Bratři Szejovi se vracejí na polské tratě, čeká je debut v mistrovství Evropy

RallyZone.cz, 22. července 2017, 19:00 Google+

Bezprecedentní výzva pro Jarka a Marcina Szejovi – premiéra v závodě FIA ERC s vozem specifikace R5. Rajd Rzeszowski 2017 bude prvním startem bratří Szejů v soutěži polského šampionátu od Rajdu Wisły 2015. GK Forge, Grupa Metkom, DIL Surowce Wtórne a Stalchem – silné složení partnerů posádky Szeja / Szeja na polskou soutěž mistrovství Evropy. Kajetanowicz, Al-Attiyah, Ostberg, Habaj, Rossetti – známá soutěžácká jména mezi soupeři GK Forge Metkom Rally Teamu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Necelý měsíc po světovém Rajdu Polském čeká na příznivce rally další dávka neskutečných zážitků a soupeření na nejvyšší úrovni. Stane se tak při 26. Rajdu Rzeszowski (3. – 5. srpna). Tato soutěž je podruhé v řadě zařazena do nejstaršího seriálu na světě, čili do mistrovství Evropy. V centru podkarpatského vojvodství se také střetnou kandidáti na titul polského šampiona v rally, neboť Rajd Rzeszowski bude zároveň třetím dějstvím národního šampionátu. Na Jarka a Marcina tak čeká výjimečně těžký úkol – bojovat o co nejlepší výsledek v pátém závodě FIA ERC 2017. Bratři z Ustroně osedlají letos tradiční speciál Ford Fiesta R5, se kterým v této sezoně úspěšně bojují v silně obsazených závodech mistrovství České republiky v rally. Bratři Szejovi jsou aktuálně čtvrtou posádkou českého šampionátu a nejvýše klasifikovanými cizinci tohoto seriálu.

Pro Jarka a Marcina Szejovi bude 26. Rajd Rzeszowski jejich debutem v závodě evropského šampionátu se speciálem třídy R5. Také v rámci evropské konkurence narazí Szejovi na silnou konkurenci. Pořadatelé rally evidují dvacet posádek v nejsilnějších a nejrychlejších automobilech R5. Na klikatých a náročných asfaltových zkouškách v Podkarpatí se střetne téměř kompletní evropská špička a také závodníci známí z mistrovství světa v rally nebo vražedné Rally Dakar, např. dvojnásobný mistr Evropy Kajetan Kajetanowicz, mnohonásobný mistr Blízkého východu a vítěz Dakaru Nasser Al-Attiyah, pravidelný účastník WRC Mads Ostberg, mistr Polska Łukasz Habaj, trojnásobný mistr Evropy Luca Rossetti – to jsou pouze někteří z mnoha vynikajících jezdců, kteří budou bojovat o prvenství na rychlostních zkouškách Rajdu Rzeszowski.

Bratři Szejovi zatím v Rzeszově startovali sedmkrát, ještě předtím, než byla tato soutěž zařazena do evropského kalendáře. Dvakrát vyhráli v Podkarpatí závod Poháru Polska v rally (2009 a 2013), triumfovali zde také v závodě Renault Clio Cupu v sezoně 2010. Letošní start se ponese nejen ve znamení debutu v ERC s Fiestou R5, ale také návratu po více než dvouleté přestávce na polské tratě mistrovství Polska. Zatím naposledy bratři Szejové se v domácím seriálu RSMP objevili na Rajdu Wisły 2015. S vozem Subaru Impreza tehdy obsadili sedmé místo absolutně a druhé  v produkční klasifikaci.

26. Rajd Rzeszowski je dvoudenní soutěž s 11 asfaltovými úseky, s celkovou délkou téměř 215 km. Program odstartuje už ve čtvrtek (3. srpna) ve 12:15 hod. kvalifikační zkouškou a slavnostní zakončení a přední cen je naplánováno na sobotu (5. srpna) v 17:30 hod. na rzeszowském náměstí

Jarek Szeja: – Ještě nás čeká dlouhá a intenzivní druhá polovina sezony, ale již nyní mohu říci, že tento rok je zatím zcela jistě výjimečný. Od začátku roku jsme zažili mnoho nezapomenutelných okamžiků – debut v autě R5, vyhrané rychlostní zkoušky na soutěžích mistrovství České republiky nebo vítězství ve sportovním zápolení s jezdcem, který byl od dětství mým závodním idolem. Sezona 2017 však nekončí a věříme, že bude ještě ve znamení plnění dalších sportovních snů. Nyní nadešel čas na realizaci jednoho z nich – startu v závodě mistrovství Evropy v rally. Tuto výzvu budeme moci zrealizovat společně s našimi silnými partnery – GK Forge, skupinou Metkom a firmami Dil Surowce Wtórne a Stalchem. Společně s týmem Orsák Rally Sport jsme vytvořili silné spojení, schopné soupeřit na nejvyšší úrovni. Na start Rajdu Rzeszowského se postavíme s potřebnou pokorou, ale také s obrovskou motivací a odhodláním, abychom se na tomto závodě prezentovali co nejlépe. Doufám, že v Rzeszově v tom budete s námi!

Zdroj: Jarek a Marcin Szejové

Vytisknout

Diskuze: Bratři Szejovi se vracejí na polské tratě, čeká je debut v mistrovství Evropy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Debnárovú s Laurincovou v Lubeníku zastavil horizont

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud