James Key o svém příchodu k Toro Rosso, ambicích a možné spolupráci s Neweyem

Petr Hlawiczka, 19. září 2012, 06:00 Google+

James Key v rozhovoru pro ESPN rozebírá okolnosti svého návratu do F1 s týmem Toro Rosso, nové výzvy, možnou spolupráci s Adrianem Neweym a pokrok, který by chtěl s italským týmem dosáhnout.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 19.09. 17:11) Napište svůj názor
Key, James

Key, James | foto: Scuderia Toro Rosso

Sdílejte článek

Kdy a kdo z Red Bullu tě poprvé oslovil?
James Key: Na počátku srpna mě oslovil Red Bull a brzy jsem se spojil s Franzem Tostem, seběhlo se to velmi rychle. Takže to je opravdu záležitostí pouze několika týdnů, než jsem přijal tu práci. Jsem rád, že jsem zde.

Během svého času mimo F1 jsi byl spojován s různými týmy, takže proč ses rozhodl přidat k Toro Rosso?
JK: Dobrá otázka, protože tam nějaká aktivita byla, to je pravda. Byl jsem nějakou dobu zaměstnán u Lotusu [v oddělení sportovních vozů], což byl původní plán, tedy u Lotus Cars ve Velké Británii, takže jsem něco před sebou měl. Žel změny, k nimž tam došlo - o kterých víte či nevíte - opravdu znemožnily to, co jsem plánoval.

Takže jsem byl znovu k mání a Toro Rosso - i přes ostatní možné příležitosti - mi bylo docela blízké. Jedná se o tým, který je nadšený pro nové pohledy na věci. Není to velký tým, ale je větší, než jsem si myslel. Je to výzva, před níž jsem již několikrát stál. To byla v podstatě hlavní věc, která mě na Toro Rosso přitahovala.

Tvůj předchůdce odvedl přiměřeně dobrou práci, jaké jsou tvé plány pro další pokrok týmu?
JK: Jsem na počátku, takže se potřebuji ještě rozhlížet, ale stejně jako u mého předchozího týmu, vidíte před sebou cíl, kam to chcete dotáhnout. Je to jen o pochopení toho, co potřebujeme udělat, abychom se tam s týmem dostali.

Cíle se mění s každým týmem, v němž působíte, já si však ze svého pohledu myslím, že je třeba určité restrukturalizace, abychom posílili oblasti, které jsou podle mě důležité pro výkonnost, a snad i založili nová oddělení - to je jednou z věcí, o kterých jsme v posledních několika dnes diskutovali.

Také se dobře podívat na současné auto a jak se vyvíjí koncepty pro budoucí vozy a pokusit se je sesouladit s tím, co je podle mě dobré auto. Rozhodně jsme s novým vozem už dosáhli velkého pokroku, takže je spousta důležitých prvků již navržena. V příští sezóně nás čeká hodně práce a já se budu soustředit na to, abychom dostali čísla a všechno ostatní z aerodynamického tunelu.

Dojde tam k nějaké spolupráci s Adrianem Neweyem? Můžeš také popsat silné stránky Sauberu? A navíc: jaké jsou momentálně rozdíly mezi Sauberem a Toro Rosso?
JK: S Adrianem nevím. Jsme zde rodina, ale také vlastním týmem kvůli pravidlům Formule 1. Myslím, že se náš vztah může vyvíjet, musíme však být opatrní, uvidíme.

Co se týče vozu Sauberu a Toro Rosso, Sauber očividně funguje dobře. V posledních dvou letech odvedli spoustu práce, což se nyní jasně ukazuje. Co se týče Toro Rosso, je tam zřejmě několik věcí - technických detailů, takže musím být opatrný - několik věcí, které jsou asi na první pohled celkem jasné.

Možná se ve zbývajícím čase letos pokusíme, po mechanické stránce vůz vyvážit. Je třeba trochu zapracovat na aerodynamických číslech, ale o moc ne nezaostávají.

Co se týče silných stránek vozu: je dobře poskládaný dohromady a jeho efektivita je z pohledu aerodynamiky celkem dobrá, udělalo to na mě celkem dojem. Rozhodně má odlišné vlastnosti, ale asi je ještě trochu brzy na to, abych hodnotil silné a slabé stránky každého vozu.

key
James Key byl po delší době opět k vidění v paddocku F1, v Monze již v barvách Toro Rosso
(foto: Scuderia Toro Rosso)

Toro Rosso je juniorským týmem Red Bullu, jak velkou roli to hrálo ve tvém rozhodování? A za druhé - budeš se muset přestěhovat do Itálie, jaký to mělo vliv?
JK: Za prvé: Toro Rosso je z technického pohledu zcela samostatným týmem. Když jsem byl ve Feanze, aby se se všemi seznámil, byl jsem opravdu překvapený tím, jak je tým dobrý a úrovní zařízení, která během posledních let vytvořili. Myslím, že z pohledu jezdců tam je prvek juniorského týmu, ale z technického hlediska je tým v podstatě samostatný.

Co se týče Itálie, jsem rád, že jsem se přestěhoval. Má rodina se stěhovala do Velké Británie z místa, kde jsem bydlel předtím ve Švýcarsku, takže je to pro mě něco jako dojíždění. Jedná se však o hezké místo, hodně italské s hezkou krajinou kolem, líbí se mi tam. Samozřejmě to bylo třeba zvážit a musel jsem to konzultovat se svou ženou, zda s tím bude spokojená - a byla.

Máš naději k přestupu z Toro Rosso do špičkového týmu - s přihlédnutím ke spojení mezi Toro Rosso a Red Bullem?
JK: Nevím. Myslím, že nyní je pro mě prioritou Toro Rosso, budoucností se příliš nezabývám. Budoucností je teď Melbourne příští rok. Mou prioritou je spolupracovat s Toro Rosso a pomoci mu dostat se na vyšší úroveň.

K velkým změnám v pravidlech od roku 2014 - jak moc tě bude omezovat to, že budeš muset dělat všechno, co chceš, v roce 2013?
JK: Je to vlastně těžké, dobrá otázka. Tři roky kontinuity je dobrým obdobím pro obrat a pro to, aby vám to začalo fungovat tak, jak chcete, ale v roce 2014 bude směr zcela odlišný a z vozů toho nepůjde moc přenést.

Ačkoliv Toro Rosso není špatné co do velikosti, je to celkem malý tým. Musíte být velmi opatrní v tom, abyste našli rovnováhu mezi příštím rokem, kdy chcete rozhodně učinit pokrok, ale aby to příliš nenarušilo sezónu 2014.

Také stojí za to říct, že rok 2014  nabízí příležitosti, jaké jsme viděli v roce 2009, kdy se někdo dostal na špici. Myslím, že nás čeká velmi náročné období z pohledu vyvážení mezi těmito dvěma sezónami, rozhodování bude o něco náročnější.

key
Toro Rosso je z technického hlediska samostatným týmem, nikoliv jen juniorkou Red Bullu
(foto: Scuderia Toro Rosso)

Tvůj předchůdce vždy velmi upřímně hovořil o zdrojích týmu, a co to může znamenat ve srovnání s ostatními. Ty mluvíš o pokroku - má ale na to zařízení, zdroje a dostatek lidí, aby se dostal mezi pět či šest nejlepších týmů, nebo se pohybuje na přirozené úrovni?
JK: Je naprosto správné být upřímný v tom, kde se můžete nacházet, ale musíte být také ambiciózní. Lidí je dostatek, abych byl upřímný, jedná se o větší tým, než jsem si poprvé myslel, když jsme zahájili jednání. Lidi tedy má, zřejmě jen však potřebuje jen trochu přesunu, aby se důraz kladl správný důraz na výkonnostní stránku.

Některá zařízení jsou zde skvělá a pár věcí chybí, ale hovořili jsme o tom, jak i tohle vylepšit. Myslím, že máme krátkodobý plán, jak dostat to nejlepší ze všeho, co už máme, a dlouhodobý plán, jak získat věci, na které bychom se podle mě měli zaměřit, ale zatím je nemáme.

Myslím, že to je možné, ale bude to vyžadovat trochu změnu ve způsobu, jakým pracujeme, a do určité míry i v naši metodologii a v tom, jak navrhujeme auto. Ale nejsem v tom skeptický, myslím, že to je možné.

Jedním z úkolů technického ředitele je žádat další investice pro všechno, co si tým přeje. Pokud by to měl být stále malý tým, asi by tě tak nelákalo zde pracovat, takže jakou máš jistotu, že budou k dispozici zdroje pro další zlepšování? Je to projekt, na který máš zde dohlížet?
JK: Myslím, že do určité míry ano, ale jak jsem řekl, opravdu na mě úroveň investic ve Faenze za poslední tři roky udělala dojem. Tým se zlepšil z něčeho velmi malého do opravdového konstruktéra během velmi krátké doby a šlo do toho hodně peněz, aby to vůbec bylo možné.

Určitě existuje několik věcí, které bych zde během času rád dotáhl, a vím, že tým po tom také touží. Vždy musíte sebe a svou činnost sladit s rozpočtem, který máte. Samozřejmě existuje obchodní plán, jehož část jsem viděl, a já teď dávám dohromady plány toho, jak si myslím, že bychom k příštím třem rokům měli přistupovat. Sedneme si k tomu a uděláme vše, co bude v rámci našeho rozpočtu možné.

Vytisknout

Diskuze: James Key o svém příchodu k Toro Rosso, ambicích a možné spolupráci s Neweyem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 19.09.2012 17:11 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Významné novinky nasadí v Singapuru i Mercedes - včetně nových Coanda výfuků

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

  4. GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

  5. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  6. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud