Massa: Fernando o tom bezpochyby věděl

Massa, Felipe

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Brazilský pilot Ferrari Felipe Massa má stále podezření, že jeho nový stájový kolega Fernando Alonso věděl o plánu týmu F1 Renault na ovlivnění loňské Velké ceny Singapuru, chce však celou záležitost hodit za hlavu.

"Fernando o tom bezpochyby věděl," řekl Massa ve středu při obědě se skupinou novinářů v Sao Paulu. "Jsem si jistý, protože to je logické. Není možné, aby to nevěděl," dodal Massa, který se víkendové Velké ceny Brazílie zúčastní jen jako divák a v cíli odmávne vítěze. Do závodního kokpitu se osmadvacetiletý Brazilec vrátí po zranění hlavy, které utrpěl v červenci v kvalifikaci na Hungaroringu, až v příší sezoně.

Prohlášení vyvolalo v brazilských médiích poprask, takže stáj Ferrari a Massa měli potřebu ho na oficiáních stránkách týmu vysvětlit tak, že jde o "zmatek na internetu".

"Měl jsem jen takové tušení, ale nebylo založené na žádných konkrétních důkazech," řekl Massa. "Naprosto respektuji názor Mezinárodní automobilové federace (FIA), která zbavila Fernanda podezření, že v celé aféře byl zapletený," uvedl Massa.

"Samozřejmě jsem velmi zklamaný z toho, co se loni v Singapuru stalo. Už jsem několikrát řekl, co si o tom myslím, ale teď je čas tuhle kapitolu uzavřít a hledět do budoucnosti. Jisté je, že tahle epizoda nemůže nijak zkazit náš vztah s Fernandem," věří Massa. Podle italských médíí však Massa a Alonso nebyli od 30. září, co Ferrari oznámilo příchod španělského pilota, v kontaktu.

Tehdejší pilot stáje Renault Nelson Piquet junior při loňské Velké ceně Singapuru záměrně havaroval na pokyn bývalého vedení stáje, aby tím vyvolal výjezd zaváděcího vozu a umožnil tak vítězství Fernanda Alonsa, který jako jediný měl v té době natankováno. Událost oznámil po deseti měsících sám Piquet, potrestán však nebyl, protože mu FIA udělila imunitu. Stáj Renault vyvázla s podmíněným vyloučením ze šampionátu, bývalý šéf stáje Flavio Briatore nesmí doživotně působit v F1 ani jiné sérii řízené FIA, bývalý technický ředitel Pat Symonds odešel s pětiletým trestem. Pilot Fernando Alonso byl zbaven jakýchkoli podezření, když FIA uznala, že o plánu nic nevěděl. Alonso se hájil tím, že týmu plně věřil a závodní strategii nechával zcela v rukách svých inženýrů.

Felipe Massa byl v době výjezdu zaváděcího vozu v čele závodu a domnívá se, že právě tahle epizoda ho stála titul mistra světa. Stáj Ferrari 30. září oznámila, že dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso bude od příští sezony jejím pilotem a nahradí Kimiho Räikkönena.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu