Pérez o štěstí či jeho působení ve špičkovém týmu

Jana Šrámková, 3. června 2016, 08:40 Google+

Uvidíme Sergia Péreze ve špičkovém týmu? Jak fungovaly novinky, které představila Force India a jak se podle něj cítí Daniil Kvjat? Na tyto i mnoho dalších otázek odpovídal Mexičan v rozhovoru pro oficiální server Formule 1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sergio Pérez slaví v Monaku

Sergio Pérez slaví v Monaku | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Začátek sezóny byl ve vašem podání pomalejší, ale od Ruska se to rozjelo a Monako bylo vrcholem toho vývoje. Co se změnilo?
Sergio Pérez: Chvilku se zastavím u Monaka. Bylo to fantastické! Při mé první jízdě na tom okruhu v F1 v roce 2010 mě to málem stálo život a o šest let později jsem stál na pódiu! Vždycky jsem věděl, že s tou tratí mám neuzavřené účty.

A co se od Ruska změnilo? Neměli jsme štěstí. Měl jsem dobrý start, ale v prvních třech závodech jsem měl dost smůlu. S naší rychlostí jsme potřebovali, aby šlo vše perfektně a my se dostali na body, i malé narušení to mohlo pokazit. Během posledních tří závodů šlo vše bez problémů a vidíte... V Rusku jsem měl dobrý výsledek, ve Španělsku jsme získali maximum a v Monaku to byl náročný a bláznivý závod, ale mně všechno vyšlo. Konečně štěstí.

Rozhodně to vypadá, že v tomto prožíváte opak než váš týmový kolega Nico Hülkenberg. Ten zazářil v Austrálii, ale od té doby získal jen osm bodů.
SP: I v Austrálii jsem měl lepší kvalifikaci než on. Potom začaly problémy. Až od Ruska jsem byl schopen maximalizovat potenciál a získat výsledky. Jsem spokojen.

Pomohly opravdu novinky, které jste představili v Barceloně?
SP: No, ten závod neodrážel, kde opravdu jsme. Měli jsme problémy, ale i tak dojeli sedmí. Takže to asi mohlo být lepší, protože reálně jsme byli konkurenceschopnější. Takže ano, novinky fungovaly skvěle.

A co v Monaku? Něco nového na voze, co by vysvětlilo lepší výkonnost?
SP: Nic nového, jen specifikace na tamější okruh. Ale především jsme zvolili naprosto správné nastavení.

A co nějaké novinky do budoucna? Loni ty v Silverstone fungovaly a pomohly týmu k pátému místu v poháru konstruktérů. A tuto pozici jste po Monaku znovu obsadili.
SP: Ano, v Silverstone zase uvidíme velké novinky. A samozřejmě doufáme, že to bude podobné vylepšení jako loni. A že budeme tak troufalí a budeme pokukovat po čtvrtém místě.

Týmový duch a chemie ve Force Indii pro tebe vždy fungovala. Kdybys měl jmenovat jednu věc, která týmu chybí, co by to bylo?
SP: Peníze! Jednoduché... Máme skvělý tým, a když se podíváte na výsledky z Monaka, rozhodně chceme skočit po čtvrtém místě mezi konstruktéry. Více peněz na vývoj by věci usnadnilo.

Ty jsi v F1 již šest let, je ti 26 a sledoval jsi osmnáctiletého Verstappena, jak zvítězil. Bylo to frustrující?
SP: Ne. Max je velmi dobrý pilot a měl jsem radost. Ale znamená to, že musíte být ve správném autě. A to jsem během těch šesti let neměl. Jsem pyšný na to, čeho jsem dosáhl s tím, co jsem měl k dispozici. Myslím, že má pódiová umístění hovoří samy za sebe. Podle toho by měla být posuzována má kariéra. Nyní jsem na vrcholu. Hodně jsem se jako pilot zlepšil a doufám, že se jednou dostanu do konkurenceschopného auta, abych ukázal, co dovedu. Kdyby Max neměl příležitost - školu v Toro Rosso a nyní Red Bull - nevyhrál by.

Říkáš, že ses zlepšil. V jakých oblastech jsi nyní lepší pilot?
SP: V kvalifikaci. A také moje závodní rychlost a práce s pneumatiky jsou nyní lepší. Vlastně ve všech oblastech. Ale největší krok jsem udělal v lepších výkonech během kvalifikace a to i v porovnání s loňskou sezónou. 

Výměna u Red Bullu byl start změn na trhu s jezdci. Nyní slyšíme, že možná Nico Rosberg vyjednává s Ferrari i Mercedesem. Také máš oči otevřené a sleduješ, jaké možnosti jsou tu pro tebe? Není tajemstvím, že bys chtěl do špičkového týmu
SP: Samozřejmě, že situaci pečlivě sleduji a samozřejmě, že dáváte velkým týmům vědět, že jste k dispozici. Nejlepší způsob jsou dobré výsledky a to dělám. Takže pokud přijde příležitost, nebráním se.

Velké týmy moc neklepou na dveře jezdcům ze středu pole, obvykle to bývá obráceně. Co tedy uděláš?
SP: No, pokud nemáte výsledky, můžete klepat a nikdo nikdy nebude doma. Takže nejprve výsledky! To třetí místo v Monaku přišlo ve správnou chvíli a na správném místě.

Co to udělá s kariérou závodníka, když vás vyhodí a váš nástupce vyhraje ve vašem autě? Tvůj odchod z McLarenu byl tak náhlý, že si asi umíš představit, co prožívá Daniil Kvjat.
SP: Ano, chápu to velmi dobře. Ztratíte motivaci, sebejistotu, bojíte se, že vaše kariéra skončila, ještě než pořádně začala. Ale potom se posbíráte a začnete si víc vážit věcí. Navíc v mém případě se to stalo velmi rychle a byl jsem mladý. Také se víc uvolníte.

Myslím, že Fernando Alonso je toho dobrým příkladem. Nikdo ho nevyhodil, ale na čele bojoval po mnoho let a nyní je ve středu pole a to stěží. Ano, jako závodník trpíte, ale také se uvolníte. Takže já čekám. Chci být ve špičkovém týmu - vlastně ne, chci být ve špičkovém autě. Ve špičkovém týmu jsem už byl, ale neměli špičkové auto.

Za pár dní přijedete do Kanady. V Montrealu jsi už byl na pódiu, ale také jsi tam ani nezískal body. Použiješ Monako jako podporu?
SP: Samozřejmě jdete do závodu s mnohem lepší pocitem, když byl ten předchozí úspěšný. Montreal je náročný okruh a souhlasím, že moje výsledky tam nejsou uspokojivé. Ale auto má skvělý výkon, vyváženost nám nechybí a v Monaku jsme ukázali, že ať už prší nebo svítí slunce, můžeme předvést dobrý výkon. A to se může stát i v Kanadě. Jsme připraveni.

Vytisknout

Diskuze: Pérez o štěstí či jeho působení ve špičkovém týmu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniil Kvjat při kvalifikaci v Monaku

Budoucnost Kvjata v F1? Rus zvažuje i odchod od týmů Red Bullu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud