Button: Hamilton bude všechny šokovat

iM2, 23. června 2013, 11:28 Google+

Jenson Button v interview pro německý auto-motor-und-sport.de detailně popisuje momentální problémy McLarenu, analyzuje vývoj v F1 za posledních 13 let a lehce se dotýká také roku 2014. Varuje také před předčasným odepsáním jeho bývalého kolegy, Lewise Hamiltona.

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 24.06. 12:14) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Otázka: Jak to vypadá po těžkém začátku sezony?
Jenson Button: Zveční to tak nevypadá, ale zlepšujeme se. V prvních závodech bylo opravdu těžké porozumět tomu, proč jsme nebyli konkurenceschopní. Potřebovali jsme nějakou dobu, abychom udělali několik kroků dopředu. Začalo to už v Barceloně a pak v Monaku. V Monaku jsme díky problémům s benzinovou pumpou bohužel nemohli ukázat náš celý potenciál. Mohli jsme se dostat až do TOP5. V Montrealu jsme měli pár updatů, některé z nich fungovaly a některé nebyly tak dobré, jak jsme doufali. Ale vypadá to tak, že děláme pokroky. Ne tak rychlé, jak bychom chtěli, ale v dnešní F1 je to tak těžké. Není lehké dohonit Ferrari nebo Red Bull. Oni také nespí a odvádí dobrou práci.

O: V jakých oblastech se musí McLaren zvláště zlepšit?
JB: Jsou tu nějaké. Trakce v pomalých zatáčkách je oblastí, které není nikdy dost. Doufám, že se zde brzy zlešíme. Ale také problém se světlou výškou nás stojí čas na kolo. Musíme zabránit tomu, aby auto škrtalo. Díky tomu ztrácíme v dalších oblastech. Tento problém se nám doposud nepodařilo vyřešit.

O: Má ještě cenu vrhat tolik energie do aktuálního auta a nebylo by lepší se už začít koncentrovat na rok 2014?
JB: Auta budou v roce 2014 vypadat docela jinak, ale napřed musíme porozumět aktuálnímu, abychom mohli udělat krok dopředu pro příští rok. A kromě toho chceme letos ještě také vyhrát závod. To platí pro celý tým a pro každého, kdo v McLarenu dělá.

O: Proč McLaren přes zimu tak radikálně změnil auto, ačkoliv jste vyhráli poslední dva závody roku 2012?
JB: Je hodně jednoduché říci, že jsme prostě měli pokračovat s loňským autem. Pro nás to ale vypadalo tak, že jsme už byli s vývojem u konce. Během zimní pauzy jsme už nemohli najít dalších pět nebo šest desetin na kolo, které bereme jako nezbytné zlepšení. Kromě toho jsme si mysleli, že stejný krok jako my bude chtít udělat hodně týmů - tedy vyvinout kompletně nové auto. Mysleli jsme, že staré auto použije maximálně pár týmů ze středu pole.


Button se stejně jako celý tým McLaren zastává názoru postavit pro letošek kompletně nové auto

Pak se ale ukázalo, že jsme jediným týmem, který se vydal touto cestou. To nás trochu poškodilo. Ale abych byl upřímný, tak s tímto autem nejsme ani zdaleka tak konkurenceschopní, jak jsme si představovali, že budeme. Data z větrného tunelu nebyla tak špatná. Ale realita s tunelem nesedí. Přesto si myslím, že to bylo správným rozhodnutím: Chceme letos vyhrát závod. A měli jsme pocit, že musíme něco změnit. Mysleli jsme si, že auto bude efektivnější s novým předním a zadním zavěšením. To mělo pomoci aerodynamice na zádi. Ale někde nastala chyba, kterou jsme nečekali.

O: Už v roce 2011 jste zažili složitou situaci, jsou zde nějaké paralely?
JB: V roce 2011 jsem byl stále druhý v průběžném pořadí, takže to nebyl až tak špatný rok. Letos je to jasně těžší. Ztrácíme velký kus. Ale máme v záloze ještě pár vylepšení, ale bude to ještě chvíli trvat. Mohl bych tu teď říci nějaké datum, ve kterém bychom rádi vyhráli. Ale nemáme jednoduše žádné ponětí o tom, kdy to bude a co udělají ostatní. Budeme dále tvrdě pracovat a snad to s vítězstvím vyjde. To zůstává naším cílem. 

O: Jak těžké pro vás je, jít do další Grand Prix s poměrně utlumenými očekáváními?
JB: Když přijedu do cíle jako pátý a dostanu z auta maximum, tak jsem už hodně rád. Ale samozřejmě bych radši stál na podiu, slyšel svoji národní hymnu a sdílel emoce se svou rodinou, kamarády a týmem. Ale jsme realisté. Pokud s autem odvedeme dobrou práci, tak jsme spokojeni. Některé ostatní týmy mohou vyhrávat závody, ale my k nim určitě nepatříme. Ve Formuli 1 jezdím už 13 let a odjel jsem už 234 závodů. Stále se vidím jako nejšťastnější člověk na světě. Vydělám také nějaké peníze, které mám rád. Proto nejsem v aktuální sezoně nešťastný. V životě i v práci občas zažíváte těžké časy. Musíte to zvládnout.

O: Auta pro rok 2014 budou výrazně komplikovanější, líbí se Vám Formule 1, ve které má jezdec víc úkolů, než jen jezdit rychle?
JB: Myslím, že takhle by to mělo být. Radši budu chytrým jezdcem, který bude vyhrávat závody díky své chytrosti než jen rychlosti. V roce 2014 to pro nás bude kompletně jiné. Už letos jsme se jako jezdci museli naučit hodně věcí - jak funguje auto F1, jak se přizpůsobit pneumatikám. Pro mě je to špatné, protože jsem na těchto věcech neustále pracoval. V příštím roce se k tomu přidá hodně dalšího: nové pohonné jednotky, nová aerodynamika, KERS a turbo. Sílu budeme získávat ze třech rozdílných zdrojů. Točivý moment bude neobvyklý. Budete muset řadit na místech, kde byste to neočekávali. Bude to o zkušenostech. Auta budou mít vyšší výkon, což je vždycky dobré. Snad více jak 800 koní. Zvuk byl dobrý. Ale ten už bohužel znovu nedostaneme. Bude to ale vzrušující výzva. Je to zcela určitě jedna z největších změn, kterou F1 zažila. Musíme se s tím smířit.


Ke změnám v roce 2014 vzhlíží Jenson s optimismem

O: V F1 jste již od roku 2000. Co je pro jezdce největší změnou od té doby do dnešních dní?
JB: Musí se více přemýšlet. Nejde jen o to jezdit rychle. To je podle mě dobré. Když jsem vstoupil do F1, tak jsem si myslel, že stačí jenom talent. Jezdit prostě nejrychleji jak to jen jde. Ale to už dnes nestačí.

O: Býval jste v minulosti expertem co se péče o pneumatiky týče. Myslíte, že se tato vaše výhoda s pneumatikami Pirelli rozplynula?
JB: Za sucha možná trochu, ale za mokra a přechodných podmínek ne. Miluji, když člověk neví, co bude následovat v následující zatáčce.

O: V tom případě by vám měly pneumatiky Pirelli vlastně sedět. Tam také nevíte, co příjde?
JB: Problémem je, že nejsou konstantní. Člověk sice cítí asfalt pod sebou a grip, který pneumatiky vytvářejí. Pak ale teplota pneumatik náhle vzroste nebo spadne. A pak je grip ze sekundy na sekundu pryč. Teplotu v gumách však za proměnlivých podmínek bohužel necítíte.

O: Co si myslíte o tom, že nějaký další tým odjel v testu 1000 km. Pomohlo mu to?
JB: Oba jezdci říkají, že ne. Takže jim musíme věřit. Jinak bychom je museli brát jako lháře. Takže já jim věřím.


Problém u Pirelli je, že jsou pneumatiky nekonzistentní

O: Co si myslíte ohledně sporů mezi vaším týmovým kolegou, Sergiem Pérezem, a ostatními piloty po GP Monaka?
JB: Nemám na to žádný názor. Tyto problémy si musí vyřešit s každým, kdo si myslí, že s ním má problém, sám. Když s ním Kimi má problém, tak by si spolu měli promluvit.

O: Už jste spolu také měli menší diskuze.
JB: Jsme týmoví kolegové a pracujeme spolu. Pokud něco máme tak o tom rovnou mluvíme. Každý se individuálně snaží mít tak rychlé auto, jak jen to je možné. Bavíme se o tom a porovnáváme data. Pokud spolu nespolupracujete, tak se neposunete dopředu. Náš vztah je stále stejný, jako před sezonou. Obecně se svými kolegy netrávím mnoho času. Ještě jsem to ve své kariéře nedělal. V dnešní Formuli 1 je normální, že top tým má dva dobré piloty. Nikdy se ale úzce nespřátelíte. Také s Lewisem jsem mimo závodní okruh moc času nestrávil. Myslím, že je opravdu dobrým jezdcem. To ale neznamená, že bych s ním trávil svůj volný čas. Jsme rozdílné typy lidí s rozdílným původem, s rozdílnými kamarády a máme rádi rozdílné věci.


U McLarenu spolu jezdili 3 sezony, přesto spolu mimo závodní okruh moc času netrávili

O: Zůstaňme u Lewise Hamiltona. Očekával jste, že se bude tak těžko prosazovat proti Nicu Rosbergovi? Zvláště v kvalifikacích?
JB: Musíme zůstat fair. Pořád má na svém kontě více bodů jak Nico. Lewis je neuvěřitelně rychlý. Ale i pro něj platí to samé co pro nás všechny: Když nemá nastavené auto tak, aby mu sedělo, a tak, jak byl několik let zvyklý, pak to není jednoduché. Nico je navíc přirozeně také rychlý. Lewis ale o svoji rychlost nepřišel. Pořád ji má. Vrátí se. A pak budou všichni šokovaní. 

Vytisknout

Diskuze: Button: Hamilton bude všechny šokovat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 24.06.2013 12:14 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mosley, Max

Maxe Mosleyho překvapil verdikt Tribunálu F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud