Letní dvojboj Pirelli na Bohemce a ve Vyškově

Petr Eliáš, 2. srpna 2015, 20:00 Google+

Pohár Pirelli pokračoval soutěžemi Rally Bohemia, kde jezdci s Pirelli stanuli na stupních vítězů, a na Pirelli se závodilo i při rallysprintu ve Vyškově.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rally Bohemia v letošním roce nabídla divákům nebývalou podívanou na více než dvě stovky soutěžních vozidel, kde bylo možné obdivovat od nejnovějších vozů kategorie R5 přes starší, ale krásné stroje WRC, až po historické skvosty z let minulých. Na mnoha z těchto vozů byly obuty pneumatiky Pirelli, které se ani tentokrát rozhodně neztratily.

Na stupních vítězů v absolutní klasifikaci se objevily hned dvě posádky na pneumatikách Pirelli. Byli jimi Václav Pech jun. s Petrem Uhlem a vozem MINI John Cooper Works S2000, a navrátilci na české tratě Štěpán Vojtěch s Michalem Ernstem, kteří předvedli letitý, ale stále krásný a velmi silný speciál Peugeot 206 WRC. Vojtěch s Ernstem jeli s vozem WRC na pneumatikách Pirelli poprvé a pochvalovali si spolupráci ohledně dat, které jim v souvislosti s pneumatikami poskytl jejich soupeř Václav Pech jun. Jak je vidět, tak mezi soutěžáky stále funguje duch fair play a závodí se na trati, ne v servisní zóně. Pech s Uhlem tedy berou plný počet bodů do hodnocení Poháru Pirelli a za nimi na Bohemce skončili Roman Odložilík s Radimem Turečkem s Fordem Fiesta R5 a Jan Černý s Petrem Černohorským a Škodou Fabia S2000. Za zmínku také stojí, že na pneumatiky Pirelli sází i soutěžní jezdci s historickými automobily, a při Rally Bohemia je obuli například vítězové v hodnocení Mistrovství Evropy historických automobilů Italové Pedro – Baldaccini se silnou Lancií 037 Rallye. Zajímavostí na Rally Bohemia bylo zařazení XTG Opel Adam cupu do soutěžního pole první etapy soutěže. Všichni účastníci Opel Adam cupu jedou na pneumatikách Pirelli, a tak je třeba zmínit, že nejrychlejší posádkou Opel Adam cupu na pneumatikách Pirelli byli na Rally Bohemia Matěj Kamenec s Adamem Jurkou. Ve třídě 3 si plný počet bodů do Poháru Pirelli z Bohemky odvezli Jaroslav Pešl s Romanem Peškem na Mitsubishi Lancer EVO IX před Marcelem Tučkem a Petrem Dufkem na stejném voze. Ve třídě 5 dojeli na pneumatikách Pirelli osamocení Ondřej Bisaha s Petrem Pížou a Citroënem DS3 R3T a podobná situace byla i ve třídě 8, kde do cíle dojeli v hodnocení poháru jen Přemysl Budín s Janem Němcem a Renaultem Clio Sport. Ve třídě 6 zazářila posádka Filip Mareš – Jan Hloušek se Škodou Fabia R2, kteří patřili k nejrychlejším dvoukolkám a třídu na Rally Bohemia vyhráli. Pořadatelé Poháru Pirelli jim gratulují! Body za druhé místo ve třídě brali Dominik Brož s Tomášem Proktorátem a Fordem Fiesta R2 a třetí místo obsadili Michal Horák s Ivanem Horákem a s automobilem Peugeot 208 R2. Ve třídě 9 v rámci Poháru Pirelli zvítězili René Dohnal s Rudolfem Kouřilem. Druzí byli Jan Pilař s Janem Němcem a na třetím místě skončily Barbora Holická s Veronikou Římalovou.

 

Vyškovská rally je v tomto roce zařazená v inovované Rallysprint sérii, která je primárně určená pro automobily s pohonem pouze dvou kol. Ty zde mohou bojovat o mistrovský titul. Závodí zde ale i čtyřkolky v takzvaném poháru 2+. Právě mezi čtyřkolkami plný počet bodů do hodnocení Poháru Pirelli brala ve Vyškově posádka Lumír Firla – Zdeněk Jůrka startující se Subaru Impreza STi. Mezi dvoulitrovými dvoukolkami třídy 5 si vítězství v Poháru Pirelli vybojovali Miloslav Jirsa s Tomášem Střeskou s Renaultem Clio R3 před Alešem Kaválkem se Zdeňkem Mikem a Hondou Civic Type-R.  Třída 6 byla i tentokrát rozšířena o účastníky XTG Opel Adam cupu, kteří všichni jedou na pneumatikách Pirelli. Body za vítězství v Poháru Pirelli ve Vyškově brali Michal Horák s Ivanem Horákem startující s Peugeotem 208 R2, kteří předstihli Filipa Mareše s Janem Hlouškem se Škodou Fabia R2. Třetí místo patřilo nestorům českých soutěží Petru Zedníkovi s Milanem Pražákem a Fordem Fiesta S1600. Mezi „Adamisty“ byli nejrychlejší posádkou Petr Vraj jun. s Janem Mikulíkem, kteří dokázali odolat mohutnému finiši Josefa Petáka a Alenky Benešové. Třetí s Opelem Adam skončili Martin Mottl s Jakubem Navrátilem. Třída 9 při Rally Vyškov se stala kořistí Josefa Vojáčka a Karla Voltnera, jak v hodnocení Poháru, tak ve třídě samotné. Gratulujeme k tomuto vítězství! Druhé místo patřilo Lukáši Nekvapilovi s Michalou Rezkovou a body za třetí místo si vyjeli Zbyněk Hrabec s Jaromírem Michálkem. Všichni s Hondami Civic Vti. Ve třídě 8 ve Vyškově na „Pirellkách“ dojely dvě posádky a tou šťastnější byli Jan Petr s Martinou Strakovou s Hondou Civic Type-R. I jim gratulujeme k vítězství ve třídě. Druzí za nimi skončili Oldřich Hrubý s Pavlem Krbcem a s vozem Renault Clio Sport.

 

Pneumatiky Pirelli i tentokrát dovezly ke skvělým výsledkům množství posádek. Už v sobotu 8. srpna se na nich ale bude závodit znovu při Rally Pačejov. I zde se budou rozdělovat body do jediného značkového poháru dodavatele pneumatik na soutěžích rally v České republice.

Zájemci o účast v Poháru Pirelli získají více informací od pracovníků firmy Motorsport spol. s.r.o. Ing. Františka Podhajského, podhajsky@motorsport.cz   a Martina Komínka, kominek@motorsport.cz 

Vytisknout

Diskuze: Letní dvojboj Pirelli na Bohemce a ve Vyškově

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Vyškov (CZE)

Tydlajda ve Vyškově: chybějící kus RZ, bloudění na přejezdu i splašená fobie

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud