S Buttonem nejen o vývoji vozu a Hamiltonovi - nejhorším možném týmovém kolegovi

Petr Hlawiczka, 6. prosince 2011, 16:00 Google+

Jenson Button se pro časopis F1 Racing rozvykládal o spokojenosti v McLarenu, jeho vlivu na vývoj vozu, o svém týmovém kolegovi Lewisovi Hamiltonovi a ostatních věcech, které souvisejí s jeho životem ve Formuli 1.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 07.12. 09:37) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Byl jsi někdy ve své kariéře spokojenější?
JB: Nejlepší místo, kde jsem kdy byl, představoval cíl v Brazílii, když jsem v roce 2009 vyhrál šampionát. A dokud znovu nebudu bojovat o titul, nebudu spokojený.

Co znamená tvá nová smlouva s McLarenem?
JB: Pro mě velmi vzrušující budoucnost. Pro obě strany je příjemné mít podepsanou smlouvu. Myslím si, že to je pro obě strany fér a také to musí být fér, jinak ztrácíte respekt. Myslím, že jsme oboustranně spokojeni. Cítím, že v oblasti vývoje toho stále můžu nabídnout více, cítím, že příští auto bude znovu krokem směrem, který mám rád, a také cítím, že jako pilot stále rostu.

Bylo to jednoduché rozhodnutí uvázat se McLarenu?
JB: Poslední dva roky jsem zažil spoustu legrace a práci s tímto týmem jsem si opravdu užíval. Původně nám uzavření svazku trochu trvalo, ale od té doby jsem si to opravdu užíval. Druhá polovina letošního roku byla fantastická. Mám velmi dobrá pouta se svými inženýry a připadá mi, jako bych ty mechaniky znal léta.

button
Jenson Button s McLarenem slaví vítězství v Suzuce (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Jak se lišila tvá druhá sezóna v McLarenu od té první?
JB: Do týmu jsem loni přešel brzy - zdá se, jakoby to bylo mnohem dávněji. Neměl jsem moc velký vliv z hlediska vývoje nebo na způsob, jakým se vůz ovládal. To bylo letos jiné - na tomto autě  [MP4-26] jsem měl mnohem větší podíl, což se projevilo ve způsobu, jakým bylo vyvíjeno.

Myslíš si, že příští auto bude pro tebe dalším krokem vpřed?
JB: Pracujeme na směru, jakým se s příštím vozem budeme ubírat. Tým potřebuje čas, aby poznal, jak řídím a co se mi na voze líbí. Skvělé je, že cítím, že v tom mám velký vliv a tým naslouchá tomu, co říkám. To je pro mě obrovský rozdíl. Nechci jen jezdit s autem. Chci, aby tým naslouchal tomu, co říkám, takže pak můžeme dělat společně pokroky.

Co budeš muset udělat, abys v roce 2012 Sebastiana Vettela porazil?
JB: Sebastian odvedl skvělou práci, ale bez Red Bullu by ji nezvládl. F1 je o týmovém úsilí. Jak neustále říkávám: společně vyhráváte, společně prohráváte. Vyhrávali toho teď strašně moc, ale my zas nejsme tolik pozadu. Nebylo by dobré říct, že přes zimu stáhneme 0,4 sec.

Stále se snažíme stavět na tomto voze, protože si myslím, že by bylo chybou najednou přes zimu změnit naše teorie. Už jsme to udělali dříve a opravdu to v našem případě nefungovalo. Budeme vylepšovat základ, který zde máme.

hamilton
V těsném souboji s Lewisem Hamiltonem v Turecku (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Co si myslíš o Samovi Michaelovi, který se k týmu připojí jako sportovní ředitel?
JB: Zdá se, že tým nepřibírá moc často lidi zvnějšku, zejména co se týče vysokých pozic. To poukazuje na to, že tým věří tomu, co Sam může dokázat a přinést.

Spolupracoval si se Samem ve Williamsu?
JB: Ne. Bude to zajímavé pracovat se Samem v jeho nové pozici. Pro něj to je vzrušující role, odlišná od toho, na co byl zvyklý. Jsem si ale jistý, že se mu to opravdu zalíbí.

Jak si vede Lewis Hamilton ve srovnání s tvými předchozími týmovými kolegy v F1?
JB: Lewis je nejrychlejším týmovým kolegou, proti kterému jsem kdy nastupoval. Rubens někdy dokáže v kvalifikaci něco vykouzlit a být fenomenálně rychlý na jedno kolo, ale Lewis to dělá téměř v každé kvalifikaci a je konkurenceschopný i v závodě. Mnoho pilotů by řeklo, že je Lewis nejhorším možným týmovým kolegou, protože je tak rychlý - mě to však přijde vzrušující. Pohání mě to kupředu.

hamilton_button
Duo pilotů McLarenu (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Co to znamená porazit Lewise letos v šampionátu?
JB: Mě nezáleží na tom, co se odehraje za sezónu. Jde o to, co se děje závod od závodu. V každém závodě, do kterého nastoupím, chci odvést co nejlepší práci. To znamená porazit nejen Lewise, ale i všechny ostatní na roštu.

To určitě, přesto ale cítíš nějaké zadostiučinění, když jej porazíš...
JB: Porazit Lewise během závodního víkendu je více vzrušující a znamená více. Během celé sezóny se může stát cokoliv: můžete mít poruchy či smůlu při incidentech, které nezaviníte. Pokud bych s ním nebojoval o titul, nechtěl bych nás dva srovnávat. Pokud se podíváte na letošní rok: měl kolize a já problémy se spolehlivostí. Přesto jsem však velmi spokojený s tím, jak jsem letos jezdil.

Lewis řekl, že jsi v tomto roce odvedl lepší práci než on. Proč?
JB: To ve skutečnosti není otázka pro mě, to je určeno pro něj.


Button získal v roce 2009 titul s týmem Rosse Brawna (foto: Brawn GP)

Byl rok 2011 tvým nejlepším rokem v F1?
JB: Ne. Nejlepším rokem byl ten, kdy jsem vyhrál šampionát. Zisk titulu je lepší než cokoliv jiného ve vaší kariéře.

Budeš se nyní schopen lépe vyrovnávat s tlakem, který jsi zažíval na konci roku 2009?
JB: Teď jsem zkušenějším jezdcem a více si věřím. S tlakem se vyrovnám mnohem snadněji, částečně kvůli tomu, že jsem titul už získal, a částečně kvůli tomu, že jsem zkušenějším. Když vyhrajete titul, dosáhnete toho, co jste si původně dali za cíl, a v konečném důsledku jste uvolněnější.

Jezdil jsi [letos] lépe než v roce 2009?
JB: To už je jiná. Myslím si, že během svého vítězného roku jsem jezdil velmi dobře, obzvlášť na začátku sezóny. Vyhráli jsme spoustu závodů. Duševně byl však závar onoho roku náročný, dokázal jsem se s tím ale vypořádat a odvést dobrou práci.

Zdá se, že jsi velmi dobrý při rozhodování za obtížných okolností...
JB: Posledních několik závodů se ale nejelo za obtížných okolností, ne? Mokré závody letos nebyly jedinými, v nichž jsem skončil před Lewisem. Některé se jely za mokra a vedl jsem si v nich dobře, ale totéž platí i o suchých. A Maďarsko nepovažuji za mokrý závod: startovalo se sice za mokra, ale závěr byl suchý, takže si nemyslím, že bych si vítězství zajistil volbou pneumatik. Mnoho dalších lidí učinilo stejná rozhodnutí jako já.

Ale ty se rozhoduješ správně vždy...
JB: Dělám jen to, co v té chvíli považuji za správné.

button
Button po chybě Vettela vyhrál i deštivou Velkou cenu Kanady 2011
(foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Letos jsi předvedl více předjížděcích manévrů než ostatní. Vděčíš za to DRS?
JB: Zřejmě jsme měli nejlepší DRS v poli, ale většinu předjíždění jsem absolvoval bez DRS. Pokud ke své výhodě využijete KERS a pneumatiky, je manévr mnohem více vzrušující. Markův manévr na Alonsa v Singapuru se obešel bez DRS - a bylo to skvělé předjetí. Taková si opravdu užíváme.

Máš rád DRS?
JB: Nemám rád DRS, ale potřebujeme to. Lewis by se bez něj nepropracoval polem jezdců v Singapuru a v místech jako je Monako byste bez něj rozhodně nebyli schopni předjíždět. DRS má své místo, ale chci říct, že letos jsme hodně hezkých manévrů viděli bez něj.

Mnoho pilotů přišlo v Maďarsku na oslavy tvé 200. velké ceny...
JB: Ale chtěli?

Proto ses neobjevil ve Spa na Schumacherově party pořádané k dvacetiletému výročí?
JB: Tou dobou jsem měl již dříve něco domluvené. Vrátil jsem se na hotel, to je vše! Snažil jsem se co nejdříve odtamtud odjet, protože neměl být takový provoz, když všichni byli na Michaelově party. Michael toho během 20 let dokázal hodně, ale já jsem potřeboval zařídit něco jiného...

alonso
Jenson vychází s Fernandem dobře (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Vážíš si Fernanda Alonsa?
JB: S Fernandem vycházím dobře. Je velmi rychlým a inteligentním pilotem. Určitě je skvělým závodníkem a zřejmě jedním z nejlepších. Je rychlý a vypočítavý, což považuji za pozitivum, nikoliv za negativní věc.

Jak dobrý bys řekl, že jsi ty?
JB: To bych nedokázal říct. Každý pilot by řekl, že patří k nejlepším, ale jako jezdec do médií nikdy neřeknete: "Jsem nejlepší," protože za takový výrok byste mohli sklidit spoustu kritiky. Lidé by řekli, že jste zaslepení.

Ale každý pilot ve Formuli 1 musí věřit, že je nejlepším na světě, jaký by jinak mělo smysl zde působit? Já jsem se svou úrovni schopností spokojený a jsem spokojený i s tím, jak těžce musím pracovat na dosáhnutí svých cílů.

Respektuješ všechny piloty na roštu?
JB: Respektuji všechny. Všichni umí předjíždět, protože se všichni dostali sem z nějakého důvodu. Všichni jsou velmi talentovaní svým odlišným způsobem a většinou, když je někdo v zrcátkách mnohem rychlejší než vy, tak vás předjede, ať děláte cokoliv.

button
Jenson se raduje se svou přítelkyní Jessicou Michibatou (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Nakolik tvé ježdění ovlivňuje během závodů spokojenost mimo trať?
JB: Mám rád kolem sebe během závodních víkendů lidi, abych si s nimi užil legraci i vychutnal celý zážitek. Formule 1 není pouhou práci: není to tak, že byste přijeli ve čtvrtek, odvedli svou práci a pak odjeli. Máte i čas pro své soukromí během závodního víkendu. Stává se součástí vašeho života a musíte ho trávit s lidmi, s kterými ho opravdu trávit chcete.

Vytisknout

Diskuze: S Buttonem nejen o vývoji vozu a Hamiltonovi - nejhorším možném týmovém kolegovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 07.12.2011 09:37 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kovalainen, Heikki

Kovalainen: V McLarenu jsem přišel o sebevědomí a svobodu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  2. GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

  3. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  4. GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  6. GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud