Seznámení s první šéfkou týmu F1 Kaltenbornovou: Už se těším domů, do Indie

Daniel Albrecht, 18. října 2012, 10:00 Google+

Novopečená šéfka týmu Sauber se před odletem do dějiště Velké ceny Indie rozpovídala o tom, co pro ní znamenají její indické kořeny, jak se dá skloubit role matky a šéfky týmu a co očekává od nadcházejících závodů.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 20.10. 12:32) Napište svůj názor
Sauber

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

V pasu máte uvedeno Vaše plné jméno, Moniša Kaltenbornová Narangová. Proč tak zřídka používáte své dvojité příjmení?
Moniša Kaltenbornová: Mám opravdu ráda své indické jméno. Mé indické dědictví a rodina mých rodičů pro mě hodně znamenají, což je důvod, proč se nikdy nevzdám příjmení Narangová. Na druhou stranu ale musíte připustit, že dvojitá příjmení nejsou moc praktická v každodenních obchodních vztazích. To je také důvod, proč zřídka používám své celé jméno.

Co pro Vás znamená Velká cena Indie?
MK: No, musím rozlišovat mezi profesionální a soukromou stránkou věci. Z hlediska sportovního je Velká cena Indie – pokud jde o tým Sauber F1 – závodem jako jakýkoliv jiný, se stejně pečlivou přípravou a stejnou ambicí dosáhnout nejlepšího možného výsledku. Z osobního hlediska je to ale jiné.

Samozřejmě se obzvlášt těším na tenhle závod v mojí vlasti. Vzhledem k tomu, že součástí mojí práce je cestovat na všechny závody, nemám čas na soukromé cesty do Indie. Během školy a univerzitních studií jsem tam jezdila pravidelně. Můj manžel Jens a já jsme oslavili naše manželství v Indii skvělým a velmi šťastným hinduistickým obřadem. Cítím se velmi spojená s Indií.

Uvidíte během velké ceny své přátele a rodinu?
MK: Opravdu nebudu mít během letošního závodu čas na soukromé návštěvy, ale poletím alespoň den napřed, abych strávila nějaký čas tím, že se podívám na Nové Dillí a navštívila různé doprovodné akce. Také budu zapojena do aktivit komise FIA pro ženy v motosportu, jejíž jsem vyslankyní, stejně jako do akcí iniciativy F1 ve školách.

Jaké vzpomínky se Vám vybavují ve spojení s Indií?
MK: Určitě moje překrásné dětství. Vzhledem k tomu, že jsem dlouhou dobu byla jejich jediné vnouče, tak mě moji prarodiče rozmazlovali. Měli jsme tři nádherné psy. Do svých osmi let jsem let navštěvovala dívčí střední školu Welham ve městě Dehradun, mém rodišti a jednom z nejstarších a nejtradičnějších měst na severu naší rozlehlé země.

Byla to velmi šťastná doba s mnoha překrásnými přátelstvími. V roce 1979 se pak moji rodiče rozhodli emigrovat, aby mi poskytli lepší vzdělání.

moniša
První šéfka týmu v historii F1 sleduje na boxové zídce výkony svých jezdc

Proč se vaši rodiče rozhodli pro Rakousko?
MK: Původně bylo v plánu najít si nový domov v anglicky mluvící zemi. Ale Vídeň byla první zastávkou na naší cestě, protože otcův strýc zde pracoval pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Líbilo se nám tam, a tak jsme zůstali.

Místo do mezinárodní školy mě poslali přímo do rakouské školy, takže jsem se rychle naučila jazyk a zapojila se. Ve Vídni jsem také vystudovala práva a získala rakouské občanství, což má mnoho výhod. A samozřejmě mám mnoho vazeb na Rakousko. Koneckonců jsem tam strávila značnou část svého života.

Do jaké míry jste stále Indkou?
MK: Nevím, jestli vůbec můžete ztratit své kořeny a ostatně stačí, abyste se na mě podíval, a můžete říct, odkud pocházím. Také si myslím, že mám jistý klid a otevřenost, jež byste mohli považovat za indickou vlastnost.

Zahrnují v sobě schopnost hodit za hlavu negativní zkušenosti a soustředit se pozitivně na budoucnost – něco, co je velmi důležité v tak soutěživém prostředí, jakým je Formule 1. A pokud jde o mojí hindštinu, ta už dlouho není tak dobrá, jak bych si přála. Ale občas se snažím mluvit hindsky s dětmi. Synovi je deset, dceři sedm a já bych je ten jazyk ráda naučila. Ale moji rodiče jsou lepší učitelé než já.

Jak důležitá je podle Vás Formule 1 pro Indii?
MK: V zásadě je pro každý sport obtížné si v Indii najít místo vedle kriketu. Ale myslím si, že zájem o formuli 1 od loňského prvního závodu výrazně vzrostl. Minimálně tomu silně nasvědčuje zájem médií, který zažíváme jako tým. Vypadá to správné, že Indie, stále více mobilní národ, obrovský trh a místo pro špičkové technologie, našla své místo v kalendáři Formule 1 s jejími úžasně kvalifikovanými inženýry. Formule 1 i Indie na tom mohou vydělat.

kaltenbornová
Moniša Kaltenbornová s majitelem týmu Peterem Sauberem

Jaké šance má podle Vás tým Sauber F1 ve Velké ceně India?
MK: Profil tratě je velmi podobný tomu v Koreji. Jsou zde pomalé a rychlé zatáčky a docela dlouhá rovinka. Bude ale tepleji a Pirelli nám poskytne odlišné směsi pneumatik – měkkou a tvrdou místo superměkké a měkké směsi, které jsme měli v Koreji. To bude znamenat jiné závodní strategie. Pokud jde o C31, okruh v Indii by neměl být ani ideálním, ani nějakým obzvlášť problematickým prostředím. Věříme si, že se nám podaří získat další solidní bodový příděl.

Jste prvním týdnem šéfkou týmu? Co pro Vás tenhle krok znamená?
MK: Jsem velmi šťastná za důvěru, kterou do mě Peter Sauber vkládá. Samozřejmě jsem dorostla jsem do této role krok po kroku. Od roku 2000 jsem byla v čele právního oddělení společnosti, v roce 2001 jsem se stala členkou představenstva, v roce 2010 jsem se stala výkonnou ředitelkou a od konce roku 2011 držím ve společnosti třetinový podíl.

Odchod Petera Saubera z každodenního chodu společnosti se dal čekat už delší dobu, takže poslední krok byl dobře připravený. Jsem si velmi silně vědoma toho, co to znamená nést odpovědnost za tuto společnost, která zde je přes 40 let a ve formuli 1 už působí skoro 20 let.

Je pro Vás jako pro ženu obtížnější být uznávána jako týmový šéf?
MK: Z profesionálního hlediska jsem si jistá, že pohlaví nehraje žádnou roli. Už se tady pohybuji dost dlouho, nemyslím si, že by na mě bylo pohlíženo víc jako na ženu než jako na šéfa. Lidé, kteří se objeví nově, se možná musí nejdřív podívat dvakrát, ale to se rychle usadí.

perez - kobajasi
Za Sauber letos nastupují Sergio Pérez a Kamuj Kobajaši

Jak se Vám daří nakládat s Vaší dvojí odpovědností – rodinnou a pracovní?
MK: Většinou to jde velmi dobře, ačkoliv někdy to může být docela organizační a emocionální výzva. Věřím, že je velmi důležité zapojit děti do dění.

O závodních víkendech zůstáváme v kontaktu přes telefon a Skype – naštěstí dnes máme tyhle možnosti. A doma se mému manželovi, rodičům a chůvě daří zmírnit následky mých pracovních absencí. Mám silnou podporu a děti jsou opravdu hrdé na to, co dělá jejich matka.

Jak spokojená jste s dosavadními výsledky týmu Sauber F1 v letošní sezóně?
MK: Se čtyřmi umístněními na stupních vítězů a nyní 116 body můžeme být určitě pyšní na to, co jsme jako soukromý tým dosáhli. Samozřejmě tu byly závody, kdy věci nešly podle plánu, a přišli jsme o cenné body.

Naše auto, Sauber C31-Ferrari, je velkým úspěchem a ukázalo se konkurenceschopné v zásadě na každém typu tratí. Někteří ho popisují jako nejlepší auto na startovním roštu. Teď jde o to, abychom tenhle impulz přenesli i do zbývajících čtyř závodů. Naším ambiciózním cílem je skončit pátí v Poháru konstruktérů. A já mám maximální důvěru jak v náš tým v Hinwilu, tak i v náš personál na trati, včetně našich dvou jezdců, Kamuje Kobajašiho a Sergia Péreze.

Co byl pro Vás zatím v téhle sezóně Váš nejsilnější zážitek?
MK: K tomu, abych odpověděla, musím na chvíli přestat být střízlivá a objektivní – bylo tak emocionální, když Kamuj Kobajaši skončil třetí v Japonsku!

 

© Foto: Sauber Motorsport AG, 2012

Vytisknout

Diskuze: Seznámení s první šéfkou týmu F1 Kaltenbornovou: Už se těším domů, do Indie

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 20.10.2012 12:32 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Hülkenberg si vyzkoušel trať v Imole vůbec poprvé ve své kariéře (ilustrační foto)

Leclercova nadvláda pokračuje i v druhém tréninku, Cunoda velkým překvapením

Lando Norris zkoušel zpočátku konstrukční prvky, takže k měřeným časům se dostal až v druhé části tréninku (ilustrační foto)

Pochybující Leclerc ovládl první trénink, mistři světa chybovali, Albon nechal vyvěsit červenou vlajku

Charles Leclerc

Ferrari do Imoly přivezlo velká vylepšení, Leclerc před nimi varuje

Max Verstappen a Lando Norris v těsném souboji

Norris je rychlejší než Verstappen, domnívá se šéf McLarenu

Pohonná jednotka Hondy bude Red Bully poháněn příští rok naposled

Ford reaguje na zprávy o údajně slabém výkonu nového motoru Red Bullu

Logan Sargeant během prvních předsezónních testů v Bahrajnu

Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP MIAMI: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP MIAMI: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Williams

Foto: Partner's Day aneb piloti a formule Williamsu v akci, poprvé se svezla i…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Norris je rychlejší než Verstappen, domnívá se šéf McLarenu

  2. Ferrari do Imoly přivezlo velká vylepšení, Leclerc před nimi varuje

  3. Pochybující Leclerc ovládl první trénink, mistři světa chybovali, Albon nechal vyvěsit červenou vlajku

  4. Leclercova nadvláda pokračuje i v druhém tréninku, Cunoda velkým překvapením

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud