet Bottase, tak jsem se dostal těsně za něj, dostal kvůli tomu nedotáčivost a vyjel zeširoka, takže za mnou [Hamilton] dobře vyjel. Chtěl jsem ho trochu zablokovat, ale už bylo pozdě, takže jsem ho musel nechat jet," kroutil rameny Räikkönen, jenž svého krajana u Williamsu přeskočil po prvních zastávkách.

Na skrumáži vydělali Alonso, Grosjean, Hamilton a Verstappen, kteří úvodní šikanou projeli rovně. Splnili Whitingovu podmínku minout vlevo polystyrenový ukazatel, a tak nikdo nebyl ani vyšetřován, natož penalizován. Přesto tím získali nefér výhodu vůči pilotům, kteří se snažili do zatáček vlézt. Štvalo to zejména poctivce Buttona, jenž tím přišel o několik pozic: "Kužel v zatáčce č. 2 přestavuje na startu problém, protože se lidé snaží získat výhodu. Myslím, že je třeba se na to podívat."

Určité zklamání si odnáší i Williams, který získal čtvrté a páté místo. Jejich vůz sice nakonec na víc neměl, ale Bottas doufal, že se mu start z první řady podaří přetavit v prvenství. To se nepovedlo, tým ale žádnou chybu ve strategii neudělal.

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejší kol závodu

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejší kol závodu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

To se ale nedá říct o Red Bullu, jehož piloti museli po prvním kole, naštěstí během safety car fáze, oba do boxů, kde jim mechanici nasadili středně-tvrdé gumy. Teoreticky se pouze na nich dal odjet zbytek velké ceny bez zastávky až do cíle, jak to předvedl v roce 2014 Rosberg, jenž to nakonec dotáhl až na pódium.

Letos byl ale problém v tom, že tato směs byla mnohem pomalejší než měkká, kterou používali soupeři. Na boxové zídce rakouského týmu ale předpokládali, že tento tah bude výhodnější než dodatečná zastávka, na kterou je třeba 24 sekund.

To jim ale nevyšlo, za což mohlo zřejmě i určité poškození vozu Ricciarda. Jinak výborné šasi bylo pomalé při trakci - na výjezdu ze všech těch pomalých zatáček. I když se mu tedy někoho podařilo předjet, tak mu to soupeř v pomalé části, na Red Bull netypicky, vrátil. Australan nakonec stejně v 29. kole zamířil neplánovaně do boxů, což strategii zcela znehodnotilo.

Srovnání týmový kolegů dle čistých průměrných kol závodu (bez započtení úvodního kola, kol za safety carem, nájezdů/výjezdů z boxů)

Srovnání týmový kolegů dle čistých průměrných kol závodu (bez započtení úvodního kola, kol za safety carem, nájezdů/výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Hrdiny velké ceny byli Alonso, který pro McLaren vybojoval 8 bodů, a Magnussen, který letos s Renaultem po odkoupení Lotusu skóroval vůbec poprvé. Hezkou obranu před dotírajícím Pérezem s rychlejší Force Indií předváděl Grosjean, za což si s Haasem odvezli další 4 body.

Honda musel ze všech výrobců motorů šetřit palivem nejvíce, naštěstí ji trochu pomohl safety car v úvodu - ale i tak byla na hraně 100 kg limitu v tomto závodě, což pro ni bylo velkou nevýhodou proti konkurenci. Čeho by byli schopni, to ukázal několika rychlými koly v závěru Alonso - na 31 kol starých pneumatikách předvedl pátý nejrychlejší čas.

Nebýt tak výrazného šetření, mohli být na vzdálenost závodu o 50 sekund rychlejší a bojovat s Williamsy. McLaren dělá stále pokroky, pro příští závod chystá velký balík vylepšení, výrazně konkurenceschopnější by ale měl být až v Monaku, kde výkon motoru nehraje na výsledném čase tak velkou roli.

Grafické znázornění časů na kolo u nejlepších deseti pilotů v Rusku

Grafické znázornění časů na kolo u nejlepších deseti pilotů v Rusku | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

 

Bodový stav šampionátu

Jak se změnilo pořadí v šampionátu po závodě v Soči? O sedm příček vzhůru na 11. pozici vyskočil díky osmi bodům Alonso, polepšili si také Bottas, Button, Grosjean, Magnussen a Räikkönenem. Pohoršili si naopak Gutiérrez, Hülkenberg, Kvjat, Palmer, Ricciardo, Sainz, Vandoorne, Verstappen a Vettel.

Mezi týmy se na sedmou pozici před Force Indii dostal McLaren díky bodovým přídělům obou svých pilotů (8 + 1). Více si z Ruska odvezli jen Ferrari (15 bodů), Mercedes (plný počet 43 bodů) a Williams (22 bodů).

Změna pořadí a bodový stav v šampionátu jezdců po Velké ceně Ruska 2016

Změna pořadí a bodový stav v šampionátu jezdců po Velké ceně Ruska 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 390 fotografií ze závodního víkendu v Rusku najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů: Rosberg dál ujíždí, první úspěchy Alonsa a Magnussena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nico Rosberg oslavuje vítězství na pódiu po závodě v Soči

Brundle se zamýšlí: Proč se piloti neusmívají a proč uzavřený kokpit k ničemu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud