GP Singapuru: Bezchybný Hamilton, Vettel a Rosberg neuspěli

Daniel Šupa, 27. září 2009, 16:06 Google+

SINGAPUR – ZÁVOD; Obhájce titulu startující z pole position měl dnešní noční závod plně pod kontrolou. Ačkoliv byli Rosberg a Vettel blízko, k souboji na dráze pro chybu a překročení rychlosti v boxech nedošlo. V boji o titul je jeho zisku znovu blíže Button. U rudých býků odcházely brzdy, nepříjemnou havárii způsobil Sutil.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 27.09. 19:10) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Sdílejte článek

Nick Heidfeld startoval z boxů, neboť jeho monopost byl ve včerejší kvalifikaci lehčí, než povolují sportovní předpisy, tým toho využil a namontoval nový motor i převodovku. Startovní manévr vyšel výborně Hamiltonovi, jenž získal už v prvním kole sekundový náskok. Druhý Vettel ale tak úspěšný nebyl a prohrál souboj s těžším Rosbergem, který startoval na čistější straně dráhy. První zatáčky byly opravdu těsné a bojovalo se na všech frontách. Na čtvrté místo se protáhl Alonso, ale po následné chybě na obrubníku pro změnu dvě místa ztratil. Bojovný výkon předvedl Barrichello, jenž se dostal  na sedmou pozici. Vedoucí jezdec šampionátu Button si také polepšil, ale pouze na desáté místo, nicméně Brit je výrazně těžší, jak jeho týmový kolega.

Po třech kolech bylo pořadí následující: Hamilton, Rosberg, Vettel, Webber, Glock, Alonso, Barrichello, Kubica, Kovalainen, Button, Nakajima, Buemi, Raikkonen, Alguersuari, Sutil, Fisichella, Liuzzi, Trulli a Heidfeld. Grosjean brzy odstoupil pro problémy s brzdami.

Hamilton obdržel od svého závodního inženýra varování o problémech se systémem KERS, Vettel zajel nejrychlejší kolo. V sedmém kole přepustil svoji čtvrtou pozici Webber Glockovi a s ním i Alonsovi, zřejmě šlo o nápravu za první kolo, kdy si vybojoval pozici na Alonsovi v sedmé zatáčce až za obrubníkem.

Rosberg se s Hamiltonem a Vettelem přetahovali o nejrychlejší kola, odstup Rosberga byl po deseti kolech +2,2, Vettela pak +4,6, Glock už ztrácel +14,6 vteřiny. Pro zajímavost průřez startovním polem: Barrichello +24, Button +30,5, Raikkonen +42, poslední Heidfeld +64.

V 17. kole zahájil zastávky v boxech Vettel a vrátil se na sedmém místě. O kolo později zajel pro palivo a pneumatiky Rosberg, jenž ztrácel pouze něco přes dvě vteřiny na vedoucího Hamiltona. Bohužel při výjezdu chyboval a přejel plnou bílou čáru, vedení závodu ihned udělilo penalizace průjezdu boxy. Barrichello klesl zastávkou na desáté místo a ve 20. kole absolvoval bez problémů první boxy i Hamilton, jenž se vrátil do vedení.

Brzy nato chyboval Sutil při útoku na Alguersuariho a při dotáčení vozu z hodin do správného směru vjel do dráhy Heidfeldovi. Pilot BMW přišel o zadní kolo, u Force India chystali přední spoiler, na dráhu byl povolán bezpečnostní vůz. I Sutil ale brzy stroj odstavil.

Ve 24. kole byl závod restartován. Pořadí na předních pozicích zůstalo beze změny. Glock znovu pomalejší a první tři odjížděli. Doslova katastrofální důsledek měla žlutá fáze pro Rosberga, svůj trest si odpykal těsně po jejím skončení, tedy v okamžiku, kdy se pole jezdců sjelo a průjezd boxy znamenal propad až na 14. místo.

Naopak žlutá fáze přinesla vítr do plachet Vettelovi, vedoucímu jezdci v barvách McLarenu byl vyrovnaným soupeřem, oba jezdili v rozmezí jedné vteřiny a Vettel na Hamiltona tvrdě tlačil. Následovali Glock +5,1, Alonso +10, Barrichello +15,9, Kovalainen, Button +19,6, Webber, Kubica, Nakajima, Raikkonen, Buemi, Trulli, Rosberg, Fisichella, Liuzzi, Alguersuari.

Ve 35. kole zahájil druhé zastávky v boxech Rosberg, čímž klesl na úplný konec závodního pole. Ačkoliv Hamilton zajel nejlepší čas, Vettel nadále zůstával jeho stínem a příjemně vývoj závodu s blížícími se boxy dramatizoval. O čtyři kola později skutečně zajel Vettel k poslední zastávce, vše proběhlo bez problémů. Otázkou jedinou bylo, jak dlouho bude na dráze Hamilton. Vettel tlačil dnes velmi tvrdě, přejel jednou stranou vozu obrubníky a poškodil si podvozek. Aby toho nebylo dost, vedení závodu penalizovalo jezdce Red Bull průjezdem boxy za překročení rychlosti v pitlane.

Už před závodem se vědělo, že Hamilton je tím, koho je potřeba porazit a jak Rosberg, tak Vettel dělali co mohli, bohužel pro ně nemělo jejich snažení úspěchu. Vettel klesl na osmé místo, které mu uvolnil jeho týmový kolega, jenž zamířil k mechanikům s kouřícím pravým předním kolem a po kontrole byl vpuštěn znovu do závodu. Bohužel v dalším kole se po zadýmení od inkriminované brzdy ve smyku svezl zádí do bezpečnostní pneumatikové bariéry. Následně zajel k mechanikům naposledy Barrichello a Hamilton, vedení převzal Alonso, jehož boxy ještě čekaly. Brazilci však rozhodnutí nepřineslo štěstí, bezpečnostní vůz povolán nebyl, Button setrval na dráze a s lehčím vozem se dostal před týmového kolegu a hlavního konkurenta v boji o titul.

13. kol před koncem závodu odvolalo Toro Rosso, sesterský tým Red Bull, oba své jezdce Buemiho a Alguersuariho do garáží. Vettel, jediný zbývající zástupce rudých býků, jezdil s horšícími se brzdami pátý.

Posledních deset kol před šachovnicí se zastávkou Alonsa a Buttona vrátil do vedení Hamilton, kterého následoval Glock, Alonso, Vettel, Button, Barrichello, Kovalainen, Kubica, Nakajima, Raikkonen, Rosberg, Trulli, Fisichella, Liuzzi.

Button stíhal před ním jedoucího Vettela trpícího problémy s brzdami a náskokem jen 1,2 vteřiny. Před sedmou zatáčkou se však i od jeho pravé přední gumy vyvalil dým. Šéf Brawnu ihned informoval Buttona, že jediným úkolem v danou chvíli je, dovézt monopost do cíle a pokud možno neztratit pozici a cenné body. Problémů Buttona využíval Barrichello a mohutně stahoval přes varování týmu o možných problémech na brzdách vteřinu po vteřině svého soka a současně kolegu, avšak 1,8 vteřiny nakonec chybělo.

Vedení vybojoval po bezchybném výkonu Hamilton s McLarenem, druhé místo si k obrovské radosti Toyoty připsal pomalejší, ale dostatečně rychlý a vyrovnaný Glock. Na stupních vítězů je doplnil Alonso z týmu Renault. Přes penalizaci dokončil těsně pod pódiem Vettel, kterého následoval na cílové čáře Button, Barrichello, Kovalainen a poslední bod získal pro BMW Sauber Kubica. Obě Ferrari skončila bez bodu a podobně vyšel i Williams, který šel do závodu s vidinou vítězství nebo minimálně souboje o něj. Šest vozů náročný a horký noční závod vzdalo předčasně.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 1061 kol
2. 10 Timo GLOCK deuPanasonic Toyota Racing 8+ 9.634
3. 7 Fernando ALONSO espING Renault F1 Team 6+ 16.624
4. 15 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 5+ 20.261
5. 22 Jenson BUTTON gbrBrawn GP 4+ 30.015
6. 23 Rubens BARRICHELLO braBrawn GP 3+ 31.858
7. 2 Heikki KOVALAINEN finVodafone McLaren Mercedes 2+ 36.157
8. 5 Robert KUBICA polBMW Sauber F1 1+ 55.054
 
 
9. 17 Kazuki NAKAJIMA jpnAT&T WilliamsF1 Team  + 56.054
10. 4 Kimi RÄIKKÖNEN finMarlboro Scudéria Ferrari  + 58.892
11. 16 Nico ROSBERG deuAT&T WilliamsF1 Team  + 59.777
12. 9 Jarno TRULLI itaPanasonic Toyota Racing  + 1:13.009
13. 21 Giancarlo FISICHELLA itaKingfisher Force India F1  + 1:19.890
14. 21 Vitantonio LIUZZI itaKingfisher Force India F1  + 1:33.502
 DNF  11 Jaime ALGUERSUARI espScudéria Toro Rosso  Brzdy
 DNF  12 Sebastien BUEMI cheScudéria Toro Rosso  Brzdy
 DNF  14 Mark WEBBER ausRed Bull Racing  Havárie, brzdy
 DNF  20 Adrian SUTIL deuKingfisher Force India F1  Havárie
 DNF  6 Nick HEIDFELD deuBMW Sauber F1  Havárie
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraING Renault F1 Team  Brzdy
 
 Nejrychlejší kolo:
  7 Fernando ALONSO Renault R29
Renault V8
Bridgestone   1:48,240
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Singapuru: Bezchybný Hamilton, Vettel a Rosberg neuspěli

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 27.09.2009 19:10 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Test Barcelona

Hamilton má natankováno, lehké jsou Red Bully

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud