I Volvo spoří palivo, úsporná verze C30 je tu

C30

C30 | foto: www.auto-news.cz

Jde to tak lehko, proč to tedy nezkusit? I Volvo sráží spotřebu o pár deci níže.

4,5 litru, to je nejnižší kombinovaná spotřeba, které je jakékoliv sériové Volvo současnosti schopno dosáhnout. Poměrně slušné hodnoty se podařilo dosáhnout podobnými triky, jakými pracuje i Volkswagen.

Test Volva C30 naleznete zde.

Jde tedy především o aerodynamickou optimalizaci, o nový spoiler na zádi, menší změny na náraznících, vylepšení obtékání vzduchu pod vozidlem, snížení odporu chladiče a aerodynamicky příznivější kola.

Ruku v ruce tomu jdu úprava převodovky, především prodloužení 3.,4. a 5. stupně, použití pneumatik s nižším valivým odporem a menší změny na motoru, které se snaží snížit ztráty, tedy použití oleje s vyšší mazivostí, změny na řídící jednotce apod.

Za základ byl vybrán nejmenší diesel 1,6D, který dříve konzumoval 4,9 litru/100 km. Snížení o 0,4 litru, které potěší především zákazníka, s sebou přineslo i snížení, které potěší především Volvo, tedy snížení emisí CO2 o 9 g/km. Výsledná hodnota se tak pohybuje na hranici 120 g/km.

Díky tomu je ve Švédsku hodnoceno jako ekologické auto a dosáhne na státní dotace. Tím by se měly inspirovat i další země, včetně té naší, páni poslanci!

Volvo navíc plánuje v příštím roce představit dvouspojkovou převodovku Powershift, která ušetří 8% paliva, s nasazením u nejmenšího a nejúspornějšího dieselu 1,6 se však zatím nepočítá. To je škoda, úspora osmi procent by znamenala spotřebu mezi 4,1 a 4,2 litru/100 km, což zní velmi zajímavě.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu