Newey o "zelených" motorech: FIA může srovnat výkony díky čidlům krouticího momentu

Petr Hlawiczka, 20. října 2014, 06:30 Google+

Hlavní konstruktér Red Bullu Adrian Newey kritizuje zmražení motorů. FIA má přitom jednoduchý prostředek k tomu, aby zajistila větší vyrovnanost. Nelíbí se mu ani to, že jsou současné hybridní jednotky automaticky považovány za "zelené." Kompromisy v F1 nejsou zvoleny správně.

Počet komentářů:  45 komentářů (Poslední 27.10. 20:24) Napište svůj názor
Honda

Honda | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Technický ředitel Red Bullu je známým kritikem pravidel, která jsou podle něj pro konstruktéry příliš restriktivní. Nyní si bere na mušku i nové 1,6litrové hybridní V6 turbomotory, na které letos přešla Formule 1: "Je rozhodně pravdou, že tyto pohonné jednotky jsou neuvěřitelným kouskem technologie a něčím, na co bychom měli být jako průmysl velmi hrdí."

"Co už není tak jasné, je to, jak řešit neustále pevnější zmrazení, když má jedna pohonná jednotka výhodu na druhou nebo je jedna jasně zaostává. Pokud jste v té pozici, nemáte žádnou možnost na vylepšení své pohonné jednotky, protože jste zmraženi a zatraceni k tomu, abyste byli navždy pozadu," nelíbí se mu pravidla pro jejich zmražení - obzvlášť když jsou jeho vozy poháněny Renaultem, který na Mercedes stále ztrácí.

Čidla krouticího moment - FIA může snadno zařídit srovnání výkonů motorů
FIA přitom má k dispozici prostředky, kterými by i za současných pravidel mohla snadno zajistit nápravu v podobě srovnání jejich výkonnosti: "To je podle mě něco, o čem se doufám bude diskutovat a co by se mělo řešit, obzvlášť proto, že všechny motory nyní obsahují čidlo krouticího momentu. Tato čidla se zdají být trochu rušená, obecně jsou však velmi spolehlivá a poskytují dobrý signál.

FIA se tedy na ně může snadno podívat a pozorovat, jak na tom všichni jsou - nejen dle výrobců motorů, ale také dle různého paliva. Pokud má například určitý motor a ropná společnost navrch oproti jiné, pak to [FIA] může porovnat. Má tedy prostředky k tomu, aby umožnila určité vyrovnání, pokud je někdo ve zmrazené situaci pozadu."

renault rs34
Letošní pohonná jednotka Renaultu na dominantní Mercedes ztrácí, FIA má podle Neweyho
snadno dostupný prostředek pro srovnání výkonů v této oblasti (foto: Renault Sport F1)

"Zelené" motory?
I když obdivuje nové technologie v oblasti motorů, tak by podle Neweyho ty hybridní neměly být automaticky označovány za ekologické. "Podle mě se musíme především z technického pohledu ptát na celou tu věc v pozadí pohonných jednotek. Když se dostáváte k věcem, jako jsou baterie, pak jsou elektrická auta zelená pouze tehdy, pokud svůj výkon získávají ze zeleného zdroje. Pokud pochází z uhelné elektrárny, pak samozřejmě není vůbec zelený."

U hybridních vozů, kterými vozy Formule 1 efektivně jsou, jde spousta energie do výroby těchto baterií a vozů, proto jsou tak drahé. A jestli pak zanechávají negativní či pozitivní uhlíkovou stupu, to pak záleží na pracovním cyklu auta - kolik kilometrů ujede? Jezdí po dálnici konstantní rychlostí nebo stylem brzda-plyn ve městě?

Takže tento koncept, že je hybridní auto automaticky zelené, je velkým zjednodušením. Navíc jsou jiné způsoby, jak jej učinit palivově efektivnějším. Můžete jej odlehčit, můžete zlepšit aerodynamiku - což jsou věci, v nichž je Formule 1 dobrá," soudí konstruktér Red Bullu.

"Letos jsou auta například o 10 % těžší, což je přímým důsledkem hybridního konceptu. Pokud tedy mám být naprosto upřímný, tak si myslím, že to je z technického hlediska lehce sporné," komentuje letošní nárůst hmotností vozů F1 z 642 na 691 kg především v důsledku zavedení nových pohonných jednotek.

motor - renault ice
O kolik jsou letošní motory "zelenější"? (foto: Red Bull Racing)

"Ze sportovního hlediska - efektivita, strategie, ekonomie řízení atd. - je podle mě tento koncept velmi dobře uplatnitelný pro sportovní vozy, což je lehce odlišný způsob závodění. Formule 1 by měla být o vzrušení. Měla by být o člověku a stroji fungujícím na maximum v každém jednotlivém kole.

Ale nepochopte mě špatně, nenavrhuji, abychom se vrátili k žroutům paliva, ačkoliv V8 motory byly vlastně výjimečně efektivní. To celé mi však přijde jako sada pravidel, která jsou technicky zajímavá, ale stále se ptám, zda se všechny kompromisy zvolily správně," vysvětluje Newey.

Aerodynamika, složitý vztah se silničními vozy
"Z pohledu aerodynamiky jsme samozřejmě přišli o nějaký přítlak, aerodynamická efektivita ale moc neklesla. Klesla zátěž, kterou dokážou poskytovat při maximálním přítlaku, při maximální úrovni křídla," popisuje to, jak nová pravidla ovlivnila aerodynamiku monopostů F1.

Ty jsou podle něj přirozeně efektivnější proto, že jezdí pomaleji: "A auta jezdí samozřejmě mnohem pomaleji, což by mělo být zohledněno, když hovoříme o té celkové palivové efektivitě. OK, spotřebovávají o 50 kg méně, ale jezdí mnohem pomaleji, aby to dosáhli."

adrian newey - red bull racing
Adrian Newey: Zvolila F1 správné kompromisy? (foto: Red Bull Racing)

Otázkou je podle něj také vyčíslení přínosu nových technologií v F1 pro běžné silničními vozy: "Nakonec je zde vztah mezi náklady, hmotností, aerodynamikou... veškeré druhy faktorů, pokud jde o důležitost pro silniční vozy. Jak to vážit, jak to poměřovat - to je pro otevřené jednosedadlové formule nemožné. Jde o úplně jiného dravce. Odpověď tedy není jednoduchá.

Náklady na pohonné jednotky se proti loňsku přinejmenším zdvojnásobily, což je pro některé menší týmy náročné. Podle mě je tedy velkou pravdou to, že jde o velmi složité vyvážení," shrnuje pro Racecar Engineering Newey, který se příští rok přestane zaměřovat zejména na F1 - místo toho se v rámci Red Bullu bude věnovat jiným projektům.

Vytisknout

Diskuze: Newey o "zelených" motorech: FIA může srovnat výkony díky čidlům krouticího momentu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 45, poslední 27.10.2014 20:24 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 45 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Williams

Tilke: Za nudnější závod v Rusku nemůže rozvržení okruhu. Co tedy?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud