Massa: Jsem stále hladový - a stále žádaný

Robert RoBertino Pavelka, 11. března 2016, 11:45 Google+

Jenom osm pilotů v historii F1 má najeto víc závodů než rodák ze Sao Paula, který vstoupil do formule 1 v roce 2002. V letošním roce opět figuruje na soupisce týmu Williams a hodlá své dosavadní výsledky nadále rozšiřovat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Felipe Massa vstupuje do své čtrnácté sezóny v F1

Felipe Massa vstupuje do své čtrnácté sezóny v F1 | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Jaké jsou cíle pilota, který během 13 sezón vystřídal týmy Sauber, Ferrari a Williams, absolvoval 229 Grand Prix a jedenáct z nich proměnil ve vítězství? Jaký standard od něj můžeme očekávat? Bude to jeho poslední sezóna, rozloučí se po ní jenom s Williamsem nebo s celou F1? Dejme slovo Felipe Massovi.

Felipe, vstupujete do své 14. závodní sezóny v F1, to už je velice slušná kariéra. Musíte určitě mít nějaký recept na výdrž - svěříte se nám s ním?
Felipe Massa:
Ha ha, kdybych tak o nějakém věděl, který funguje ve všech situacích (smích). To, co dělám není forma přežití nebo strategie - každý rok chci být lepší než v tom předchozím. Možná je tohle ono tajemství, díky němuž v F1 ještě působím. Když se ohlédnu nazpět, můj první rok v F1 byl opravdu bojem o přežití - daleko větším, než ten současný. Tehdy jsem totiž musel přesvědčit lidi, že je důvod, abych v F1 působil. To už v současnosti každý ví, aspoň si to myslím, takže chci v každé další sezóně být co nejlepší. Pokaždé věřím, že to bude moje vrcholná sezóna. Ujišťuji se, že budu mít dobrý vůz, dobrý tým - s dobrým balíčkem změn - a proto vyniknu, ale jak jsem uvedl, moje "strategie" je stále stejná, být lepší než v předchozí sezóně.

img-responsive

S Peterem Sauberem v dobách svých začátků v F1 | foto: Sauber Motorsport AG

Takže i po těch patnácti letech je Felipe Massa stále hladový po úspěchu?
FM:
Ano. Prahnu po tom dělat vše lépe, eliminovat, co v minulém roce dobře nefungovalo. Protože pokud to bude stejné - když se zastavíte - je docela pravděpodobné, že si na to zvyknete. Takže ano, chci být hladový, silný a konkurenceschopný - musí se se mnou počítat mezi nejlepšími.

Je ještě vůbec něco, co se můžete naučit? Na většině tratí jste najezdil stovky okruhů - je vůbec ještě něco, co můžete ke svým bohatým zkušenostem přidat?
FM:
Učím se pořád. Není důležité, kolikrát jsem kterou trať projel, jsou na nich stále nové aspekty. Například povrch na určité části, kde jsem měl zažitou určitou stopu, je najednou odlišný, třeba jednodušší, což vám přinese "hladší" zážitek. V můj prospěch také může hrát počasí - i to je vlastně "nová" zkušenost. Pravidla se před touto sezónou zásadně nezměnila, ale auta ano - máme na nich hodně nového. Také pneumatiky jsou opět odlišné. Takže přivírat oči nad změnami - že bych se přesta učit - není pro piloty, kteří chtějí v F1 zůstat, dobrým řešením.

img-responsive

Rok 2008 a boj o titul prohraný doslova v posledních metrech | foto: Scuderia Ferrari

Loňský rok asi neproběhl podle vašeho plánu. V mnoha případech se zdálo, jako by Williamsu docházela pára. Když se podíváme na váš závodní protokol - dvakrát na stupních vítězů, ale také sedmkrát mimo bodovanou pozici. Bylo to pro vás poučení?
FM:
Když se na naše výsledky podíváte, zaměříte se na naše zlepšení v edruhé polovině sezóny 2014 - nikoli v druhé polovině 2015 - tak jsme pořád zůstali na třetí příčce. Pro Williams to byl velice důležitý výsledek. Pokud si uvědomíte zdroje velkých týmů - kolik peněz jsou schopni do svých vozů investovat - a pak se podíváte na naše možnosti, je to významný rozdíl. Takže musíme být po čertech efektivní. Dám vám příklad: když se Red Bull rozhodl použít kratší nos, tak měli 13 nebo 14 kusů, které použili při nárazových testech. My měli jen tři. Takže konečné třetí místo je z tohoto hlediska hodně dobrý výsledek. Samozřejmě jsme chtěli skončit výš - být druzí a přiblížit se k Mercedesu - a to chceme i v letošní sezóně. Ale také víme, že ubránit bronzovou příčku v Poháru konstruktérů bude hodně obtížné.

Ferrari se v roce 2015 hodně zlepšil a posunul kupředu. Překvapilo vás to, zvláště s ohledem na jejich formu v roce 2014?
FM:
Myslím, že bych Ferrari mohl označit za "skokana roku 2015". A jsem skutečně přesvědčen, že se budou i nadále zlepšovat...

Ale tím vás odstavili z boje o druhou příčku v Poháru konstruktérů...
FM:
Protože se zlepšili víc než my! Ferrari se pravděpodobně bude měřit s Mercedesem v nadcházející sezóně. Když se podíváte, co dokázal z jeho náskoku ukrojit v uplynulém roce a co dosud předvedl v testech, klidně bych se vsadil!

Váš týmový kolega Valtteri Bottas přiznal, že ho poněkud rozhodily dohady o zájmu ze strany Ferrari. Všiml jste si toho? A zkusil jste z toho profitovat?
FM:
Asi vás napadne, že ano. Ale dovolte mi, abych v jedné věci udělal jasno: to média tvrdila, že u Bottase nastal pocit nejistoty a podráždění. Věřte mi, nikdy jsem si nevšiml, že by měl skutečně potíže. Není ten typ. Myslím, že si v celém šampionátu vedl velice dobře. Na začátku sezóny jsem byl o něco lepší - pak jsme dokonce byli bodově velice blízko sebe. Měl jsem v druhé části šampionátu několik problémů - víc než Valtteri - a proto jsem nebodoval. Odhaduji, že letos spolu opět budeme soupeřit.

img-responsive

Po trápení u Ferrari přišlo zmrtvýchvstání u Williamsu | foto: Williams F1 Team

Když provedeme výhled na nastávající sezónu, zda se, že Williamsu může třetí místo vyjít - zvláště proto, že Red Bull a McLaren mají stále jisté potíže. Souhlasíte s takovou prognózou?
FM:
Zní to jako dobrý plán, ale nesmíme zapomínat, že se mohou mezi sezónami masivně zlepšit. Ferrari je nejlepším příkladem - Red Bull a McLaren mají podobné možnosti, pokud jde o peníze a pracovní síly. My pochopitelně také dokážeme dosáhnout lepších podmínek, takže ano, vypadá to na zajímavý začátek sezóny. Náš monopost se jeví velice slibně a jsme připraveni rozběhnout všechny naše programy a zúročit najeté kilometry v testech.

Na co jste se zaměřili u nového vozu?
FM:
Především jsme museli vylepšit chování v pomalých zatáčkách. Také musíme dosáhnout většího přítlaku a lepšího vyvážení na mokrých pneumatikách. Nejvíc jsme se zaměřili na to, jak co nejvíc přilepit auto na trať.

Pat Symonds po prvním testu v roce 2015 řekl, že můžete být šampionem. Po roce už jste realističtější - odráží to také náladu v týmu?
FM:
Ha ha, doufám, že má stále pravdu - v příštím roce (smích). Bude to těžké, protože Ferrari bude silné, Mercedes také, takže náš cíl je nechat ostatní za sebou a snažit se mezeru od těch dvou před sebou co nejvíc zacelit. Bude to pekelný úkol. A co se týka mě jako "šampióna"... kdo ví?

img-responsive

Massa a Williams FW38 - cíl je jasný, udržet třetí místo v Poháru konstruktérů | foto: Williams F1 Team

V současném startovním poli jsou jen čtyři piloti, kterým je 34 let nebo víc. Jaký je váš časový horizont v F1 - jak úspěchy a výsledky ovlivní vaši budoucnost v F1?
FM:
Věk je jen číslo. Chci být ostatním stále soupeřem - a oni to také tak vidí. Jestliže se něco jednoho dne změní - budu cítit, že už nejsem tak silný, že nemohu přispět k dobrým výsledkům - to je jiná věc. Ale zatím takový pocit rozhodně nemám. Věřím, že chystané změny pro rok 2017 mohou být velmi užitečné a přinesou skutčný rozdíl - ať už pro Williams nebo kterýkoli jiný tým. Stačí se podívat, kde byl náš tým v roce 2013 a kde je dnes - to je masivní rozdíl. A týká se to nejen auta nebo motoru, ale také mentality týmu. Já do toho dal sto procent. Musím, že jsem byl v této proměně důležitý - a takový chci být i v budoucnu.

Vytisknout

Diskuze: Massa: Jsem stále hladový - a stále žádaný

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Prezentace Force Indie 2008

Mallya pod velkým tlakem, avšak Force Indii jeho situace netrápí

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud