Jak pokračovaly souboje týmových kolegů ve Valencii?

Petr Hlawiczka, 27. června 2012, 15:45 Google+

Osmou část letošního seriálu Formule 1 - Velkou cenu Evropy - máme za sebou. Jak si během uplynulého víkendu vedli týmoví kolegové ve vzájemných duelech?

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 29.06. 09:51) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Počasí týmům ve Valencii přálo a v sobotu tam panovaly vysoké teploty, trať byla rozehřátá až na 45 °C, týmy tedy neměly problémy se zahřátím směsí během jednoho kola. Neporazitelnost si nadále v sezóně 2012 udržují tři piloti: Alonso, Hamilton a De la Rosa.

Button se po minulém propadáku v kvalifikaci mírně zlepšil, na umění jeho týmového kolegy z McLarenu to však stále nestačilo, ztratil na něj skoro 4 desetiny.

Rozčarování v sobotu zavládlo u Ferrari, jehož oba vozy před zraky prezidenta Montezemolo do poslední části nepostoupily kvůli špatnému strategickému rozhodnutí, když chtěli ušetřit jednu sadu měkkých a věřili, že jim zajetý čas bude stačit.

Obezřetnost byla vidět naopak u McLarenu, které se pro jistotu vydaly na trať, ale svá měřená kola zrušili, když bylo jasné, že oba piloti postoupí. Překvapený Alonso vypadnutí obhajoval velkou vyrovnaností pole, protože tým podle něj dále dělá pokroky.

Velmi vyrovnaná je kvalifikační bilance u Red Bullu. V posledních závodech začíná opět získávat Vettel, jenž srovnal stav s Webberem na 4:4. Australan se však potýkal s nespolehlivostí svého vozu a kvůli nefunkčnímu DRS se poroučel již v první části.

Zajímavá je situace u Lotusu, kde Grosjean znovu předčil Räikkönena. Sice jen o 8 tisícin, přesto si připisuje další cenné kvalifikační vítězství a nad svým finským kolegou vede již 6:1.

Husarský kousek se podařil Kovalainenovi, který se naplnil optimistický cíl Caterhamu a probojoval se do Q2, kde chyběl zmiňovaný Webber a Vergne. Toro Rosso nasadilo výfuky McLarenu, ale v současnosti se řadí k těm nejhorším týmům středu pole.

S velkou převahou své kolegy porazili u Williamsu Maldonado a Kobajaši u Sauberu - v obou případech rozdíl přesahoval 6 desetin sekundy. Glock víkend protrpěl s bolestmi žaludku spíše mimo závodní dráhu, nenastoupil ani do kvalifikace ani do nedělní Velké ceny Evropy.

08_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Před startem nedělní velké ceny ve Valencii měla být dle simulací dvouzastávková strategie o 16 sekund rychlejší než jednozastávková s tím, že piloty stavějící pouze jednou bude třeba v závěru na trati předjet, což zde bývalo téměř nemožné. Letos jsme se ale díky letošním pneumatikám Pirelli a o 70 m delší DRS zóně dočkali požehnaného počtu předjížděcích manévrů.

Většina týmu si sektor po sektoru hlídá degradaci (teplotní výkonnostní pokles gum vyjádřený v čase na kolo), která nemusí být v přímé korelaci s fyzickým opotřebením. Ta se okruh od okruhu liší, na některých k ní dochází při 70% opotřebení pneumatiky.

Problém je, že do té doby se pneumatika chová poměrně konzistentně a tento bod nelze předem určit - jakmile k degradaci dojde, výkonnost náhle výrazně poklesne.

Od počátku se vše odehrávalo pod taktovkou Vettela, který všem v prvním stintu hrozivým tempem ujížděl. Vylepšenému Red Bullu RB8 se zvýšeným přítlakem na zádi díky přepracovaným bočnicím a kanálům pod nimi velmi vyhovovala charakteristika okruhu s nejnižší průměrnou rychlostí průjezdu zatáček ze všech tratí v kalendáři. V Silverstone očekávám, že tak suverénní nebude (zlepšení pramenilo zejméně z optimalizováného foukání a difuzoru, což se projevuje v pomalých zatáčkách), což můžou ovlivnit i nižší teploty.

Závod byl pohromou pro jezdce vpředu, do cíle nedojeli kromě s velkým náskokem vedoucího Vettela kvůli stejné vadné součástky (alternátor) ani Grosjean a po kolizi s Maldonadem ani Hamilton.

08_tk_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Týmy - včetně Sauberu s Pérezem - se po pátku většinou shodovaly v tom, že spoléhat na jedinou výměnu gum nebude ten nejlepší nápad - nakonec to dokázal (a úspěšně) pouze Di Resta.

Do závodu šel s podobným plánem i Mercedes a ještě v jeho průběhu se ho držel, německý tým však svou strategii nakonec ke svému prospěchu změnil. Před startem se očekávalo se, že čerstvá měkká směs vydrží 20 kol a středně-měkká 25 kol. Rosberg byl velmi pomalý, při první zastávce Vettela ztrácel už 32,236 sekund.

Vydatně mu pomohl safety-car, kdy se pole sjelo opět dohromady, a pozdější nasazení měkkých pneumatik ve 46. kole (viz přehled zastávek a stintů). Skvělý tah, díky kterému Rosberg rychle zlikvidoval 27sekundový náskok Di Resty.

Pokud by se Skot vykašlal na strategii jedné zastávky a také zajel do boxů podruhé, nejenže by zůstal před Mercedesem (na zastávku je zde třeba počítat s 16 vteřinami), ale dostal by se i před svého týmového kolegu. Force India však zřejmě pevně určila svým jezdcům strategie, aby diverzifikovala riziko a maximalizovala své šance na zisk bodů.

Zastavení v boxech po safety-car fázi by se nejspíše vyplatil i ostatním jezdcům vpředu, jak dokládá také pozitivní příklad Webbera, Schumachera či negativní příklad Hamiltona. Po restartu závodu zbývalo do cíle dlouhých 29 okruhů, 5 z nich pomalým tempem za zpomalovacím vozem.

08_tk_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení úvodního kola, kol za safety-carem či in-/out-lap)

V závěru Velké ceny Evropy došlo k vzrušení, když se Hamilton velmi tvrdě bránil útoku Maldonada na konci DRS zóny, vyvezl ho mimo trať a ten si to ve zbytečné odvetě namířil přes obrubníky přímo o něj, přestože mu jeho závodní inženýr (toho už znáte) před tím hlásil, ať neriskuje.

Žel oba přišli o body - Hamilton zůstal stát s rozbitým McLarenem u zdi, Venezuelana o jediný bod připravili komisaři po závodě. A to jim podle mě ještě za mírný trest může být hodně vděčný, čekal jsem, že si s sebou do Anglie poveze něco horšího.

Vše to začalo zkaženou 14sekundovou druhou zastávkou Hamiltona v boxech - propadl se po ní za Alonsa, ze třetího na šesté místo do klubka jezdců. Nebýt zlomeného zvedáku a zaváhání při nasazování předního kola, udržel by se před Ferrari a nedošlo by k osudnému incidentu s Williamsem.

Tým z Wokingu sice předvedl historicky nejrychlejší zastávku, když Lewise poprvé odbavil za 2,6 sec, podruhé ale znovu selhal. Před Silverstone hodlá učinit další personální změnu na postu pravého předního mechanika a podat bezchybný výkon.

Nesmím zapomenout na famózní výkon domácího Alonsa. Odjel opravdu bezchybný, skvělý závod. Výborně odstartoval - získal tři místa, správně šetřil pneumatiky, a když bylo třeba, zajížděl velmi rychlá kola. Mechanici Scuderie pracovali o více než sekundu rychleji než u Lotusu, z odstoupení soupeřů před ním vytěžil maximum a po startu z 11. místa vyhrál.

Po Velké ceně v Abú Zabí 2010 jsme u dvojnásobného mistra světa viděli opět slzy.  Vhod mu přišly i ušetřené dvě sady měkkých pneumatik z kvalifikace.

08_graf

Graf - Časy na kolo nejrychlejších závodníků v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

 


Tabulka č. 4 - Postavení v šampionátu a mistrovské body

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů ve Valencii?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 29.06.2012 09:51 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

gp usa

Video: Jak pokračují přípravy okruhu v Austinu? První vrstva asfaltu položena,…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud