Brawn o Hamiltonovi, novém voze i vyhlídkách do budoucna

Jana Šrámková, 26. února 2013, 12:00 Google+

V rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1 popisuje Ross Brawn změnu managementu u Mercedesu, spolupráci s Lewisem Hamiltonem, progres týmu, nový vůz či vyhlídky do budoucnosti.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 27.02. 14:04) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Rossi, "příliš mnoho kuchařů zkazí vývar" (anglické pořekadlo). Má pro vás tato pranostika v letošním roce nějaký nový význam?
R.B.: Ha, může to být problém, pokud se všichni budou snažit dělat tu samou věc! (smích). Je důležité mít jasně dané pole působnosti a zodpovědnosti. Já jsem zodpovědný za sportovní stránku: chod týmu na operativní úrovni. Pokud si tohle udržíme, nebude problém.

Vždy jsi jednal se zástupci Mercedesu, ale teď je zástupce (Toto Wolff) také akcionářem. Změní se tím něco?
R.B.: Dobrá otázka. Zatím jsem nad tím nepřemýšlel. Nemyslím si. Jednal jsem s členy Mercedesu už dřív a neočekávám žádné rozdíly, ne.

Zažil jsi v F1 veklý úspěch, ale od roku 2009 na něj zatím stále čekáš. Jak vnímáš tento fakt?
R.B: Myslím, že se stanete ještě ambicioznějším - hladovým po tom pocitu, který jste měli, když jste byli úspěšní. F1 je neuvěřitelně náročný byznys a člověk musí dobře zvládnout věci na mnoha úrovních, aby byl úspěšný. Přesvědčili jsme Lewise Hamiltona, aby se k nám připojil a dali dohromady velmi dobrý technický tým během roku 2012 - a auto, které máme teď, to odráží.

Chce to jen čas, aby si člověk uvědomil, co musí udělat. Opravy, které musíte zařídit, rozhodnutí, které musíte udělat a to je proces, který zabere 12-18 měsíců - v každém týmu. Ano, bylo to frustrující, ale upřímně věřím, že jdeme správným směrem.

I díky novým tvářím v týmu se Mercedes hodlá dostat na špici (foto: Daimler AG)

Pokud rok 2013 nebude váš rok, myslíte, že 2014 může být? Naposledy, když se výrazně měnila pravidla, v roce 2009, vyhráli jste s Brawn GP titul.
R.B.: 2014 bude obrovskou příležitostí, pokud to tým dobře zvládne. Pochopitelně, my se snažíme tyto příležitosti využít. Mám pocit, který si tentokrát každý pamatuje a) jaká je to příležitost a b) jaká to bude výzva.

Alespoň to slyším od všech týmů, které souběžně pracují na dvou projektech jako my - máme skupinu, která pracuje na voze pro rok 2014 a další, která dělá na letošním voze. Jsme jeden tým - jsme výrobci šasi i motoru a můžeme designovat a postavit tyto dva hlavní komponenty jako jeden vůz.

S Lewisem Mercedes získal smlouvu s jedním z nejagresivnějších závodníků současnosti. Je to kvalita, kterou jste hledali?
R.B.: Zaprvé - ti nejšpičkovější piloti jsou jen zřídka dostupní. Není to tak, že máte seznam, který si odškrtáváte a kvality, které hledáte. Všichni mají silné a slabé stránky stejně jako každý v tomto oboru.

Lewis je fantastický pilot co se rychlosti, soutěživosti a závodní prespektivy týče a nyní se s ním učíme spolupracovat po inženýrské a vývojové stránce. Musím říct, že to krátké časové období, které s námi strávil, bylo pozitivní a není pochyb o tom, že je součástí týmu.

Pokud by vůz nepodával dobré výkony, je šance, že tým ztratí hodně z "Lewisova lesku"? Zvažovali jste něco takového?
R.B.: No, vysvětlili jsme Lewisovi náš dlouhodobý program. Nebylo to jen o tom, co můžeme zvládnout letos nebo příští rok, ale za pár let. Myslím, že je důležité, že tomu Lewis rozuměl. Jedno je jasné, nemůžeme k letošní sezoně přistupovat stylem: no, Lewis u nás bude dlouho, řekli jsme, že důležitý pro nás bude rok 2014, takže se nemusíme starat o rok 2013...

Staráme se a dáváme do toho hodně úsilí, protože chceme získat maximum. Myslím, že to Lewis zná a chce být součástí středně-dobého plánu, který máme.

Lewis je pro vás úplně nový. Co o něm z vašich zkušeností víte?
R.B.: Co víme všichni je, že je to neuvěřitelně rychlý závodník. Je nadšený pro sport a to, co dělá. Má všechny atributy, které potřebujete mít, abyste byl šampionem - to prokázal. Tohle všechno víme a můžete to vidět zvenčí. Co nevidíte, pokud s tím člověkem přímo nepracujete, je chemie  - vztah, který si musíte vybudovat - a my jsme na tom začali pracovat. Je to v současnosti něco pozitivního a doufám, že to pozitivní zůstane ještě dlouho.

W04 je podle Mercedesu velkým krokem vpřed (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Pochopitelně nejdůležitější otázkou je momentálně nové auto - F1 W04. Nezpůsobily vám první problematické dny testování v Jerezu infarkt?
R.B.: Samozřejmě první dny byly velkým zklamáním. Co však bylo povzbudivé byl přístup a postoj Lewise. Choval se velmi vyspěle a chápal komplexnost inženýrských procesů. Vysvětlili jsme mu, co se stalo a on se s tím vypořádal a chápal to.

Samozřejmě nechcete, aby se něco takového stalo, ale byla to užitečná zkušenost pro tým a stejně tak Lewise. Takže ano, Jerez byl zklamáním a nechcete, aby se něco takového stalo - ne s novým pilotem během první jízdy v novém autě.

Jak vypadá situace nyní? Zbývají poslední čtyři dny testů...
R.B.: No, měli jsme pár problémů se spolehlivostí. Není to nic zásadního. Auto vypadá, že je krokem vpřed oproti tomu, kde jsme byli loni. Auto dělá vše, co ukazovaly simulace a modelování. Není to tak, že bychom si mysleli, že máme vůz na zisk titulu, ale rozdíly, které jsme očekávali a předpovídali mezi vozy 2012 a 2013 vypadají reálně, což je vždy povzbudivé znamení.

Jak těžké je zlepšit vůz, když máte pneumatiky, které nevydrží o moc víc než jedno kolo?
R.B.: Musíte být velmi inteligentní a opatrně hodnotit, co vidíte. Možnosti, které mají týmy k měření chování vozu jsou dnes obrovské. Ne jako za starých časů, kde jste zajeli pět opatrných kol a potom dalších pět a museli srovnávat na stopkách, co se dělo.

Samozřejmě, stopky jsou tím závěrečným rozhodčím, ale dnes z analýz a systémů dostanete mnohem více informací, takže máte možnosti hodnotit, co se děje. Situace s pneumatikami napomohla k tomu, že máme vzrušující závody. Pokud by pneumatiky vydržely donekonečna, bylo by závodění nudné a to nikdo nechce!

Vytisknout

Diskuze: Brawn o Hamiltonovi, novém voze i vyhlídkách do budoucna

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 27.02.2013 14:04 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Abú Zabí

Kubica je připraven nastoupit v rally

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud