Continental má samoopravitelnou pneumatiku

ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Continental

Pneumatika, která se nedá propíchnout. Sen snad všech motoristů. Gumárenské závody se sice snaží používat různá řešení, nic však není definitivně dokonalé. Přišel Continental s něčím novým, nebo je to další marný pokus?

Continental vyvinul nový typ pneumatiky. Nezaobíral se tím, jestli zesilovat boční stěny jak to provádí například BMW u svých pneumatik typu RunFlat. Tím totiž značně trpí komfort a dojezd prázdné pneumatiky je minimální.

Continental na to šel chytře. Vzal obyčejnou pneumatiku a vyvinul vrstvu, kterou potáhl její vnitřní stěny. Jak celý systém funguje? Velmi jednoduše.

Ve chvíli kdy se do pneumatiky udělá díra, vnitřní viskózní vrstva díru ihned zaplní a zalepí ji tím, že sama zatuhne. Po díře je tak dříve, než z pneumatiky mohl ujít nějaký vzduch.

Nevýhodou takovéhoto systému může být to, že pokud najede řidič třeba na hřebík, ten zůstane v pneumatice aniž by si toho mohl řidič všimnout a další jízdou ničit pneumatiku dál a dál, dokud se v jedné chvíli nevytvoří tak velká díra, jakou už tmel zalepit nedokáže.

Tmel je totiž účinný jen v defektech do přibližně 5 mm.

Nutno podotknout, že podobné přípravky jsou na trhu již delší dobu. Až nyní si jich však všimli výrobci pneumatik.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu