Valkyrie, James Bond a F1: to jsou pilíře pro Aston Martin, hlásá Andy Palmer

Robert RoBertino Pavelka, 26. září 2017, 09:15 Google+

U příležitosti Grand Prix Singapuru, tedy krátce před potvrzením dohody mezi Red Bullem a novým titulárním sponzorem Aston Martinem byla možnost vyzpovídat šéfa znčky Andy Palmera.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Andy Palmer a Christian Horner

Andy Palmer a Christian Horner | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Dozvídáme se v širších souvislostech o spojení s Red Bullem, průběhu společného projektu hypervozu a proč si Aston Martin vybral sportovním odvětví v podobě F1...

Andy, vaše přítomnost při Grand Prix Singapuru vyvolala dohady (později potvrzené) o roli titulárního sponzora Red Bull Racing počínaje rokem 2018...
Andy Palmer:
Haha, byl jsem v Singapuru na koncertu Duran Duran. Ale ano, samozřejmě jsem tu byl z nějakého důvodu. Ve svém pořadníku jsem měl zapsány dvě věci: hovořil jsem se šéfem Red Bullu Christianem Hornerem o naší účasti v týmu pro příští rok.

Máme rádi F1 - pro naší značku je dobrá. Potom také vývoj našeho společného projektu Valkyrie - jak využít spojení pro zapojení technologie Formule 1 v tomto voze? Existuje pochopitelně tendence ve formě větší snahy - jak moc, to je předmětem dohody. Na druhou stranu je pro sezónu 2021 plánovaná změna pravidel pro pohonné jednotky.

My motory vyrábíme a pokud se pravidla změní dostatečně natolik, aby to pro nás dávalo smysl - náklady budou takové, že pro naší společnost bude dávat smysl jejich výroba - tak budeme chtít připravit motor. Chtěli bychom být poskytovatelem nezávislého motoru pro F1 s naším hlavním zákazníkem - co by byli, samozřejmě, naši přátelé u Red Bullu.

Tyto dvě věci spojuje určitá linie. Momentálně budeme sponzor a inovativní partner - což možná postupně poroste, ale do jaké míry, to závisí na směru vývoje celé Formule 1.

img-responsive

Aston Martin Valkyrie | foto: Aston Martin

Jak už bylo naznačeno, mezi nejnovější projekty Aston Martinu patří Valkyrie - výsledek spolupráce s Red Bullem a dalšími partnery. S využitím know-how F1 by to mohl být konečně hyperauto. Co nám můžete říci o spolupráci s Red Bullem - jak k ní vůbec došlo?
AP:
V předchozím období, tím myslím Infinity, jsem s Christianem a Adrianem Neweyem už spolupracoval. Adrian chtěl udělat silniční vůz. Snažím se Aston Martin transformovat na světovou společnost. Potřebuji osvícení - symbol změny - a Adrian ten symbol chce udělat.

Víme, jak vůz navrhnout a vyprodukovat - Adrian ví, jak to zvládnout po inženýrské stránce - a také jsme mu dali jméno. Valkyrie je docela sexy název, v podstatě se jedná o služebnici Bohů, vyvolenou jako hrdinku bojišť. Vyvolenou!

img-responsive

Adrian Newey u zahájení spolupráce Red Bull a Aston Martin v Melbourne | foto: Red Bull Content Pool

Koho to jméno napadlo?
AP:
Překvapivě jsem to byl já. Za normálních okolností to tak není, ale Valkyrie je moje (smích)! Během naší historie velmi často používáme jména začínající na V, takže jsem si prošel slovník a pomyslel si: "Wow, Valkyrie zní opravdu cool!

Ačkoliv výroba ještě nezačala, auto už je nejspíš vyprodané...
AP:
Ano. Dokonce i v Singapuru mě zastavovali lidé a ptali se, jestli bych ještě nějaké neměl. Odpověď, bohužel, zněla ne. A to Valkyrie není nijak levná. Bude jich pouze 150 pro běžný provoz a 25 okruhových verzí.

Dobrou zprávou je, že jsme společnost, která se rozrůstá - společnost, která v budoucnu vytvoří spoustu skvělých produktů. Doufám, že všichni ti, kteří jsou nyní zklamání, že nebudou mít Valkyrii, získají něco příště. Valkyrie se může stát klíčem ke dveřím pro následující projekty.

Mercedes nedávno zahájil svůj vlastní projekt hypercaru inspirovaný F1 - Project ONE. Jak se účast Mercedesu odrazila ve vašem vlastním rozhodnutí vstoupit do F1?
AP:
Když jsme se rozhodovali o Valkyrii, o nějakém Projectu ONE ze strany Mercedesu jsme nevěděli. Byly tu nějaké zvěsti, ale ty jsme nebrali na vědomí. To, že se pustili do Projectu ONE - což je fantastické auto, ale z technického hlediska je někde jinde - vedlo novináře k porovnávání obou vozů.

Byl by to zajímavý porovnávací silniční test. Ten náš vůz vypadá trochu jako z jiného světa. Náš se blíží F1 v oblasti šasi a aerodynamiky - s mohutným motorem vzadu. Oni se rozhodli jít cestou poměrně konzervativního trupu s motorem F1, což je zajímavé - a bude to zajímavé, když postavíte ty dva vozy vedle sebe. Náš koncept se mi líbí.

img-responsive

Aston Martin Vanquish využíval James Bond v podání Pierce Brosnana | foto: Autosport Designs

Aston Martin je zavedená značka známá svými nádhernými vozy, ale také má svůj půvab pro filmové fanoušky, neboť je spojena s Jamesem Bondem. Právě agent 007 a Formule 1 mohou být pro Aston Martin dva pilíře, které využije k oslovení veřejnosti. Jsou to dvě odlišné formy zábavy...
AP:
Haha. James Bond je skvělý, moc se nám líbí. Ale nemůžeme být spojováni pouze s filmem. V některých oblastech světa - zvláště pro nás nových teritoriích - nejsme spojování jen s agentem 007.

Naše historie, naše DNA, se vrací k závodění. Aston Martin je Lionel Martin závodící na Aston Hill. Pod naším jménem jsme závodili. Milujeme závody WEC - a ty také budeme nadále provozovat - ale Formule 1 nás posouvá na novou, jinou úroveň.

Zejména pak v místech jako je Čína, a v určité míře i USA. F1 má ve Spojených Státech poměrně malý záběr, ale pořád to je velké množství lidí. Podívejte se na Ferrari, to je také definováno Formulí 1. Takže jaká je společnost, definovaná Formulí 1, Le Mans a Jamesem Bondem? Vlastně budeme mít tři pilíře místo jednoho.

F1 jako platforma je jedna věc, ale firmy, které sem vstupují, mají obvykle tendenci mít na vrcholu určité lidi s blízkým vztahem ke sportu. Platí to i pro vás?
AP:
Byl jsem fanouškem Formule 1 od chvíle, kdy mě můj otec vzal na Silverstone, to mi byly asi čtyři roky. Vstup do F1 pro mě nemá vůbec emoční pozadí - bylo to čistě obchodní rozhodnutí. A taková volba má u nás svůj příběh: jde o krásný, ruční výrobek, britská a nejmodernější technologie - umělecké dílo.

Valkyrie si vezme technologii z F1 a převede ji na silnice. To smývá ostatní efekty tohoto vozu. Takže nejde o to, že já miluji F1 - a já ji opravdu miluji - ale že nás během sezóny uvidí 550 milionů lidí, a to je opravdu hodně. A pro některé to v jistém okamžiku ovlivní jejich rozhodnutí si koupit naše auto. Příkladem může být právě Ferrari - je to forma hodnoty. Aston Martin potřebuje nějakou hodnotu přidat, pomůže nám to dál vyprávět náš příběh a nakonec nakonec pozvedne i naši značku.

Vytisknout

Diskuze: Valkyrie, James Bond a F1: to jsou pilíře pro Aston Martin, hlásá Andy Palmer

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pierre Gasly

Překvapení na ruský účet potvrzeno: Gasly v Malajsii a v Japonsku nastoupí…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud