Boullier detailně seznamuje příznivce McLarenu se změnami před sezónou

Robert RoBertino Pavelka, 12. února 2017, 14:55 Google+

U McLarenu jsme byli svědky změn, o nichž jsme informovali a které byly i komentovány. Nyní se k nim a dalším okolnostem vyjadřuje osoba nadmíru povolaná, šéf týmu Eric Boullier.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 12.02. 21:06) Napište svůj názor
Eric Boullier popisuje personální změny a posuny v McLarenu

Eric Boullier popisuje personální změny a posuny v McLarenu | foto: McLaren

Sdílejte článek

„Nejdřív je dobré si uvědomit, že Formule 1 je o změnách. Právě ony řídí náš sport: ať jde o změny u pilotů, pravidlech, závodech, prakticky ve všem. Dále je pak třeba mít na paměti, že se změny McLarenu vždy týkaly. Po našich začátcích v 60. letech přišly úspěchy v Can-Am, IndyCar či Le Mans, i to byl určitý druh změny, který nás zařadil mezi automobilové konstruktéry. A další změnou byla transformace McLarenu ze závodního týmu do mezinárodní technologické skupiny. A přijdou další a další spojené s naším zlepšením na trati i mimo ni,“ řekl na úvod Eric Boullier.

Můžete nám sdělit přesný důvod Reddingova odchodu?

„Davidovi byla nabídnuta možnost spolupracovat s jiným týmem a my jsme mu nechtěli stát v cestě. Nezapomínejme, že strávil v McLarenu 17 let, domnívám se, že si ho i nadále budeme vážit, i když ho budeme vídat v jiném dresu. Během uplynulého roku jsme o jeho plánech nějakou dobu diskutovali, určitě nejde o náhlé rozhodnutí, přejeme mu mnoho štěstí.

Mohli jsme čekat půl roku s jeho náhradou, ale cítíme, že naše skupina je opravdu silná, připravená urychlit a přijmout novou odpovědnost. Dave bude několik dalších týdnů trávit čas při předávání svého postu svému nástupci Paulu Jamesovi, než se s námi definitivně rozloučí.

img-responsive

David Redding | foto: McLaren

Co nám můžete říci o Paulu Jamesovi?

„Myslím, že ho lze označit za šéfmechanika McLarenu. Paul se ve Formuli 1 řadí mezi nejlepší – není to jen můj názor, ale i dalších vrstevníků v McLarenu, kteří s ním měli možnost spolupracovat u jiných týmů, ostatně i já mezi ně patřím. A nevidím důvod, proč by Taffy – jak mu každý v týmu říká, protože je Walesan – nemohl ve své nové roli perfektně fungovat. Jeho největší předností je neuvěřitelná poctivost. Má na tým velké nároky, ale to samé uplatňuje i na sebe, proto je tolik populární a inspirující. Je schopen jít přímo do středu jakéhokoli problému, rychle a hlavně efektivně najít řešení. To je jeho kvalita, o níž se domnívám, že bude v nové roli přínosem.

Často si vzpomínám na dvě skutečnosti, v nichž se Paul prezentoval způsobem, který Britové laskavě nazývají »a Blinder«, vždy šlo o požadavek, aby co nejrychleji opravil nějaký problém v garáži. Ani jedna z těchto událostí se nestala v době, kdy jsem pracoval pro McLaren, ale svědčily o Paulově svědomitosti. První se odehrála při Grand Prix Číny 2011, kdy mechanici zjistili, že těsně před výjezdem Lewise Hamiltona došlo k úniku paliva. V ovzduší rostoucího chaosu Paul nejenže dohlédl na opravu palivového systému, ale také rozhodl o odeslání vozu na trať bez některých komponentů, aby si Lewis zajistil postavení na startu bez penalizace.

img-responsive

Týmový manažer McLarenu Paul James | foto: McLaren

Podruhé to bylo o pár závodů později, v Grand Prix Monaca, kdy mechanici museli dát dohromady Lewisovo zadní křídlo při přerušení závodu. Nebyla to snadná práce – šlo o poškození po nárazu – a bylo tehdy krajně nejisté, jestli se podaří všechno stihnout, ale jeho tým to zvládl.

Schůzka s Paulem za přispění celé organizace proběhla fantasticky, protože je to muž, o němž všichni víme, že bude odvádět vynikající práci. Jako týmový manažer je předurčen k tomu, aby dobře řídil tým. Bude skvělým vedoucím, ale také může zasáhnout kdekoli a kdykoli bude potřeba. Je též oblíbený u pilotů a bude mít svou úlohu při práci s Fernandem a Stoffelem během závodních víkendů.

Andrea Stella tak bude mít v rámci závodního týmu větší prostor pro strategii – jaká bude tedy jeho úloha?

„Jak jsem řekl, Paul se bude soustředit na závodní tým. Bude vést oba piloty a dohlížet, zda jsme operativně využili své možnosti v boxech. Andrea bude pokračovat jako jeho nadřízený ve funkci závodního inženýra, ale rozšíří své působení i na sportovní vztahy týmu s FIA.

Ještě k Dave Reddingovi, vzhledem k délce jeho kariéry u McLarenu se jeho role značně znásobila. Do konce roku 2016 měl řadu různých povinností, proto jsme se rozhodli je rovnoměrně rozdělit mezi ostatní členy závodního týmu. Takže Andrea bude naším hlavním spojovacím článkem mezi týmem a FIA během závodního víkendu, bude se stýkat s Charlie Whitingem a jeho týmem komisařů a stewardů dohlížejících na férové závodění. Andrea je chytrý a vnímavý člověk s ohromným intelektem a má opravdu velmi široký záběr. Nazval bych ho skutečným myslitelem.“

img-responsive

Inženýr Andrea Stella přebírá větší kompetence | foto: McLaren

Jak bude tým fungovat pod Paulovým vedením?

„Stejně jako Taffy prokázal svou schopnost chopit se záhy vedoucí pozice, jsme stejně tak potěšeni, že ho můžeme podpořit v řadách týmu. Kari Lammenranta, dřívější hlavní mechanik Fernanda Alonsa, postoupí do role šéfmechanika. Stejně jako Taffy je Kari výkonným jedincem. Je to svérázný Fin, který dokáže i pobavit a ví, jak ze svého týmu vydolovat maximum. Je neúnavným a pilným pracovníkem, snad nikdy si nestěžuje, přesně chápe, co je zapotřebí, aby závodní vůz fungoval jak má.

Na jeho místo přijde Marc Cox. Moji britští kolegové mu říkají Coxy – nějak moc přezdívek, nebo ne? Ve skutečnosti mi mechanici říkají, že to není jeho jediný titul, daleko lépe ho vystihuje One Man Army, což vystihuje jeho efektivitu při práci pro tým. Také on je opravdový charakter. Se změnami, které jsme udělali, jsem opravdu spokojen a jsem si jist, že ve velmi krátkém čase začnou správně fungovat.“

Co se týče změn, napadlo vás někdy sáhnout po někom mimo tým?

Ne, neváhal jsem ani vteřinu. Proč ne? Povím vám to takhle: Když se Dave rozhodl odejít, s hrdostí jsem si uvědomil, že jsme schopni ho nahradit zdroji uvnitř týmů, za cenu určitého přeskupení sil. Leccos to napovídá nejen o vnitřní síle McLarenu, ale také to dokládá velkou odpovědnost a vážnost, s níž vnímáme naše zaměstnance. To je filozofie, která provází celou naší organizaci. Dlouho a tvrdě jsme pracovali na podpoře STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics – věda, technologie, inženýrství a matematika) v rámci místních škol, abychom podpořili vzdělávací programy absolventů, které nám umožní pro McLaren získat nejlepší talenty. Naším cílem je posilovat kariéru lidí v jejich růstu a vývoji. To je také důvod, proč máme úspěchy při nabízení příležitostí mladým absolventům ihned po ukončení středoškolského studia nebo vysoké školy či absolventy univerzity. Děláme z těchto lidí novou vlnu profesionálů nejvyšší úrovně v motoristické oblasti. Domnívám se, že změny, ke kterým dochází v nejvyšších patrech našeho závodního týmů jsou povzbuzením pro každého absolventa, který se v současné době nachází na spodních příčkách týmové hierarchie.

img-responsive

Neoficiální koncept McLarenu MP4-32, čím nás tým za necelé dva týdny překvapí? | foto: Sean Bull

Chystáte před začátkem sezóny ještě nějaké další změny?

„Jak už jsem uvedl, pořád se bude něco měnit a tak by to mělo být. Jak dobře víte, vůz Formule 1 sám o sobě prochází závod od závodu proměnami. Samotná příprava vyvolala další změny – na našem novém McLarenu McL32 jich máme naplánovaných několik, ale hodláme je udržet v tajnosti, než ho 24. února představíme veřejnosti.“

Vytisknout

Diskuze: Boullier detailně seznamuje příznivce McLarenu se změnami před sezónou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 12.02.2017 21:06 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Grafický návrh vozu pro sezónu 2017

Sauber je prvním týmem, který představí nový monopost

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud