GP Velké Británie: Hamilton "vstal z mrtvých", Verstappen v nemocnici

Robert RoBertino Pavelka, 18. července 2021, 16:20 Aktualizováno 18.7.2021, 18:45 Google+

Grand Prix Velké Británie přinesla nejen nový zkušební formát kvalifikace, ale také další kolo napjatého souboje Verstappen - Hamilton. Bylo jasné, že pokud Red Bull s Holanďaněm opět vypálí Mercedesu rybník, jsou zástupci třícípé hvězdy v solidních potížích.

Počet komentářů:  240 komentářů (Poslední 20.07. 13:04) Napište svůj názor
Max Verstappen si tentokrát žádné další body nepřipíše

Max Verstappen si tentokrát žádné další body nepřipíše | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Vzhledem k výjimečným okolnostem mohli tentokrát všichni piloti zvolit libovolnou směs - nebylo velkým překvapením, když až na Péreze, startujícího z boxové uličky, byly na všech vozech pneumatiky středně tvrdé specifikace. Na Silverstone byl natěšený dav 356 000 diváků, panovalo slunečné a horké počasí (30°C vzduch, 50°C trať, 36% vlhkost vzduchu), ani západní vítr o síle pouhých 2,1 km/h nečinil žádné potíže.

Hned po startu se pokusil Hamilton vyzrát na Verstappena stejným způsobem jako Holanďan na něj při sobotním sprintu. Max ale držel vedení i za cenu "řezání" obrubníků, jako například v zatáčce Farm. Na Wellington Straight se zdálo, že Lewis bude mít navrch, ale do Brooklands ho Verstappen opět "posadil" za sebe. Rozuzlení tak přišlo na staré startovní rovince, kde si Hamilton najel na vnitřní stranu a zvolil útok do Copse Corner. Verstappem zvenku zachytil pravým zadním kolem o levé přední Mercedesu, doslova si svlékl pneumatiku a poté neovladatelný Red Bull narazil levým bokem do bariéry. Hamilton zpomalil a před něj se posunul Leclerc, aby před zatáčkou Becketts už celé startovní pole přijalo informaci o výjezdu safety caru. Po dalších dvou kolech vedení závodu závod červenou vlajkou přerušilo.

Zatímco se diskutovalo o vině, otřesený Verstappen odbelhal do vozu a k lékařské prohlídce, pořadatelé upravovali pásy použitých pneumatik na inkriminovaném místě. Komisaři oznámili, že restart bude proveden ze startovních slotů v 16:42 našeho času. Celou dobu viselo nad Hamiltonem možné potrestání, o vině se horečně debatovalo, dokonce Toto Wolff poslal Michaelu Masimu e-mail s určitými pasážemi pravidel - ovšem bez vysvětlení, oč vlastně mělo jít.

Restart zvládl opět nejlépe Leclerc a dokázal udržet na uzdě Hamiltona i Norrise, protože Bottasovi se ani podruhé start nepovedl (i při prvním se propadl na čtvrtou příčku za Leclerca). Prakticky ihned poté, co se vozy ocitly na trati, přišla očekávaná zpráva, že Hamilton byl za způsobení kolize s Verstappenem penalizován 10 vteřinami.

Monačan obhajující vedoucí pozici zažil krušnou chvilku v 15. kole, kdy hlásil na boxovou zídku vynechávání motoru. U Ferrari začali horečně řešit problém a Hamilton se mu přiblížil na odstup menší než vteřinu. Nedokázal však využít situace, v 18. kole hlásili inženýři italské stáje "vše OK", ovšem ve 22. kole se Leclerc ozval znovu. Dostal pokyny jak nadále minimalizovat škody, ale dokázal si Hamiltona udržet opět od těla - když Lewis zajížděl do boxů, byl odstup kolem 2,5 vteřiny. Hamilton stavěl ve 28. kole a s odpykáním trestu strávil u mechaniků 14,2 vteřiny. Leclerc si pro nejtvrdší směs dojel o dvě kola později a na trať vyjížděl s náskokem mírně přes 13 vteřin. Mezi ním a Hamiltonem ještě jel Valtteri Bottas.

Patnáct kol před cílem spustil Hamilton palbu nejrychlejších kol. Ve 40. kole na Hangar Straight udělal Bottas místo a Lewis nadále finišoval mílovými kroky. Leclerc se sice také pokusil zrychlit, ale odstup padal opravdu raketovým tempem, takže na začátku 50. kola už bylo jen otázkou času, kdy si Brit hnaný publikem jak při fotbalovém zápase, převezme vedení. Stalo se tak na shodném místě, kde došlo ke kolizi s Verstappenem - Leclerc se vlastně ani nebránil a ještě měl štěstí, že smýknutí vozu včas podchytil. Hamilton pak dokázal dovedl svou spanilou jízdu do cíle - jediné, co Mercedesu nevyšlo, byl záměr, aby se Bottas Hamiltona "chytil" a nechal se dovézt k Ferrari - Fin nebyl schopen se Lewisově "laufu" přizpůsobit.

Leclerc odvedl výbornou práci, ale nakonec mu chybělo k triumfu nějakých 12 kilometrů. Byl by to emotivní zážitek na přilbě měl vzpomínkový nápis odkazující na první vítězství Ferrari v oficiálním mistrovství světa "1951 British Grand Prix FIRST WIN Ferrari P 375, ale proti Lewisovi neměl šanci, spíš bylo překvapivé, že dokázal tak dlouho vzdorovat. Dobře si vedl také Sainz jr., jenž se v jednu chvíli dokonce ocitl za Leclercem na druhém místě. Bohužel v jeho případě zhatila šance na lepší umístění zastávka v boxech: ve 29. kole Španěl zastavil u mechaniků a těm trvalo 12,9 vteřiny, než si poradili s levou přední pneumatikou. Sainz potom přes dvacet kol sváděl tuhý boj s Danielem Ricciardem, ale ačkoliv měl prakticky stále k dispozici systém DRS, předjetí mu nevyšlo.

McLaren zůstal tak trochu ve stínu Hamiltona, přitom Lando Norris po restartu překvapil Bottase a dokázal obhajovat třetí místo. Jenže ani v jeho případě nevyšel pit-stop ve 22. kole: mechanici až napotřetí utáhli pravé zadní kolo a šestivteřinová zastávka nabídla šanci Bottasovi. Ten reagoval vzápětí a bezchybnou zastávkou se před Norrise opět vrátil. Ricciardo stavěl ve 21. kole a jak bylo řečeno, využil Sainzových problémů a dokázal ho do cíle udržet s vypětím všech sil za sebou.

U Red Bullu ležela veškerá tíha na Pérezovi, ale Mexičanovi se závod vůbec nepovedl. Na nejtvrdší směsi se posouval kupředu až na 11. místo, ale nepodařilo se mu předjet Gaslyho, což mu sebralo vítr z plachet. Pak poněkud nesmyslně zajel do boxů v 19. kole a nazul středně tvrdé pneumatiky - zbytečně brzo. Svedl souboj s Räikkönenem a poté opět uvízl za trojicí Alonso, Stroll a Gasly. Ve 39. kole si "Checo" zajel pro druhou sadu žlutě označených pneumatik a ze 17. místa vyrazil vpřed: Vettel (40. kolo), Latifi (41.), Giovinazzi a Russell (42.), Cunoda (44.), ale pak se mu do cesty opět postavil Räikkönen a za ním Sergio ztratil mnoho času. Alespoň se tým rozhodl snížit ztrátu Verstappena a ve 49. kole povolal Péreze do boxů, aby na nejměkčí směsi sebral Britovi nejrychlejší kolo, což se mu také povedlo - ovšem bez bodového efektu.

Závod se vůbec nepovedl Sebastianu Vettelovi. Hned v prvním kole po restartu při souboji s Ricciardem jeho Aston Martin "uklouzl", následovaly hodiny (bez nárazu do bariéry) a pád na poslední místo. Odevzdaný závod na beznadějné pozici nakonec Sebastian vypustil a byl povolán do depa. Stroll dokázal udržet kontakt s piloty v závěru bodované desítky a třebaže i on měl problém se dostat přes Räikkönena, nakonec mu finský pilot pomohl chybou před zatáčkou Club ve 48. kole, kdy se jeho Alfa roztočila a skončila za okrajem trati.

Nenápadně si vedli oba piloti Alpine - Alonso dokázal zúročit své zkušenosti a obhájil stejnou pozici jako ve sprintu, ovšem jeho ztráta na Sainze byla propastná. V jeho závětří se držel Ocon, jenž měl namále už při prvním startu, kdy se dostal do svěráku dvojice Alonso/Vettel, ale i přes zjevné drcnutí jeho vůz přežil. Za kratší konec tentokrát tahal Gasly, jehož výkon ovlivnila vynucená zastávka ve 48. kole po defektu pneumatiky. Bod útěchy sklidil aspoň nenápadný Cunoda. Další zklamání prožil George Russell, jehož nadějné výkony z kvalifikace a sprintu se vůbec nepovedlo přetavit do závodu.

Už během posledních kol byla vydána prostřednictvím FIA zpráva, že Max Verstappen byl přepraven do nemocnice, prvotní oznámení znělo - z preventivního důvodu. Předpokládejme, že při kolizi neutrpěl nijak závažnou újmu na zdraví, byť vůz po nehodě vypovídal něco jiného.

GP Velké Británie (Silverstone Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 251:58:23,284
2. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 18+ 3,871
3. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 11,125
4. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 12+ 28,573
5. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team 10+ 42,624
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 43,454
7. 14 Fernando ALONSO espAlpine F1 Team 6+ 1:12,093
8. 18 Lance STROLL canAston Martin Cognizant F1 Team 4+ 1:14,289
9. 31 Esteban OCON fraAlpine F1 Team 2+ 1:16,162
10. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri Honda 1+ 1:22,065
 
 
11. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri Honda  + 1:25,327
12. 63 George RUSSELL gbrWilliams Racing  + 1 kolo
13. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
14. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 1 kolo
15. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
16. 11 Sergio PÉREZ mexRed Bull Racing  + 1 kolo
17. 9 Nikita MAZEPIN rusHaas F1 Team  + 1 kolo
18. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
 DNF  5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Cognizant F1 Team  nedokon?il
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing  havárie
 
 Nejrychlejší kolo:
  11 Sergio PÉREZ Red Bull RB16B
Honda RA621H
Pirelli   1:28,617
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Velké Británie: Hamilton "vstal z mrtvých", Verstappen v nemocnici

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 240, poslední 20.07.2021 13:04 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 240 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

George Russell při čtvrtečním tréninku v Monaku

Russell je podle komisařů vinen. Na startu ho čeká pokles o tři místa + VIDEO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud