Symonds o vývoji pro sezónu 2017: Proč není letošní FW38 tak úspěšný?

Petr Hlawiczka, 15. července 2016, 06:30 Google+

Technický ředitel Williamsu v rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1 přibližuje vývoj nového auta, na které již přesunuli všechny zdroje, a očekávání toho, co je čeká v sezóně 2017, kdy se mění technická pravidla. Dotýká se také skutečností, které přispěly k tomu, že letošní vůz FW38 nesplnil jeho očekávání.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 15.07. 15:02) Napište svůj názor
Alex Lynn s Williamsem FW38 první den testů v Silverstone, za ním Esteban Ocon s Mercedesem F1 W07 Hybrid

Alex Lynn s Williamsem FW38 první den testů v Silverstone, za ním Esteban Ocon s Mercedesem F1 W07 Hybrid | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Pate, v únoru jsi prohlásil, že pozdní schválení pravidel pro rok 2017 zvýhodní větší týmy a poškodí ty menší. Pravidla byla schválena celkem pozdě, vnímáš tedy nějakou bolest?
Pat Symonds: No, ano. Všechno nebylo schváleno v normálním časovém rámci. Všichni ale věděli, co přijde. Drobné poslední změny jsou malé věci, které vycházejí z pohledu na detaily. Pokud jde o aerodynamickou definici vozu, tak s tím jsme byli schopni vyjít někdy v únoru. Co se týče zařízení "Halo," tak samozřejmě nevíme, kam se to ubírá, musíme to tedy sledovat, nejde však o stěžejní věc.

Takže žádná bolest, ale stále si stojím za tím, co jsem řekl: čím později jsou pravidla schválena, tím více to zvýhodňuje velké týmy, protože mají spoustu lidí, kteří sledují různé oblasti. To nám škodí. Pokud jde ale o aktuální stav, tak jsme základy o voze znali v únoru, s čímž jsem poměrně spokojený.

Očekává se, že většina týmů bude svou pozornost k roku 2017 přesouvat letos v tuto dobu. Jaký záměr má Williams?
PS:
Ha! Vlastně i dříve - u nás k tomu hlavnímu přesunu došlo před nějakou chvílí. Stále máme lidi, kteří pracují na současném voze. Stále připravujeme vylepšení, jež přivezeme. Máme novou podlahu, kterou přivezeme do Maďarska, nové křídlo pro Monzu - stále přicházíme s mnoha věcmi. Ale většina našich lidí už určitě pracuje na příštím voze.

img-responsive

Technický ředitel Williamsu Pat Symonds | foto: Williams F1 Team

Kdy vlastně došlo k tomu obrovskému přesunu?
PS:
Nedošlo k tomu v nějakém pevně daném termínu. Jde spíše o to, že jakmile končily projekty na současném voze, tak se lidé přesouvali k tomu příštímu. Okamžik, kdy jsme měli více lidí pracujících na voze pro rok 2017, než na voze 2016 zřejmě nastal počátkem června, tak nějak. Nejsem si tím naprosto jistý, protože nepočítáme lidi, kteří na tom dělají, ale dle mých předpokladů se tak stalo na začátku června.

Šlo při tak brzkém přesunu o strategické rozhodnutí? Momentálně v pořadí mezi konstruktéry držíte pohodlně čtvrtou příčku a nevypadá to, že by vás ti za vámi měli dohnat, zatímco Red Bull už může být příliš vzdálen na to, abyste ho mohli realisticky dostihnout.
PS:
Ano, šlo o strategické rozhodnutí. Ale také o nezbytné rozhodnutí. Jsme malým týmem a opravdu si nemůžeme dovolit věci odkládat na poslední chvíli. Týmy jako jsme my, Force India nebo Toro Rosso musí k takovému přesunu přistoupit brzy, zatímco Ferrari, Red Bull, Mercedes a McLaren mají v současném světě dvojnásobný počet lidí než my a mohou jet paralelně mnohem déle.

Hrála ale relativní jistota skončení na čtvrtém místě také roli v rozhodovacím procesu - ne jen počet lidí?
PS:
Rozhodnutí bylo snadnější.

img-responsive

Williams FW38 při svém představení | foto: Williams F1 Team

Při vší férovosti Williams FW38 zřejmě není tím vozem, jaký sis představoval. Kde se to pokazilo?
PS:
Myslím, že většina našich soupeřů se zlepšila více, než jsme očekávali. My jsme se zlepšili víceméně o tolik, o kolik jsme předpokládali. Zřejmě jsme si nestanovili dostatečně vysoké cíle. Někteří naši soupeři se hodně zlepšili. Ale velkým faktorem je i to, že se pohonné jednotky mnohem více vyrovnaly, což narušilo část výhody, kterou jsme měli.

Řekl jsi, že nadvláda pohonných jednotek Mercedes se příští rok ještě sníží. Je to fakt nebo jen tvůj názor?
PS: To je to, čemu věřím.

Je pravda, že jste si nebyli jistí tím, jestli nová vylepšení budou fungovat? A pokud ano, o jak velkou věc šlo?
PS: Ne, ani ne. V tomto ohledu jsem velmi spokojený. Ano, měli jsme jedno aerodynamické řešení, které fungovalo, ale ne úplně tak, jak jsme chtěli. Nicméně všechno ostatní bylo velmi blízko cíle. Velmi blízko.

Co jste se naučili pro rok 2017? Právě jsi řekl, že pohonné jednotky budou vyrovnanější. Co to bude znamenat pro Williams v příští sezóně?
PS:
Zkrátka to bude náročnější. Na druhou stranu jde také o příležitost. Auto v roce 2013 bylo aerodynamicky velmi slabé. Vůz pro rok 2014 představoval velký pokrok za nových pravidel a já nemám jediný důvod, proč bych nevěřil, že by se nám to nemohlo znovu podařit.

img-responsive

Williams FW38 není tak úspěšný, jak Symonds očekával | foto: Williams F1 Team

Když přihlédneme ke všem těm změnám, kterým čelíte - co to znamená pro jezdce? V minulosti jsme vídávali mistry světa, kteří se jednoduše po změnách pravidel s vozem nedokázali sžít. Očekáváš něco takového i v roce 2017?
PS: Myslím, že z pohledu šasi, aerodynamiky a  pohonné jednotky to pro jezdce nebude problém. Ano, přítlaku bude více, vlastně mnohem více, ale to není problém zvládnout. Jezdci to milují (smích)! Ano, v minulosti jsme viděli, že některé aerodynamické změny nevyhovovaly určitým jízdním stylům, tohle však v roce 2017 neočekávám.

Opravdu velkou výzvou budou pneumatiky. Pirelli bylo požádáno o to, aby přišlo s pneumatikami, které na to pilotům umožní tlačit po celý závod. Pokud se jim to podaří, tak to pro jezdce bude hodně odlišné. Momentálně tou nejdůležitější schopností, kterou musí pilot mít, je péče o pneumatiky. Pokud to přežene, pneumatika ho "kousne" zpět. Pirelli bylo požádáno o to, aby tuto vlastnost odstranilo. Pokud v tom uspějí, tak si myslím, že uvidíme mezi jezdci určitou vyrovnanost.

Plán Pirelli na testování širších pneumatik pro rok 2017 - tři týmy získají před příští sezónou velkou výhodu

Plán Pirelli na testování širších pneumatik pro rok 2017 - tři týmy získají před příští sezónou velkou výhodu | zdroj: Pirelli

Bude to také znamenat, že se tak trochu eliminuje strategický prvek doprovázející pneumatiky? Podseknutí, nadseknutí, pořadí využívání pneumatik - všechny tyto věci?
PS:
Nebude eliminován, to by bylo příliš silné slovo. Ale pokud Pirelli splní cíl, pak očekávám, že se dvouzastávkové závody změní v jednozastávkové a třízastávkové v dvouzastávkové. Dočkáme se většího okna pro zastávky v boxech. Strategický prvek tedy bude menší, ale nebude eliminován.

Věřím, že všechny tyto věci týkající se pneumatik 2017 budou ty nejpodstatnější. Všechny týmy kromě těch tří, které budou testovat, nebudou nic vědět o tom, jak pneumatiky 2017 vypadají, dokud na nich v únoru nevyjedou. Testují je pouze Ferrari, Mercedes a Red Bull - zbytek, uvidíme.

Dělá to z vás a ze zbytku druhořadé týmy?
PS: Druhořadé ne, ale nemáme na to peníze. Chtěli jsme se přidat, pak jsme si ale spočítali náklady a ukázalo se, že si to nemůžeme dovolit.

Potřebujete tedy při těch testech špehy?
PS:
Ha, to by se hodilo! Pirelli rozšíří informace, jak jen to nejlépe budou umět, ale nikdy to není stejné, jako když s nimi jezdíte na svém voze. A rozhodně nemáme strategické partnerství s žádným jiným týmem (smích)!

Vytisknout

Diskuze: Symonds o vývoji pro sezónu 2017: Proč není letošní FW38 tak úspěšný?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 15.07.2016 15:02 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Po odvolání safety caru většina hned zamířila do boxů pro přechodné pneumatiky, podmínky na dráze tedy tak špatné nebyly

"Děti zbaběle se schovávající za safety carem," kritizuje piloty Villeneuve +…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud