Hamilton vítězí před Rosbergem, v souboji mercedesů přiostřuje!

Karel Bařina, 6. dubna 2014, 18:46 Google+

BAHRAJN - ZÁVOD; Lewis Hamilton měl lepší start a ve velmi tvrdém souboji s Nicem Rosbergem vedení udržel. Gutierrez přežil Maldonadovo torpédo.

Počet komentářů:  142 komentářů (Poslední 09.04. 15:20) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Hamilton odstartoval lépe než Rosberg a od startu vede závod, Rosberg se pokouší probojovat zpět. Výborně odstartoval Massa, je třetí před Perezem. Alonso za sebou pracně drží Hülkenberga. Räikkönen je až za nimi, v první zatáčce prohrál souboj s Alonsem a zřejmě podobně jako minule lehce kolidoval s Magnussenem. Vergne jede do boxů s proraženou zadní pneumatikou.

Pořadí na konci 3. kola: Hamilton, Rosberg, Massa, Perez, Bottas, Alonso, Hülkenberg, Räikkönen, Vettel, Magnussen, Ricciardo, Kvyat, Gutierrez, Maldonado, Bianchi, Ericsson, Kobajaši, Grosjean, Sutil, Chilton, Vergne, Bianchi.

Mercedesy se ostatním vzdalují o sekundu v každém kole, zbytek startovního pole je vyrovnaný. Perez po několika pokusech dokázal předjet Massu. I jeho týmomvý kolega Hülkenberg se tlačí dopředu, pokouší se překonat Buttona. Räikkönen má problémy s vibracemi, patrně si probrzdil plošku na pneumatice. Ricciardo se snaží předjet Magnussena, ale je příliš široký.

Mimo trať končí Sutil - po své první zastávce byl až za Bianchim a dostal od něj ránu. Hülkenberg je po první zastávce za Räikkönenem, ale bez problému jej odsunuje za sebe a může stíhat Alonsa. Mercedesy první zastávku odkládají a Rosberg má asi v lepším stavu pneumatiky, útočí na Hamiltona, zatím neúspěšně.

V dalším kole se situace opakuje a piloti Mercedesu předvádí nádherný a dlouhý souboj, několikrát si vyměňují pořadí, ale nakonec je v čele opět Hamilton. Má však větší spotřebu a asi i opotřebovanější pneumatiky. Ve 20. kole jede do boxů a Rosberg na to musí zatlačit na starých pneumatikách, aby po své zastávce byl první.

Rosberg vydržel na trati o dvě kola déle a ztrátu na Hamiltona po návratu na trať má poměrně velkou, asi 6s. Má středně tvrdou směs a plánuje delší stint. Vettel má problémy s DRS, stále jezdí v těsném závěsu za Räikkönenem.

Massa bojuje s Bottasem o třetí místo. Přidávají se k nim i Hülkenberg a Perez. Vettel nyní drží nejrychlejší kolo, a nakonec se mu podařilo dostat před Räikkönena.

Pořadí na konci 25. kola, většina jezdců byla 1x v boxech: Hamilton, Rosberg, Bottas, Massa, Hülkenberg, Perez, Bottas, Alonso, Button, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Magnussen, Grosjean, Gutierrez, Maldonado, Kvyat, Kobajaši, Ericsson, Chilton, Bianchi.

Perez předjel Hülkenberga, aby zkusil, co se jeho týmovému kolegovi nepovedlo: předjet Massu. V podstatě je to boj o první místo - mercedesy před nimi jedou vlastní závod. Ricciardo velmi tvrdě brzdí do zatáčky a je vedle Räikkönena, který jej naštěstí vnímá a nechává mu místo, navíc si svoji pozici drží.

Ricciardovi se stále nedaří vymyslet nic na Räikkönena a místo toho jej předjel Bottas. Ocitl se však těsně za Räikkönenem, a když zjistil, že neubrzdí, radši opustil trať a propadl se zpět za Ricciarda. Celá trojice se drží pohromadě a předvádí nám další nádherný souboj.

Ve 32. kole se to Ricciardovi konečně podařilo a velmi ostré je to teď mezi finskými piloty na Ferrari a Williamsu. Souboj trvá jen jedno kolo, Bottas v souboji vítězí a hned jej má těsně za zády Ricciardo. Ani Räikkönen však pořád nemá klid, dotáhl se na něj Massa s druhým Williamsem. Ve 34. kole je Massa před ním.

Perez s Vettelem jsou podruhé v boxech, vrací se na trať za Alonsem. V dalším kole přezouvají Hülkenberg, Button a Ricciardo. Mercedesy už vedou o víc než půl minuty, Rosberg ztrácí na Hamiltona necelých 10s.

Vzadu po druhých zastávkách pokračují souboje mezi Ricciardem, Massou a Räikkönenem, museli se dostat přes Maldonada. Rosberg už drží Hamiltonovo tempo, jeho ztráta se stabilizovala pod 10s.

Ve 41. kole se o dramatický moment postaral Maldonado - pozdě brzdil a z boku torpédoval Gutierreze, který udělal kotrmelec a k tomu ještě hodiny ve chvíli, kdy byl hlavou dolů! Naštěstí odchází po svých, ale na trati je safety-car.

Oba mercedesy jedou pro nové pneumatiky a Hamilton si teď musí vzít tvrdší směs, zatímco Rosberg má vyšetřenou měkkou. Safety-car se hodí týmu Force India - oba jezdci přezuli a jsou teď na 3. a 4. místě. Za nimi je Button a pak oba Red Bully. Naopak se to moc nehodí Williamsu, jehož jezdci jedou na tři zastávky a jsou teď až na 8. a 9. místě

Pořadí na konci 45. kola za safety-carem: Hamilton, Rosberg, Perez, Hülkenberg, Button, Vettel, Ricciardo, Massa, Bottas, Alonso, Räikkönen, Kvyat, Grosjean, Maldonado, Kobajaši, Chilton, Bianchi, Magnussen.

Závod je restartován ve 46. kole a znovu se rozhořívá souboj mezi mercedesy, Hamilton zatím drží vedení. Bojují i piloti Force Indie. Před Buttona se dostaly oba red bully. Maldonado dostává 10s stop&go. Räikkönen bojuje s Kvyatem.

Button se dál propadá, předjely ho oba williamsy a teď za sebou má dvojici vozů Ferrari. Alonsovi se zatím nedaří Buttona předjet a musí si hlídat zpětná zrcátka, Räikkönen i Kvyat jsou velmi blízko. Ricciardo si vyšlápl na svého kolegu a čtyřnásobného mistra světa a je před ním! Vettel se však nevzdává a máme tu další pěkný vnitrotýmový souboj.

Alonsovi se na chvíli podařilo vzdálit od Räikkönena a hned je před Buttonem. Dvojici red bullů zdržuje Hülkenberg a to komplikuje život Ricciardovi, kterého nenechává ani chvíli na pokoji Vettel. A je tu další útok Rosberga, ale Hamilton se drží v čele.

Ricciardo se v 53. kole díky lepšímu výjezdu dostal před Hülkenberga a konečně má na chvíli klid od Vettela. Ten je z toho asi neklidný, udělal drobnou chybu a na Hülkenberga ztratil, navíc už má za zády oba williamsy.

Ricciardo se pokouší stáhnout Pereze, ale dvě kola na to asi nebudou stačit. Massa se na chvíli dostal před Vettela, ale ten byl velmi tvrdý a Massa nakonec musí dávat pozor na Bottase. Button v garáži odstupuje ze závodu. Ricciardovi se podařilo Pereze stáhnout, ale na předjetí má jen polovinu posledního kola.

Hamilton dokázal udržet vedení v krásném souboji s Rosbergem a vítězí! Těsné třetí místo uhájil Perez před Ricicardem. Vettel se musí spokojit s 5. místem, nestihl předjet Hülkenberga. Massa je sedmý, zůstal před Bottasem. První desítku uzavírají piloti Ferrari.

GP Bahrajnu (Bahrain International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:39:42,743 hod
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 1,085
3. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 15+ 24,067
4. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 12+ 24,489
5. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 10+ 28,654
6. 1 Sebastian VETTEL deuInfiniti Red Bull Racing 8+ 29,879
7. 19 Felipe MASSA braWilliams F1 Team 6+ 31,265
8. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team 4+ 31,876
9. 14 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 2+ 32,595
10. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 1+ 33,462
 
 
11. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 41,342
12. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 43,143
13. 4 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 59,909
14. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 1:02,803
15. 10 Kamuj KOBAJAŠI jpnCaterham F1 Team  + 1:27,900
16. 17 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 1 kolo
17. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren Mercedes  + 2 kola
 DNF  20 Kevin MAGNUSSEN dnkMcLaren Mercedes  + 17 kol
 DNF  21 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  + 18 kol
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweCaterham F1 Team  + 24 kol
 DNF  25 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  + 39 kol
 DNF  99 Adrian SUTIL deuSauber F1 Team  + 40 kol
 
 Nejrychlejší kolo:
  6 Nico ROSBERG Mercedes F1 W054
Mercedes PU106A Hybrid
Pirelli   1:37,020
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Hamilton vítězí před Rosbergem, v souboji mercedesů přiostřuje!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 142, poslední 09.04.2014 15:20 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 142 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Wolffovi se kritika F1 nelíbí: Je to absurdní, během technické revoluce sport…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud