Rozhovor s Whitmarshem - nejen o možném příchodu Räikkönena

Petr Hlawiczka, 7. října 2009, 08:00 Google+

Matin Whitmarsh hodnotí letošní sezónu, přibližuje cestu McLarenu ze dna a popisuje svůj vztah k Heikkimu Kovalainenovi a jeho možné náhradě ke Kimimu Räikkönenovi.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 07.10. 16:06) Napište svůj názor
Whitmarsh, Martin

Whitmarsh, Martin | foto: McLaren

Sdílejte článek

Odejde Heikki Kovalainen a přijde Kimi Räikkönen? Kdy se rozhodnete?

Odpověď je jednoduchá. O jezdeckém složení jsme ještě nerozhodovali a ani nemáme stanoven termín, do kdy tak učiníme. V otázce pilotů Ferrari už je jasno, ale k dispozici jsou i jiní piloti. Snažíme se Heikkimu poskytnou maximální podporu, aby odváděl dobrou práci. Je velmi oddaným pilotem a příjemným klukem a byli bychom rádi, kdyby ve zbývajících  závodech zaznamenal dobré výsledky. Na to se teď soustředíme, a proto zatím nebudeme oznamovat jezdecké složení.

A oznámíte to v letošní sezóně nebo až v zimě?

Ještě jsme se nerozhodovali kdy. Budeme vyhodnocovat situaci, až to budeme vědět, tak to oznámíme.

Byla citována vaše slova, kdy jste prohlásil, že McLaren by neměl žádné problémy s návratem Kimiho Räikkönena. Co to přesně znamená?

Kimi je fantastickým pilotem, dobře ho znám a mám ho rád. Byl s námi pět let. Je rychlý, oddaný a myslím, že by zřejmě v budoucnu moc chtěl porazit Ferrari, jak ho znám. To všechno je na Kimim atraktivní. Není politik, je absolutně upřímný - co na srdci, to na jazyku. Navíc všichni víme, že dokáže vítězit. Myslím, že byl technicky podceňovaný. Je velmi dobrým závodním pilotem a myslím, že by do našeho týmu dobře zapadl, kdybychom se pro něj rozhodli.

Lewis & Heikki

Zdůraznil jste, že není politický - je to něco, co McLaren od svých pilotů očekává?

Myslím, že v současnosti jsme velmi šťastni, protože v týmu panuje velký soulad. Nikdo z našich současných pilotů není intrikánský. Jsou vůči sobě otevření a opravdu spolu dobře vycházejí. Týmoví kolegové se nemusejí nutně mít rádi - není to nezbytně nutné. Musí být čestní, upřímní bez zbytečného politikaření - to je část ingrediencí, jež letos byla potřeba. Začali jsme bídně s pomalým autem a také došlo k nějakým kontroverzím na počátku. Musím říci, že jsem osobně hrdý na to, jak tým pak během roku dokázal táhnout za jeden provaz. Přičítám to na vrub skutečné harmonii mezi lidmi, kteří spolu rádi pracují. Ať už bude jezdecké složení v budoucnu jakékoliv, tyto věci bychom chtěli zachovat.

Je to již téměř rok, co vykonáváte roli šéfa týmu. Co jste se za tu dobu naučil a co patřilo k těm nejlepším a nejhorším okamžikům?

Poznal jsem, že být šéfem týmu je důležitější, než jsem očekával. V týmu působím již 20 let a měl jsem štěstí, že jsem mohl působit na vedoucích místech. Když jsem byl jmenován šéfem týmu, považoval jsem to spíše za symbolické než důležité. Od roku 1993 jsem zastupoval tým na pódiích a sbíral trofeje, ale když jsem tam stal v Maďarsku letos - byl to mnohem silnější zážitek než jsem si představoval.

K těm horším okamžikům bych zařadil 11. týden v Barceloně, kdy jsme si uvědomili, že nám na nejrychlejší schází 2,5 vteřiny, což pro nás byl docela šok. Takže jsme museli začít makat a o hodně zlepšit vůz vůči týmům, které dělali dále pokroky. Museli jsme vylepšovat vůz mnohem rychleji než oni, což se nám dařilo. Dalším negativem byly samozřejmě události po Velké ceně Austrálie. Naopak jsem hrdý na Německo, kde jsme stáli na startu druzí a nebýt poškozené pneumatiky v první zatáčce, mohl Lewis soupeřit s nejrychlejšími. A právě Německa závodíme s šancí na vítězství v každém závodě.

Sezónu jste tedy nezačali nejlépe dle standardu McLarenu, ale propracovali jste se zpět nahoru. Mohlo za to jen vylepšení šasi?

Jedním z klíčů k velkému pokroku je špatný začátek. Mám-li být upřímný, naše auto zpočátku nebylo vůbec konkurenceschopné. Bylo to spíše nedostatkem vývoje, protože jsme předešlou sezónu tlačili až do konce, abychom vyhráli šampionát. A když se nám to povedlo, vypadalo to jako správné rozhodnutí. V 11. letošním týdnu to už tak správně nevypadalo. Nebyli jsme tak podnikaví při interpretaci pravidel jako konkurence například s dvojitými difuzory, takže jsme měli co dohánět. Museli jsme všichni tvrdě pracovat, abychom se dostali opět na vítěznou cestu.

Zbývají dva závody a proto je nutné se již soustředit na auto pro rok 2010. Jak jste s ním daleko?

Vůz již je velmi rozvinutý. Aerodynamicky je na tom lépe než současné, protože jsme pracovali již s pravidly, která byla objasněna. Takže si dokážete představit, že obsahuje poměrně extrémní dvojitý difuzor a že se od letošního vozu dost liší. Zaměřujeme na něj již všechny své zdroje a vypadá skvěle. Příští rok budeme mít velmi konkurenceschopné auto. Pokud by to tak nebylo, nemohli bychom upřímně pomýšlet na vítězství v šampionátu - stejně jako letos.

Hamilton na McLarenu v Suzuce

Něco se povídalo o trnitém vztahu mezi McLarenem a Mercedesem. Jaká je skutečnost?

Pracujeme společně 15 let. Zažili jsme skvělá vítězství, ale nevyhnutelně také zklamání v tomto vztahu. Na pracovní úrovni máme velmi silný vztah, jelikož obě strany chtějí vítězit. Některé spekulace pramení ze spolupráce Mercedesu s jinými týmy, ale my jsme ji podporovali a souhlasili s ní. Hodně se diskutuje ohledně podílech v McLarenu či v Brawnu, spekulace neutichnou. Ve skutečnosti je to pro mě povzbuzením, protože přinejmenším poukazují na to, že je Mercedes plně oddán Formuli 1.

Lewisovo postavení v šampionátu jezdců je téměř nepodstatné, ale McLaren má šanci sesadit Ferrari ze třetího místa v Poháru konstruktérů. Je to vaším primárním cílem?

Přesně tak. Z hlediska počtu bodů zaostáváme za Ferrari o pouhé dva. Chováme vůči Ferrari obrovský respekt a máme s nimi velmi konstruktivní pracovní vztah, což je po 30 letech změnou ve vztahu k nim. Chceme je však samozřejmě porazit. Když nevyhráváte, jste zklamáni, takže pokud bychom nedosáhli na třetí místo, které je reálné, byl bych velmi zklamán. Bude to ještě dobrá bitva a doufám, že budeme mít trochu navrch. Nejprve musíme porazit Kimiho - ale ten se  umí vytáhnout, když je třeba.

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Whitmarshem - nejen o možném příchodu Räikkönena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 07.10.2009 16:06 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Toro Rosso

Alguersuari je překvapen bezpečností F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  2. GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

  3. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  4. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  5. GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

  6. GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud