Mercedes ovládl i Čínu, Alonso třetí, Vettel musel pustit Ricciarda

Pavel Raus, 20. dubna 2014, 08:50 Google+

ČÍNA - ZÁVOD; V Číně vládl stejně jako v předchozích třech závodech opět Mercedes. Hamilton tak poprvé v kariéře získal třetí vítězství v řadě. Alonso vybojoval první pódium sezóny. Zajímavá byla týmová režie u Red Bullu.

Počet komentářů:  169 komentářů (Poslední 22.04. 09:23) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Všichni piloti úspěšně vyrazili do zaváděcího kola. Na startu nechybí ani Maldonado, který včera v kvalifikaci vůbec nevyjel na trať. Menší problém má však Rosberg jehož inženýři nedostávají z vozu žádná telemetrická data.

Hamilton bezpečně udržel první místo. Výborně vyrazil Massa, který se však hned na startu dostal do kontaktu s Alonsem. Massa se posunul na páté místo, Alonso je třetí. Až na sedmé místo se propadl Nico Rosberg. Vettel se dostal před svého týmového kolegu a je druhý. Ricciardo se naopak propadl až na čtvrté místo. Výrazně se propadl Bottas, který nyní bojuje s Räikkönenem o deváté místo.

Bottas je rychlejší než Räikkonen a posouvá se navíc i před osmého Grosjeana.

Aktuální pořadí: Hamilton, Vettel, Alonso, Ricciardo, Massa, Rosberg, Hülkenberg, Bottas, Grosjean, Räikkönen, Kvyat, Peréz, Button, Vergne, Gutierrez, Magnussen, Kobajaši, Maldonado, Bianchi, Chilton, Ericsson, Sutil.

cina
Hamilton si vedení po startu pohlídal (foto: Red Bull Racing)

Rosberg se dostal před Massu a je pátý. Na čele mezitím ujíždí Hamilton, který už vede o více než tři a půl vteřiny. Nejrychlejší kola nyní zajíždí Hamilton a Rosberg. Třetí nejrychlejší je, ale překvapivě Alonso, který už se nalepil na Vettela a bude útočit na jeho druhou pozici.

Jako první zamířil do boxů poslední Sutil a byl zatlačen do garáže. V závodě už tak máme jen 21 vozů. Do boxů zamířil také patnáctý Button, který se nemůže dostat přes pomalejší vozy. Sedmý Hülkenberg už je nalepen těsně za Massou a zjevně si připravuje pozici na předjetí. Rosberg je zase těsně za čtvrtým Ricciardem.

Do boxů kvůli výměně pneumatik míří v 11. kole Massa a Räikkonen. U Massy nastaly velké komplikace. Zadní pneumatiky nebyly vůbec připravené a levá zadní pneumatika navíc nechtěla povolit. Massa přišel minimálně o 20 vteřin a  výrazně se propadne!

V boxech byl ve 12. kole Alonso a Hülkenberg, u obou se vše obešlo bez problémů. O kolo později si pro čerstvé pneumatiky zajel Vettel i u něho se vše obešlo bez problémů, na výjezdu z boxů ho však předjel Fernando Alonso!

Ze třetího místa jel pneumatiky měnit Rosberg a vrátil se sedmý. Ricciardo zatím nezajel pro nové pneumatiky a je druhý. Je však o vteřinu a půl na kolo pomalejší než Alonso s Vettelem, kteří ho tak velmi rychle dotahují.

Ricciardo bez problémů zvládl výměnu pneumatik, vrací se však až pátý za Rosbergem. Vettel mezitím dostal informaci, že mu chybí výkon a nemá útočit na druhého Alonsa. Hamilton vede o 31 vteřin a v 17 kole míří poprvé do boxů. Zde se vše obešlo bez problémů a britský pilot si tak své umístění udrží.

Pořadí v 18. kole: Hamilton, Alonso, Vettel, Rosberg, Ricciardo, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Grosjean, Peréz, Button, Magnussen, Kvyat, Vergne, Gutierrez, Maldonado, Kobajaši, Bianchi, Chilton, Massa, Ericsson

Mezi jezdci se nyní vytvořili dvou až tří vteřinové mezery. Nejzajímavější je nyní souboj o 11. místo mezi Buttonem a rychlejším Kvyatem. Alonso ždímá ze svého Ferrari maximum a je nyní jen o pět vteřin za Hamiltonem, ten však od své zastávky v boxech zajíždí rychlejší kola. Na Vettel má Alonso náskok už 3,5 vteřin.

Se spotřebou paliva je na tom zatím logicky nejlépe Hamilton, který si může dovolit jet hospodárně. Ze zbytku pole šetří palivo nejlépe Alonso.

Souboj o třetí místo kolo na kolo předvedli Rosberg s Vettelem v zatáčkách před a za cílovou rovinkou. Výhodu kvalitnějšího vozu bez zaváhání využil Rosberg a je třetí o šest vteřin za Alonsem. Na Vettela útočí ještě pátý Ricciardo, je však opatrnější než Rosberg a bude si muset připravit kvalitnější pozici.

Vettel dostává příkaz, aby před sebe pustil rychlejšího Ricciarda! Hořká pilulka pro německého mistra světa. Vettel se více než jeden okruh předjetí bránil a Ricciardovi uvolnil místo na trati až v závěru cílové rovinky poté, co Ricciardo získal výhodu díky použití DRS. Těšme se, co nám k tomu Vettel řekne po závodě.

Ve 26. kole má Hamilton na Alonsa jedenácti vteřinový náskok. Za Alonsem už je naopak díra jen 5 vteřin a Rosberg ju neustále zmenšuje. Piloti dnes předvádí velmi zodpovědný závod a jejich monoposty se zatím zdají velmi spolehlivé, v závodě tak stále pokračuje 21 vozů Jediným odstoupivším je stále Sutil.

Grosjeanovi nefunguje čtvrtá převodový stupeň, v důsledku toho se podíval mimo trať a nyní jede mimo ideální stopu. Nyní zřejmě zamíří přímo do garáže. Rosberg se ve 31 kole dostává těsně za Alonsa. Pro Španěla bude udržení pozice velmi těžké, nebo spíše absolutně nemožné.

Boxy společně navštívili Bottas, Hülkenberg a Räikkönen, drobné potíže měl opět Williams, ale tentokrát ztratil maximálně několik desetin. Alonso zamířil ve 34. kole do boxů a pustil před sebe Rosberga. Zastávka se obešla bez problémů.

Vettela teď na trati předjel Kobajaši, který byl o kolo zpět, ale má čerstvější pneumatiky. Vettel se hodně zlobí a raději zamířil do boxů, vrátil se na pátém místě za Alonsem. Na trati nyní neprobíhá žádný zajímavý souboj. Nejrychlejší kolo drží již od 32. kola Peréz časem 1:42,228.

O čtrnácté místo nyní bojuje Gutierréz a Maldonado. Bude se opakovat kolize z Bahrajnu? Rosberg se kvůli sjetým pneumatikám na chvíli podíval mimo trať  a raději zajel do boxů, z těch se vrátil až šest vteřin za Alonsem. Klidnou zastávku má za sebou Hamilton, který už si vítězství v posledních 17 kolech asi pohlídá.

Pořadí ve 39. kole: Hamilton, Alonso, Rosberg, Ricciardo, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Peréz, Kvyat, Button, Vergne, Magnussen, Maldonado, Gutierrez, Massa, Kobajaši, Bianchi, Chilton, Ericsson

Rosberg zajíždí nejrychlejší kola a velmi rychle likviduje rozestup mezi ním a Alonsem. Vergne s Magnussenem bojují o 12. místo nějakých osm vteřin od bodovaných umístění. Alonso a Rosberg zatím připravují svůj souboj o druhé místo. Nyní o kolo předjeli Massu, jejich rozestup je něco málo přes jednu vteřinu.

Rosberg se absolutně bez problémů dostal před Alonsa a to jen s využitím maximální rychlosti vozu. Motory Mercedesu jsou úplně jiná liga než motory Ferrari, to musí být pro Alonsa velmi frustrující. Devět kol před cílem je na tom s palivem suverénně nejlépe Hamilton. Ostatní jsou na tom zhruba stejně, jen Red Bull má o něco vyšší spotřebu než zbytek pole.

Situace na trati je nyní absolutně klidná, možná se pro nás, ale připravuje ještě souboj o třetí místo. Šest kol před koncem začíná Ricciardo po desetinkách stahovat náskok Alonsa, který nyní čítá nějakých 4,6 vteřiny.

Bottas rychle dotahuje šestého Hülkenberga, otázkou však je jestli se během poslendních tří kol stihne dostat do kontaktu. Mezitím se zdá, že k souboji o třetí místo mezi Alonsem a Ricciardem už nedojde, rozestup je stále více než tři vteřiny. Hamilton je v posledním kole a vyhraje o víc než čtvrt minuty. Ricciardo ani Bottas už na soupeře před sebou nic nevymyslí.

Vítězem Velké ceny Číny se stal Lewis Hamilton. Za ním dokončil Nico Rosberg. První pódium pro Ferrari letos získal Alonso. Čtvrtý Ricciardo, pátý Vettel, šestý Hülkenberg, sedmý Bottas, osmý Räikkönen, devátý Peréz a poslední na bodech Kvyat.

GP Číny (Shanghai International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:33:28:338 hod
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 18,062
3. 14 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 15+ 23,604
4. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 12+ 27,136
5. 1 Sebastian VETTEL deuInfiniti Red Bull Racing 10+ 47,778
6. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 8+ 54,295
7. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team 6+ 55,697
8. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 4+ 1:16,335
9. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 2+ 1:22,647
10. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso 1+ 1 kolo
 
 
11. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren Mercedes  + 1 kolo
12. 25 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
13. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMcLaren Mercedes  + 1 kolo
14. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 1 kolo
15. 19 Felipe MASSA braWilliams F1 Team  + 1 kolo
16. 21 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  + 1 kolo
17. 17 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 1 kolo
18. 10 Kamuj KOBAJAŠI jpnCaterham F1 Team  + 1 kolo
19. 4 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 2 kola
20. 9 Marcus ERICSSON sweCaterham F1 Team  + 2 kola
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 28 kol
 DNF  99 Adrian SUTIL deuSauber F1 Team  + 51 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Mercedes ovládl i Čínu, Alonso třetí, Vettel musel pustit Ricciarda

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 169, poslední 22.04.2014 09:23 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 169 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lauda, Niki

Lauda: U Ferrari je opravdu velká krize

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud