Rally Bohemia je dalším důležitým bodem sezony bratrů Szejů

Jan Dušek, 28. června 2017, 14:08 Google+

Rally v kolébce českého automobilového průmyslu. 78 celkových soupeřů, 15 posádek v nejsilnější třídě – to čeká Jarka a Marcina v 5. kole mistrovství České republiky v rally, které se uskuteční 1. a 2. července 2017. 81 bodů v tabulce a 5. místo – takové je postavení posádky v Českém šampionátu před Rally Bohemia. Na posádky čeká 11 rychlostních zkoušek v délce okolo ostrých 150 km v okolí Mladé Boleslavi. Na trati s nimi poměří síly i rekordman tohoto závodu - Roman Kresta, šestinásobný vítěz Rally Bohemia.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Hustopeče (CZE)

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rally Bohemia je událost neoddělitelně spojena s historií českého automobilového průmyslu. Značka Škoda ji podporuje od svého prvního uskutečnění v roce 1974 a v roce 1985 soutěž odstartovala pod názvem Rallye Škoda. Servisní zóna se opět bude nacházet v závodě v Mladé Boleslavi. Do závodu je přihlášeno celkem 134 posádek, které startují v TrueCam mistrovství České republiky v rally, v mistrovství historických automobilů i rally legend. Zajímavé je, že celkem 42 procent aut startujících v této soutěži, je značky Škoda.

Se startovním číslem 1 se představí Jan Kopecky a Pavel Dresler (Fabia R5), průběžní lídři absolutní klasifikace Mistrovství České republiky zde triumfovali již šestkrát a dá se očekávat jejich útok na rekordní sedmé vítězství. Celkově bude ke shlédnutí 13 vozů kategorie R5, tři vozy kategorie WRC a  dvě S2000. Ve startovní listině jsou také tři jezdci, kteří mají na svých kontech celkem 13 triumfů a stáli na pódiu třiadvacetkrát. Samotný Marcel Tuček, jezdec skupiny N s Mitsubishi Lancer Evo IX, zde odstartuje již po 33. Romana Kresta, jezdec, který zde vyhrál šestkrát absolutně a třikrát získal nižší pódiové umístění, se na Bohemii vrací po tříleté pauze.

Jarek a Marcin Szejové obdrželi od pořadatelů startovní číslo 12. Pro Poláky to bude čtvrtý start na Rally Bohemia, třetí s autem s pohonem všech 4 kol. Oni zde debutovali již v roce 2010 s Renaultem Clio N3. V roce 2015 Szejové skvěle absolvovali tuto rallye se Subaru Impreza a získali tak druhé místo ve skupině N a skvělé 13. místo v celkové klasifikaci.

Soutěž se bude konat na 150 ostrých kilometrech, ty jsou rozloženy do 11 náročných rychlostních zkoušek, převážně klikatých, ležících v hornatých a silně zalesněných oblastech. V první etapě posádky absolvují 5 rychlostních zkoušek. Nejdelší z nich je dlouhá více než 23,5 km. Hned po slavnostním startu se posádky přesunou na úvodní prolog dlouhý 2,6 km, který se uskuteční v historické části města Mladá Boleslav. Program druhé etapy se skládá ze šesti rychlostních úseků (téměř 86 km). Vítězové pátého kola českého mistrovství budou známi v neděli 2. července v 16 hodin.  

Jarek Szeja:  „Již podruhé v řadě budeme chybět na Polské Rally, ale tento víkend i tak nebudou chybět závodní emoce, neboť navštívíme soutěž na vysoké úrovni. Našim cílem je Mladá Boleslav a konkrétně erzety 44. Rally Bohemia. Tato akce se koná v hornaté oblasti na asfaltových silnicích, které již něco pamatují. K tomu se přidávají četné zrádné a nepřehledné zatáčky, stejně jako bláto nebo písek a prach vytahaný na silnici. Zde nevyhrává maximální rychlostí, ale technika a preciznost. Rychlá jízda v lese zvyšuje hladinu adrenalinu, a to je to, co se mi v rally líbí nejvíce. Bohemia mi přináší ještě jeden, poněkud nostalgický pocit. Před několika lety jsem cestoval s kamarády na Barumku fandit Romanu Krestovi a tento víkend s ním budu moci soupeřit. „Back rally legend“ ozdobí tento závod a zasoupeřit si s ním je splněním dalšího z mých sportovních snů“.

Marcin Szeja:  Mladá Boleslav – tohle město evokuje značku Škoda. Již mnoho let se může chlubit touto nádhernou závodní událostí. Naše dobrodružství na Rally Bohemia začalo s Renaultem Clio v sezoně 2010. Od té doby je to pro nás velká radost vracet se sem, protože místní rychlostní zkoušky se nám ohromně líbí. Existují zde také nejrůznější atrakce pro fanoušky a prolog vždy doprovázejí davy fanoušků. Loni poznamenaly začátek závodu průtrže mračen a bouřky, které neušetřily ani stany v servisní zóně, ale doufejme, že tentokrát počasí žádné podobné překvapení nechystá. Bude to další náročný start, ale zkušenosti z této sezony a počet ujetých kilometrů nás dobře připravily pro události, které nás čekají o víkendu. Doufám, že mnozí z vás se objeví na Rally Bohemia.

Vytisknout

Diskuze: Rally Bohemia je dalším důležitým bodem sezony bratrů Szejů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Citroën C3 WRC dostal po Sardinii homologaci pro nové díly

Citroën přiznal: Pracovní okno našeho auta bylo až moc úzké. Do Polska míří s…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud