Ricciardo: Chtěl bych být mistrem světa

Lucie Vyčichlová, 5. srpna 2011, 09:15 Google+

Australský jezdec Daniel Ricciardo má ve dvaadvaceti letech úctyhodné jezdecké zkušenosti. V červenci dostal příležitost sáhnout si na metu nejvyšší - závodit ve formuli jedna za HRT. O svých pocitech, přáních a cílech promluvil v rozhovoru zprostředkovaném tiskovou kanceláří svého týmu.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 08.08. 18:47) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: HRT F1 Team

Sdílejte článek

 

Co jste o HRT věděl, než jste přišel k týmu? 
Moc ne. Neznal jsem nikoho z personálu, všichni pro mě byli noví. Strávil jsem minulý rok  s Red Bullem a kousek letošního s Toro Rossem, byl jsem docela blízký jim, a proto jsem nikoho jiného z F1 neznal. Přijít do HRT byla nová zkušenost a mé znalosti týmu byly omezené. 

Jak vás tým přivítal?
Byli moc milí a ochotní. Silverstone nebyl snadný, ale oni mi ho usnadnili, jak jen to bylo možné. Nebyl tam žádný tlak a nechali mě zapadnout, všichni byli vstřícní. Všiml jsem si, že loni měli několik změn jezdců, takže jsem si říkal, že jsou zvyklí na to, mít v autě někoho nového. Usnadnili mi to, bylo to moc milé. 

Historicky první závod formule jedna se jel na Silverstonu v roce 1950. Debutoval jste na legendárním okruhu, zapíše se vaše jméno do historie F1 navěky?
Chtěl bych, aby se to nezapomnělo. Rád bych byl jednou mistrem světa a měl své jméno na seznamu. To je opravdový sen. Jsem si ale jistý, že to je sen prakticky všech jezdců formule jedna. Myslím, že jsem v dobrém věku a velice motivovaný, abych si to vzal jako dlouhodobý cíl. Jet první závod na Silverstonu bylo opravdu výjimečné se vší tou historií. Osobně bych si vybral za svůj první závod Austrálii, ale vždycky jsem říkal, že kdybych tam nebyl, pak by perfektním místem pro debut byl Silverstone. 

Jakou radu vám dali Colin Kolles a Geoff Willis? 
S Colinem jsem tochu mluvil, ale zatím jsem neměl příležitost strávit moc času s Geoffem. Byli velmi vstřícní, přímočaří, ale také realističtí v tom, co se očekává. V prvních několika závodech mě nechali jen začleňovat se a netlačili na mě příliš. Řekli, že to přijde. Měl jsem v juniorských kategoriích pár dobrých výsledků a myslím, že věří, že dřív nebo později budu mít takovou rychlost, jakou ode mě očekávají a dovezu týmu dobré výsledky. Zatím na mě nevyvíjeli žádný tlak, což je podle mě milé. Zároveň se ale domnívám, že tým čeká na druhou polovinu sezóny zlepšení. Je to tlak na takové úrovni, kterou zvládám, ale i já sám toho po sobě vyžaduji hodně.

Jak byste popsal svůj jezdecký styl a první pocity z F111?
Mám rád vysokorychlostní zatáčky, ale s F111 chvíli trvá, než se do toho dostanete. Tonio byl ve vysokorychlostních sektorech v prvních pár závodech rychlejší. To je část, ve keré jsem normálně dobrý, takže očekávám zlepšení. Jinak mám celkem jemný a vyrovnaný styl, myslím, že řídím s poměrně velkou přesností. To mě zřejmě dostalo tam, kde teď jsem. Teď musím najít ještě něco navíc a být jiný než ostatní, snad i lepší. 

Tonio Liuzzi dosáhl zatím nejlepšího výsledku pro tým v Kanadě. Bude těžké ho porazit? 
Myslím, že výsledek v Kanadě byl velmi dobrý, Tonio dokázal, že je velice schopný jezdec a bude asi těžké ho porazit. V Silverstonu jsem za ním dost zaostával. Vím, že to chvíli potrvá, ale vždycky chcete o trochu víc. Bylo mi to ale dost jasné, že mám silného týmového kolegu. Bude to stát veškeré mé úsilí, opravdu se snažit se před něj dostat a jít si za nejlepším osobním výsledkem pro tým. Nemyslím si, že se to podaří se štěstím, bude to od teď spíš tvrdá práce. Opravdu se musím snažit nasát co nejvíc informací a snažit se stát jezdcem, jakým bych chtěl být a snad tím, kdo jednou získá nejlepší výsedek pro HRT.


Ricciardo odjel ve formuli jedna zatím tři závody. Ví, že se stále má co učit

Letos jste jezdil v Renault World Series, byl jste testovací jezdec Toro Rossa a teď závodíte za HRT, to je na dvaadvacetiletého dost slušný životopis. Jaké jsou obtíže adaptování se na tyto kategorie a jak se od sebe liší jednotlivé vozy?
Je to pro mě náročný rok, závodil jsem ve World Series, strávil pár pátků s Toro Rosso, testoval s Red Bullem na konci roku a nyní jsem v HRT. Vlastně to vnímám jako určitou výsadu, mít možnost řídit tolik vozů už ve dvaadvaceti! Není snadné si na nové auto zvyknout, ale trochu se kolem nich motat mi letos hodně pomohlo. Ve World Series je všechno trošku pomalejší než v F1. Ale každý rok, když si sednu do auta, jedno jestli je to  ve World Series nebo v F1, jakmile sedím v kokpitu, jsem psychicky připravený na parametry toho vozu. Nemusím ho fyzicky řídit, abych si připomněl, jak jede.

Co říkali vaši přátelé a rodina na to, že budete závodit ve formuli 1 s HRT?
Přijal jsem hodně hovorů, zpráv a e-mailů. Odpověděl jsem asi na pět procent z nich, bylo toho trochu moc. Za jeden den jsem měl třeba dvě stovky zpráv! Přečetl jsem je všechny, ale zatím jsem neměl čas na všechny odpovědět. Bylo to úžasné. Pro mou rodinu to bylo celkem emocionální, protože jsem vždycky snil o závodění ve formuli jedna. Vidět, že se to stalo skutečností, pro ně byl výjimečný pocit. Volal jsem sestře do Austrálie a ona přiletěla na závod, takže to bylo velmi emocionální. 

Co je váš hlavní cíl na druhou polovinu sezóny? 
Cíl je pokračovat v učení. Myslím, že to přijde časem stráveným v autě. Kdyby se mi povedlo dosáhnout nejlepšího osobního výsledku nebo být soupeřem pro Tonia a Virginy v pár závodech, bude to dobrý výsledek. Musím mířit vysoko, protože to mi do budoucna jedině pomůže. V pár posledních závodech si myslím, že na to budu moct začít pořádně šlapat a jít si za tím. 

Jaké máte plány na letní pauzu? 
Čeká mě pár PR akcí v Rakousku a Itálii, na které musím. Možná budu mít pět dní volno a upřímně, asi ten čas strávím trénováním. Se vším tím cestováním je docela těžké dostat se do tělocvičny a udělat, co je potřeba. Myslím, že to tedy nebude zrovna dovolená.

 

Vytisknout

Diskuze: Ricciardo: Chtěl bych být mistrem světa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 08.08.2011 18:47 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Komentář: Britští fandové F1 se zlobí. A mají důvod

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud