Volvo musí šetřit - snižuje osobní náklady

Volvo

Volvo | foto: Volvo

Švédská automobilka Volvo oznámila podepsání dohody s odbory zahrnující například zmrazení mezd či zákaz vyplácení jakýchkoliv finančních odměn. Firma tak chce čelit současným obtížným podmínkám.

"Jsme v extrémní situaci. Pokračující propady prodejů nových aut, zvláště ve Spojených státech a ve Švédsku, si žádají patřičná opatření v podobě snižování nákladů," řekl prezident společnosti Volvo Car Corporation Stephen Odell. Proto byla přijata smlouva, která by měla zajistit efektivnost vynaložených prostředků a co nejlépe připravit firmu na dobu, kdy se začne situace na automobilovém trhu obracet k lepšímu.

Dohoda je platná od 1. dubna do 31. prosince 2009 a zahrnuje například zákaz vyplácení finančních bonusů v letech 2009 a 2010, přičemž toto opatření platí jak pro zaměstnance, tak i manažery. 40 nejvýše postavených manažerů si navíc až do konce letošního roku sníží mzdy o 5 procent.

V ujednání je rovněž zakotvena možnost odstávky výroby až na 45 dnů, během kterých by zaměstnanci měli pobírat 85 % své standardní mzdy. A v neposlední řadě má smlouva předejít i jakémukoliv propouštění z důvodu snižování výdajů.

Automobilka předpokládá, že díky těmto opatřením ušetří až 500 milionů švédských korun, což je asi 1,2 miliardy Kč.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu