GP SAÚDSKÉ ARÁBIE: Verstappen mohutně dotahoval, Pérez zvítězil

Robert RoBertino Pavelka, 19. března 2023, 19:29 Aktualizováno 19.3.2023, 23:50 Google+

Druhý závod na asijské půdě, jen na opačné straně Arabského poloostrova sice nezměnil poměr sil, ale stupně vítězů vypadaly jinak. Závod ukázal, že ani velká ztráta na startu není pro Verstappena v podstatě zásadní překážkou - udržel si díky poslednímu kolu i průběžné vedení v šampionátu.

Počet komentářů:  92 komentářů (Poslední 22.03. 08:15) Napište svůj názor
Max Verstappen ukázal srdce bojovníka, ačkoliv nevyhrál, vede šampionát a z Džiddy si odváží titul Pilot dne

Max Verstappen ukázal srdce bojovníka, ačkoliv nevyhrál, vede šampionát a z Džiddy si odváží titul Pilot dne | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Nejdelší městský závod navíc pod umělým osvětlením se jel za stejných podmínek jako včerejší kvalifikace, jen panovalo téměř bezvětří. Piloti nasadili ve většině případů na středně tvrdou směs, což znamenalo jednu zastávku v boxech. Výjimkami byli Leclerc s Norrisem - ti zvolili nejměkčí pneumatiky, naproti tomu Hamilton a Sargeant sáhli po nejtvrdších.

Start vyšel nejlépe Alonsovi a dokázal se vtěsnat před Péreze, ovšem vzápětí mu radost zhatila zpráva, že podobně jako Ocon v prvním závodě nedodržel pravidlo o přesném postavení ve startovním slotu. Mexičan navíc zužitkoval převahu svého vozu a v nájezdu do 4. kola na konci cílové rovinky za využití DRS Španěla překonal. Ač to bude znít možná divně, tím bylo o vítězi rozhodnuto. Checo totiž odjel výborný závod bez sebemenší chybičky (snad až na jedno či dvě projetí zatáčky mimo vymezení) a dokázal kontrovat i sérií nejrychlejších kol na tlak svého týmového kolegy. Když se Verstappen dostal ve 25. kole na druhé místo, rozestup se ustálil na plus mínus pěti vteřinách. Verstappen si v pruběhu stěžoval na znepokojivé zvuky z oblasti poloosy, která mu zhatila kvalifikaci. Nakonec se nadechl k velkému výkonu a v posledním kole zabojoval o extra mistrovský bod za nejrychlejší kolo. I proto je po dvou závodech - s náskokem právě tohoto bodu - v průběžné kvalifikaci na čele.

Holanďan se prodíral na stupně vítězů z 15. místa - na startu uzmul dvě pozice, v 5. kole byl už jedenáctý a pak se dále posouval kupředu: ustoupili mu Zhou (8. kolo), Gasly (10.), Hamilton (12.) a Ocon (14.). Pak zastavil v zatáčce 13 svůj vůz Stroll, vedení závodu poslalo na trať safety car, ačkoliv Kanaďanův vůz nepředstavoval vysloveně nebezpečnou překážku. Na jeho výjezdu Max vydělal tři místa a své galapředstavení dokonal předjetím Russella (23.) a Alonsa (25.).

Právě Španěl od začátku avizoval, že prát se s Red Bully o vedení není jeho prioritou. Nerozhodilo ho ani oznámení o trestu, v tomto směru mu napomohl výjezd SC a přes pětivteřinové pozdržení si Fernando dokázal udržet druhou příčku. S Verstappenem příliš nebojoval, o to pečlivěji si držel od těla Russella. V závěru začali u Mercedesu bláznit, že by Alonso mohl nakonec oněch 5 vteřin penalizace dostat. Ačkoliv to byl nesmysl, i tak Fernando dokázal zrychlit a jistých 5 vteřin nahnat. Mohl tak mít oprávněný pocit, že si své jubilejní sté stupně vítězů poctivě vybojoval, jenže po závodě přišla další pohroma - FIA potrestala Španěla druhou penalizaci - tentokrát v hodnotě 10 vteřin za nesprávné odpykání trestu a Alonso se tak propadl o místo zpět - a jen těsně před Hamiltona, před nímž své umístění ubránil o 0,337 vteřiny. Podle detailního rozboru se nikdo nesmí vozu ani dotknout, nerozhoduje, zda na na něm pracuje či nikoli, do vypršení trestného času. V případě Alonsa byl netrpělivý mechanik se zadním zvedákem - vsunul ho pod záď Aston Martinu a nebylo nic platné, že vůz nezvedl. Analýza pak ukázala, že následoval minimálně ještě jeden dotek... Jak se ovšem ukázalo, nikdo nikdy nemá nic míti za definitivní - FIA celou záležitost přezkoumala.

Mercedesy zpočátku nevypadaly příliš dobře, Hamilton se na tvrdé směsi trápil. Po výměně na středně tvrdou mu ale narostla křídla, navíc využil zaváhání u Ferrari, kde Leclercovi nenahlásili, že Brit v režimu SC zajel do boxů. Po restartu si ve 22. kole poradil se Sainzem jr. a dokonce se blížil k Russellovi, ale pak se projevila opačná strategie a Lewis na týmového kolegu pozvolna ztrácel - nicméně si dokázal udržet odstup od obou Ferrari. 

Rudé oře z Maranella možná doufaly ve vyšší závodní rychlost, ale nic nepředvedly. Sainz hned po startu přišel o čtvrté místo ve prospěch Strolla, na nějž se sice opět dotáhl, ale přímá konfrontace se nekonala: když měl Carlos Kanaďana na dostřel, zamířil Lance do boxů (14. kolo). Carlos stavěl až dvě kola po něm a tím ho předstihl, další případný duel ukončily Strollovy technické problémy. Leclerc se po startu protáhl na devátou příčku, poté mu neodolali Gasly (7. kolo), Hamilton (9.) a Ocon (13.), přišel však pád při SC za Hamiltona a víc už maranellští nepředvedli. 

Dobrý závod jeli i piloti Alpine, mající trochu smůly v tom, že měnili pneumatiky těsně před SC (Gasly 15. a Ocon 17. kolo), takže ani nevydělali, ani neprodělali. Bitvu o poslední bod předvedli ve strhujícím stylu Cunoda a Magnussen. Dán to na Japonce zkoušel ve 35. a 40. kole, ale Juki se vždy na konci cílové rovinky dokázal ubránit. Třetí útok naplánoval Kevin na 46. kolo a duel v první šikaně rozhodl ve svůj prospěch. Další bitku předvedlo kvinteto Hulkenberg, Sargeant, Zhou, Norris a Piastri, kteří se dostali do sevřené formace v poslední třetině. Nico dokázal Loganovým útokům odolat a poodjet, Američana pak ve 38. kole předjel Zhou a až do posledního kola se bil zástupce Williamsu s McLaren o 15. příčku. Mezitím si piloti oranžových vozů prohodili pozice, v předposledním kole pak Piastri konečně uspěl a Sargeant svou pozici poté proti Norrisovi ubránil o několik metrů na cílové čáře. McLaren navíc čelil nepřízni osudu - v prvním kole kolidoval Piastri s Gaslym a musel na konci okruhu do boxů měnit přední křídlo. Aby té smůly nebylo málo, do trosek Oscarova křídla najel Norris a také si poškodil příď vozu. Naprosto hrozný závod absolvoval Bottas, mající podezření na technické potíže - stavěl jako úplně první (10. kolo) a ani druhá výměna v 36. okruhu a nazutí měkké směsi mu nijak nepomohly.

V závodě jsme viděli v paddocku hned několik známých tváří - herce Willa Smitha, fotbalistu Patrice Evru a dvojnásobného šampiona F1 Miku Häkkinena. Byli svědky další nadvlády Red Bullu a ona předpověď o všech vyhraných závodech ročníku 2023 se zdá být nadále stále menší utopií.

GP Saúdské Arábie (Jeddah Street Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 251:21.14,894
2. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 19+ 5,355
3. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 15+ 20,728
4. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 12+ 25,866
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 31,065
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 35,876
7. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 6+ 43,162
8. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 4+ 52,832
9. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 2+ 54,747
10. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team 1+ 1:04,826
 
 
11. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 1:07,494
12. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1:10,588
13. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1:16,060
14. 21 Nyck DE VRIES nldScuderia AlphaTauri  + 1:17,478
15. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team  + 1:25,021
16. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 1:26,293
17. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  + 1:26,445
18. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
19. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  brzdy
20. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  motor
 
 Nejrychlejší kolo:
  1 Max VERSTAPPEN Red Bull RB19
Red Bull RBPTH001
Pirelli   1:31,906
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP SAÚDSKÉ ARÁBIE: Verstappen mohutně dotahoval, Pérez zvítězil

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 92, poslední 22.03.2023 08:15 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 92 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso má jubilejní sté umístění na stupních vítězů

Alonso nakonec má své jubilejní pódium - FIA trest přezkoumala

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  6. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud