GP KATARU: Hamilton vítězí, Alonso po sedmi letech na stupních vítězů

Robert RoBertino Pavelka, 21. listopadu 2021, 14:22 Aktualizováno 21.11.2021, 17:10 Google+

Nová trať pod umělým osvětlením, změna na startovním roštu doslova v hodině dvanácté, další dominantní výkon Lewise Hamiltona a obrovská radost v boxech Alpine. Verstappen po poklesu na sedmou startovní příčku alespoň minimalizoval ztráty.

Počet komentářů:  213 komentářů (Poslední 25.11. 09:23) Napište svůj názor
Fernando Alonso se více než po sedmi letech rozhlížel ze stupňů vítězů (ilustrační foto)

Fernando Alonso se více než po sedmi letech rozhlížel ze stupňů vítězů (ilustrační foto) | foto: Alpine F1 Team

Sdílejte článek

Zásadní událost #1 byla penalizace pro dvojici Verstappen - Bottas hodinu před samotným startem Grand Prix. Pět míst poklesu pro Holanďana byl důsledek nedostatečného zpomalení po signalizaci dvojitými žlutými vlajkami, Fin si vysloužil tři místa za neregistrování jednoduché žluté. Sainz jr. nakonec vyvázl bez trestu.

Na startu se piloti rozhodli při volbě pneumatik téměř v duchu tradičního německého výroku halb-und-halb. Nejměkčí směs nazuli Gasly, Alonso, Norris, Cunoda, Ocon, Vettel, Räikkönen, Giovinazzi, Latifi a Schumacher; ostatní pak měli na vozech středně tvrdé pneumatiky. Po startu se čekalo, zda dokáže Verstappen získat důležité pozice a Max skutečně v první zatáčce velmi agresivním způsobem málem pronikl až na třetí místo, ovšem ve druhé zatáčce si svou pozici velmi tvrdě ubránil Alonso, jenž navíc vzápětí zdolal Gaslyho. Velmi špatný start předvedli Sainz jr., Bottas a Vettel. Po prvním kole se TOP 10 seřadila následovně: Hamilton, Alonso, Gasly, Verstappen, Norris, Ocon, Sainz jr., Cunoda, Pérez a Stroll.

Holanďan se dostal na očekávanou druhou příčku po předjetí Gaslyho (4. kolo) a Alonsa o okruh později, ale to už mu Hamilton ujel o čtyři vteřiny. Náskok Brita zůstával nadále konstantní a Verstappen si dokonce postěžoval do radiokomunikace, že je zcela bez šance. Snahu o nějakou změnu naplánoval Red Bull na 18. kolo, kdy Verstappen v boxech nasadil tvrdou směs, ale Hamilton přes ujišťování, že pneumatiky ještě vydrží, byl k mechanikům povolán o kolo později. Náskok však narostl na téměř devět vteřin a snad jediný napínavý prvek v tuto chvíli bylo přetahování o nejrychlejší čas na kolo, zajišťující extra bod. 

Když se začalo spekulovat, jak by se mohlo bojovat o prémiový "puntík" v závěru Grand Prix, objevil se u mechaniků v jednom kole (42.) jak Verstappen, tak Pérez - samozřejmě s jistým odstupem. Hamilton a Mercedes opět vzorně reagovali o kolo později, takže snad zamýšlená změna strategie se nekonala. Pouze se opět prohazovalo mezi Hamiltonem, Pérezem a Verstappenem nejrychlejší kolo.

Pět kol před cílem při nájezdu na cílovou rovinku utrpěl defekt levého předního kola Nicholas Latifi. Dotáhl svůj Williams do zatáčky 6, kde ho odstavil. Vedení závodu pak poněkud necitlivě zavedlo režim virtuálního safety caru, ovšem až v 55. kole, čímž de facto zamezilo finálním soubojům na několika pozicích. Verstappen, ač v tu dobu držel nejrychlejší kolo, zajel do boxů pro nejměkčí směs a po ukončení VSC těsně před nájezdem do posledního kola si mohl extra bod ještě pojistit.

Sergio Pérez naopak na VSC musel nutně žehrat. Po startu z 11. místa si postupně poradil s Cunodou (5. kolo), po prvním neúspěch v 7. kole se Sainzem jr. (8.), dále s Alonsem (9.), Gaslym (13.) a Norrisem (16.). Po zastávce ve 20. kole se vydal znovu na lov a opět za sebou nechával jednoho soupeře za druhým: Vettel (23.), Ricciardo (25.), Leclerc (27.) a Alonso (29.); pak přišla druhá zastávka a ztráta na stupně vítězů v podobě 17 vteřin. Mexičan však opět nasadil tempo a ustoupit mu musel Stroll (46.) a Ocon (47.), pak už to chtělo jenom smazat odstup na Alonsa. Není pochyb, že by to Checo nejspíš dokázal, ale VSC rozhodl za něj. Jen během posledního kola se mu dostal alespoň na dohled, ale to bylo vše.

U Alpine vsadili na poměrně riskantní strategii - začátek na měkké směsi, pak přezutí na nejtvrdší a zůstat u jedné zastávky. V závěru Alonso žádal tým, aby Ocon za jeho zády bojoval jako lev a bránil pozice, což ovšem Estebanovi zejména v případě Péreze vůbec nevyšlo, ačkoliv jejich duel trval od první až do páté zatáčky. Alonso ale bronzový stupínek uhájil a po více než sedmi letech, nebo chcete-li po 106 Grand Prix opět stanul na pódiu. Přitom měl dvakrát namále - nejdřív když míjel Bottase na jiskřícím voze po defektu pneu a v 54. kole mu Mick Schumacher v zatáčce 15 nečekaně překřížil trať, když ztratil vládu nad svým vozem.

Také piloti Ferrari vsadili na jednu zastávku a přes rozdílnou strategii (Sainz jr. začal na měkkých, Leclerc na středně tvrdých) se nakonec zařadili za sebe - ve 28. kole dokonce absolvovali vzorný double-pit-stop. K jejich smůle se v posledních šesti kolech utkali s dvojicí Ocon-Stroll, ale také oni ve finále ztratili minimálně dvě možnosti zaútočit kvůli VSC. Každopádně je mohl hřát fakt, že si pojistili pozici v Poháru konstruktérů. Ricciardo se nedokázal propracovat do TOP 10 a Norris, jakkoli se mu po celý závod dařilo a pohyboval se kolem pátého místa, musel v 50. kole podruhé do boxů, protože jeho pneumatiky byly na hraně opotřebování. Bodem útěchy navíc mu bylo zdolání Vettela v 55. kole, ale nadějné umístění bylo to tam.

Valtteri Bottas předvedl opět velmi rozpačitý výkon. Po startu se propadl až na 11. příčku a prokousával se startovním polem podstatně obtížněji. Vlastně až v 10. kole předjel Strolla, poté Sainze jr. (15.), Ocona (17.), Norrise (23.) - ale přišlo 34. kolo a Valtteri hlásil defekt levé přední pneu. Dokonce měl namále v zatáčce 12, kde se dostal až do štěrku, ale nakonec dojel k mechanikům. Spadl až na 14. pozici a jestliže byl ideální volbou pro závěrečný útok na nejrychlejší kolo, vše zhatilo jeho odstoupení. Stejné potíže měli i Russell (51.) a již zmíněný Latifi.

Hamilton tedy ukrojil další část Verstappenova náskoku a souboj o korunu automobilového krále vstupuje do posledního dějství. První matchball bude mít Verstappen za dva týdny na další premiérové trati v Saudské Arábii.

GP Kataru (Losail International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 251:24:28,471
2. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 19+ 25,743
3. 14 Fernando ALONSO espAlpine F1 Team 15+ 59,457
4. 11 Sergio PÉREZ mexRed Bull Racing 12+ 1:02,306
5. 31 Esteban OCON fraAlpine F1 Team 10+ 1:20,570
6. 18 Lance STROLL canAston Martin Cognizant F1 Team 8+ 1:21,274
7. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 6+ 1:21,911
8. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 4+ 1:23,126
9. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 2+ 1 kolo
10. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Cognizant F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri Honda  + 1 kolo
12. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 1 kolo
13. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri Honda  + 1 kolo
14. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
15. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
16. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
17. 63 George RUSSELL gbrWilliams Racing  + 2 kola
18. 9 Nikita MAZEPIN rusHaas F1 Team  + 2 kola
 DNF  6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  nedokoncil
 DNF  77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas F1 Team  nedokoncil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP KATARU: Hamilton vítězí, Alonso po sedmi letech na stupních vítězů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 213, poslední 25.11.2021 09:23 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 213 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen s Red Bullem RB16B

Každý bod se počítá: bitvu o nejrychlejší kolo vyhrál Verstappen + strategie

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud