Opancéřovaný Dodge Charger je dalším šíleným výtvorem islamistických kutilů

Tento Dodge Charger, přestavěný islamisty na pancéřované vozidlo, si rychle získal přezdívku "Dodge Da'esh 2000"

Tento Dodge Charger, přestavěný islamisty na pancéřované vozidlo, si rychle získal přezdívku "Dodge Da'esh 2000" | foto: twitter

Je to pár měsíců, co jsme vám přinesli fotografie oblíbeného a všestranného Pick-upu Toyota Hilux přestavěného na obrněný transportér, kteří využívali ozbrojenci takzvaného "Islámského státu" k přepravě munice. Tím ovšem kreace islamistů ani zdaleka nekončí, což potvrzují snímky reportéra BBC, které pořídil v syrském městě Raqqa.

Na celkem pěti snímcích, které na svém Twitterovém účtu vystavil Quentin Sommerville - reportér BBC působící na Středním východě, můžeme vidět torzo sedanu značky Dodge Charger, který islamisté zbavili takřka všech přebytečných dílů karoserie a následně je nahradily poměrně silným pancéřováním.

Snímky tohoto improvizovaného obrněného vozu byly pořízeny ve městě Raqqa, jehož centrum je stále v rukou islamistů, ovšem spojenecké jednotky SDF (Syrian Democratic Forces) mají městko kompletně obklíčené a postupně ho od zbývajících buněk islamistů čistí. Během svého pomalého postupu pak objevují podobné stroje.

Ze snímků je jasně poznat, že se jedná o novější Dodge Charger, který dostal masivní "pancéřování" jak v prostoru motoru, tak v prostoru posádky na předních sedadlech. Modelový rok neznáme, ovšem podle některých komentujících by mohlo jít o vůz modelové řady 2014, který má pod kapotou 3.6 litrový motor V6 o výkonu 215 kW (292 k). Vůz samotný váží cca 1,6 tuny, což pro motor nepředstavovalo problém, ovšem s dodatečnými pláty pancéřování se váha jistě vyšplhala přes hranici 2 tun.

Jaký osud si pro tento vůz islamisté nachystali nevíme, ovšem s největší pravděpodobností měl Dodge posloužit jako improvizovaná pojízdná sebevražedná nálož, často označována zkratkou SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device).

Právě ty bývají často postaveny na základě osobních vozů a následně vybaveny silným čelním pancířem, díky čemuž se s nimi islamisté snaží prorazit co nejblíže ke spojeneckým jednotkám, kde se následně odpalují.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu