Valencie má domácího vítěze - Alonsa. Na pódium vystoupal i Räikkönen a Schumacher

Jana Šrámková, 24. června 2012, 15:52 Google+

VALENCIE - ZÁVOD; Po odstoupení Vettela, Hamiltona i Grosjeana vítězí ve Valencii Fernando Alonso. Na druhém místě dojel Räkkönen. Třetí místo získává Schumacher.

Počet komentářů:  72 komentářů (Poslední 25.06. 23:37) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Na start se nepostavil Timo Glock, který již odletěl ze Španělska a zotavuje se zdravotních problémů s žaludkem. A uvidíme tedy závodit jen 23 aut. Za černé koně jsou označovány oba Lotusy.

Vettel, Hamilton si udrželi po startu svoje pozice. Skvěle odstartoval Grosjean a Kobajaši, oba si polepšili. Maldonado naopak dvě místa ztratil. Žádná kolize se nekonala. Pozice po startu získal také Alonso a Massa. Propadl se naopak Button i Rosberg.

Maldonado musí dávat pozor na Räikkönena, který se snaží dostat před jeho Williams, avšak ve třetím kole se mu to nepodařilo. A začíná se používat DRS.

Pořadí na konci 5. kola: Vettel, Hamilton, Grosjean, Kobajaši, Maldonado, Räikkönen, Hülkenberg, Alonso, Di Resta, Massa, Rosberg, Button, Schumacher, Senna, Pérez, Ricciardo, Webber, Kovalainen, Petrov, Vergne, de la Rosa, Karthikeyan, Pic.

Start ve Valencii (foto: Red Bull Racing)

Ferrari se snaží po nepodařené kvalifikaci získat co nejvíce pozic. Massa se snaží atakovat Force Indii Di Resty, ale nedaří se mu to. Podobně je na tom Alonso s Hülkenbergem. Vettel má zatím náskok 0,96 s.

Všichni piloti mají na paměti, že musejí dávat velmi dobrý pozor na pneumatiky. Strategie dnes bude klíčová.

Skvělý předjížděcí manévr předvádí v desátém kole Grosjean, který předjíždí Hamiltona a dostává se na druhé místo.

První v boxech je v jedenáctém kole Button a Pérez, který volí měkčí sadu pneumatik. A tito tak dva odstartovali první zastávky v boxech, následuje je Massa. Další vozy však zatím vyčkávají.

Räikkönen se stále neúspěšně snaží dostat před Maldonada. Naopak Alonso se dokázal k potěše domácích fanoušků dostat před Hulkenberga a dostává pokyn dát do toho vše. 

Ve třináctém kole se konečně Räikkönenovi daří předjet Maldonada. Vettel zatím jede naprosto osamoceně na prvním místě. Má náskok kolem 13s.

Räikkonen, Kobajaši v patnáctém kole v boxech. Lotus zastavuje překvapivě brzy. Mezitím o horšících se pneumatikách informují mechanici McLarenu Hamiltona. Alonso zajíždí do boxů v dalším kole a dostává se před Räikkönena na deváté místo. 

17. kolo a Vettel v boxech. Grosjean však zajíždí také a to znamená, že Vettel si bezproblémově udržel své první místo.

Od šestého místa, se utvořil vláček sedmi aut vedený Schumacherem. Někteří byli v boxech, jiní na své zastávky čekají. Hamilton informuje boxovou zídku, že pneumatiky se přehřívají. 

Alonso ve svém Ferrari má dobrou rychlost, daří se mu předjet Schumachera. Překvapivě mnoho předjížděcích manévrů!

Ve dvacátém kole se dostávají do kontaktu Kobajaši a Senna a Brazilec zajíždí později do boxů. Na konci 22. kola je zatím jediným bez zastávky Paul Di Resta na čtvrtém místě, zbytek startovního pole již přezul na nové pneumatiky. 

Vypadá to ale, že Di Restovi už ale pneumatiky nefungují, dostává se před něj Alonso. Brzy poté Force India zajíždí také pro nové pneumatiky.

Kolizi Senny a Kobajašiho posuzují komisaři. Ti rozhodli, že za kolizi může Senna, který dostává penalizaci průjezd boxovou uličkou.

Pořadí na konci 26. kola: Vettel, Grosjean, Hamilton, Alonso, Räikkönen, Maldonado, Massa, Hülkenberg, Button, Pérez, Ricciardo, Rosberg, Schumacher, Webber, Di Resta, Petrov, Kobajaši, Kovalainen, Vergne, De La Rosa, Pic, Karthikejan, Senna.

Di Resta jede strategie jedné zastávky v boxech a musí tak dát na pneumatiky obzvlášť pozor. Button naopak zajíždí přezout ve 27 kole podruhé.

Caterham Heikkiho Kovalainena se střetnul s Toro Rosso Vergneho. Komisaři budou tento incident vyšetřovat. Na trať ve 29. kole vydává Safety Car.

A většina zajíždí do boxů. Zastávka se mechanikům nepovedla, Hamilton ztratil svou pozici ve prospěch Alonsa a dostává se před něj i Räikkönen a Ricciardo. Problém byl s předním pravým kolem. Poté dostává vysílačkou informaci, že už nebudou zastavovat podruhé.

Máme tedy první dva odstupující, kterými jsou Vergne a již dříve Karthikejan.

Heikki Kovalainen po odstoupení z VC Evropy (Team Caterham F1)

Před restartem vypadá první desítka následovně: Vettel, Grosjean, Alonso, Ricciardo, Räikkönen, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Webber, Maldonado. 

33.kolo a restart! Vettel si udržel své místo, Alonso odstartoval velmi dobře a dostává se před Grosjeana! 

Vettel má problém! Propadá se a odstupuje ze závodu! A vedení se ujímá vedení a fanoušci jsou u vytržení. Naopak u Red Bullu panuje zklamání. Mezitím Massa v kontaktu a musí pro nové pneumatiky. 

Technika vyřadila do té doby suverenního Vettela (foto: Red Bull Racing)

Hamilton je vyšetřován za ignorování žlutých vlajek, komisaři však nakonec nenašli žádnou chybu. První třetice má mezi sebou rozestupy jen sekundu. Alonso, Grosjean, Hamilton následovaní Räikkönenem.

Stále se čeká na vyjádření Red Bullu, žádná radiokomunikace neproběhla a není tedy zcela jasné, co se stalo. Alonso z jedenáctého místa na startu na konci 39 kola stále ve vedení.

Rozestupy mezi prvními třemi se pomalu zvětšují, ve 40.kole je to již kolem tří sekund.

Grosjean má také technický problému a končí. Odstupuje ze druhého místa! Na pódium se tak dostává jeho týmový kolega. 

Webber na dvanáctém místě zkouší získat další pozice, předjet Schumachera se mu však nedaří. Pérez na sedmém místě je velmi rychlý a stahuje Force Indii před sebou a je nejrychlejším mužem na trati. 

Hamilton už nebude zastavovat a je tedy velkou otázkou, zda mu vydrží pneumatiky a zda za sebou udrží Räikkönena. Překvapením je Caterham Petrova, který je na bodech! To však platí jen pár kol.

V rozhovoru na Sky Sports Vettel uvedl, že nedovede přesně popsat, co se stalo, zkrátka ztratil rychlost. Vergne dostává penalizaci pěti míst na startu další VC kvůli způsobené kolizi.

Alonso ve vedení získal náskok 3,7s (situace na konci 46 kola). Hamilton musí dávat velký pozor na Räikkönena, který je přímo za ním 0,5s).

Deset kol do konce a zatím se na prvních místech nic nemění. Pérezovi se nepodařilo dostat před Di Restu. 

Webber i Schumacher se dostávají před Buttona, který se tak ocitá mimo bodované příčky. 

Räikkönen nevypadá, že by získával rychlost, nedaří se mu dostat před McLaren Lewise Hamiltona a naopak pár desetin ze svého náskoku ztratil. Naopak Maldonado zajíždí velmi rychlá kola a začíná se přibližovat Lotusu Räikkönena.

Alonso si udržuje náskok 3,5s. I přes start z 11. místa nyní vede VC. Nejrychlejší na trati je Mercedes Rosberga.

4 kola do konce a Ferrari Felipeho Massy je předjeto Caterhamem Petrova. Poté Massa zajíždí do boxů. 

Maldonado stále stahuje náskok Räikkonena, chybí mu už jen 2,2s. Napínavý souboj s DRS mezi Hamiltonem a Räikkönenem, Hamilton si však místo udržel. Jak dlouho oběma pilotům vydrží jejich pneumatiky. 

Druhý atak už Hamilton nezvládl a Fin se tak dostává na druhé místa. Mezitím se k nim přiblížil i Williams Maldonada a Hamilton už má velký problém s pneumatikami a je jen otázka času, kdy se před něj dostane i Maldonado. 

Kontakt! Maldonado vytlačil Hamiltona, který narazil do bariéry a závod pro něj končí! Maldonado po onom kontaktu také ztrácí pozice! Na třetí místo se tak najednou dostává Michael Schumacher!

V posledním kole je Schumacher pod tlakem Webbera. Na trati jsou ale žluté vlajky v místě incidentu mezi Maldonadem a Hamiltonem. 

Alonso si jede ke svému druhému vítězství v této sezoně a to na domácí půdě!!! Jeho náskok na druhého Räikkönena je 6,4s. A poprvé od roku 2006 na pódium také Michael Schumacher! Osmý závod tak nemá osmého vítěze, nebyl ale o nic méně napínavý. 

Svělou jízdu předvedl z devatenáctého místa i Webber, skončil čtvrtý. Dobrý výsledek získala také Force India - páté a sedmé místo. Button získává dva body.

GP Evropy (Valencia)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 5 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 251:44:16,649 hod
2. 9 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 18+ 6,421
3. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes AMG Petronas F1 15+ 12,639
4. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 12+ 13,628
5. 12 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 10+ 19,993
6. 8 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 8+ 21,176
7. 11 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team 6+ 22,866
8. 3 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 4+ 24,653
9. 15 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team 2+ 27,777
10. 19 Bruno SENNA braWilliams F1 Team 1+ 35,961
 
 
11. 16 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso  + 37,041
12. 18 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  + 54,630
13. 21 Vitalij PETROV rusCaterham F1 Team  + 1:15,871
14. 20 Heikki KOVALAINEN finCaterham F1 Team  + 1:34,654
15. 25 Charles PIC fraMarussia F1 Team  + 1:36,551
16. 6 Felipe MASSA braScuderia Ferrari  + 1 kolo
17. 22 Pedro DE LA ROSA espHRT F1 Team  + 1 kolo
18. 23 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 1 kolo
19. 4 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes  + 2 kola
 DNF  10 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 17 kol
 DNF  1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing  + 24 kol
 DNF  14 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 24 kol
 DNF  17 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  + 31 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Valencie má domácího vítěze - Alonsa. Na pódium vystoupal i Räikkönen a Schumacher

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 72, poslední 25.06.2012 23:37 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 72 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Kvalifikaci ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Hamiltona si kvůli blokování Rosberga předvolali komisaři, potrestán ale nebyl

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. GP ČÍNY - Kvalifikaci ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud