Stanou se z nich hvězdy? Novináři vybrali dvacet největších talentů do 20 let

Robert RoBertino Pavelka, 5. ledna 2017, 09:00 Google+

Lze rozpoznat ryzí talent na samém počátku kariéry? Někdy se ale prognózy nenaplní, stačí si vzpomenout na už několikrát zmiňovaného Mike Thackwella, který byl dlouho nejmladším pilotem F1, ale nikdy se v ní nedokázal prosadit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Největší hvězdou přehledu je bezesporu Max Verstappen

Největší hvězdou přehledu je bezesporu Max Verstappen | foto: FIA

Sdílejte článek

Můžeme do jisté míry hovořit o záplavě mladých talentů, kdy dospívající mladíci jsou schopni dobýt titul téměř v každé úrovni a jak se zdá, počet nadějných pilotů přibývá. Mezi nimi jsou pak jedinci, kteří jsou ještě o krůček napřed. Ti, kteří prokázali vyrovnanost, rychlost a ryzí talent, který by je mohl dovést až na samotný vrchol. Takže kdo by se mohl stát novým Schumacherem, Loebem nebo Kristensenem?

img-responsive

Jeden z těch, kteří debutovali v F1 v devatenácti letech: Jaime Alguersuari | foto: Pirelli

Šest odborných novinářů, kteří se zabývají různými motoristickými kategoriemi sestavilo seznam 20 pilotů, kterým ještě nebylo dvacet let (konkrétně do 1. prosince 2016). Představme si nyní oněch šest mužů, kteří vybírali zmíněné naděje:

David Evans pracuje přes dvacet let v novinách Motorsport Newspapers. Jeho doménou je rallye, které se věnuje i v magazínu Autosport. Jeremy Shaw je mezinárodně uznávaný autor už déle než 40 let. Od roku 1990 se podílí na projektu Team USA Scholarship, podporující mladé americké talenty. Gary Watkins už čtvrt století pracuje jako motoristický novinář, zejména v oblasti sportovních vozů. Diego Meija má pod palcem Latinskou Ameriku, kde pracuje jako komentátor pro Canal F1. Na svém kontě má přes 150 Grand Prix F1, stovku závodů NASCAR, padeástku podniků IndyCar a mnoho dalších v na americkém kontinentu. Roberto Chinchero je špičkovým žurnalistou F1 a spolukomentátor Formule 1 pro Sky Italia. Má za sebou dlouholetou kariéru v italském časopise Autosprint. A konečně Marcus Simmons je zástupcem šéfredaktora magazínu Autosport, který se vedle všech kategorií monopostů soustřeďuje zejména na juniorské závody. 

Tato šestice tedy vybírala "novou generaci pilotů". Pojďme se tedy podívat, kdo se podle nich řadí mezi ony "vyvolené", kteří by se měli stát hvězdami budoucnosti.

img-responsive

Mick Schumacher už rozšiřuje rodinnou sbírku trofeji | foto: ADAC Motorsport

Neil Verhagen (USA) - vítěz americké série US F1600. Patnáctiletý Neil už prokázal svůj talent by měl prokázat své schopnosti v následujících sezónách. 

Ye Yifei (Čína) - šampión francouzské Formule 4. Šestnáctiletý Ye ovládl šampionát F4 a předpokládá se jeho výrazná dominance i o kategorii výš, tedy v F3.

Lando Norris (Velká Británie) - Formule Renault 2.0. Sedmnáctiletý Brit vyhrál v roce 2016 hned tři mistrovství: novozélandskou sérii Toyota Racing, Evropský pohár Formule Renault a Severoevropský pohár Formule Renault. Očekává se jeho postup do F3 a je hodnocen jako potenciální pilot F1.

Mick Schumacher (Německo) - šampión italské a německé Formule 4. O sedmnáctiletém Mickovi jsme už několikrát psali, takže jen připomeňme, že jeho kariéra nese od roku 2015 vítězný punc a také on je považován za budoucího pilota F1.

Sacha Fenestraz (Francie) - Formule Renault 2.0. Sedmnáctiletý Francouz vyhrál ve své první sezóně ve Formuli Renault 2.0 dva závody, v roce 2015 byl vicemistrem francouzské F4. 

Callum Ilott (Velká Británie) - Evropský šampionát F3. Osmnáctiletý Brit byl v roce 2015 členem juniorky Red Bullu a ve skončené sezóně poskočil z motokár přímo do F3. V následující sezóně by měl jezdit v F3 za úspěšný tým Prema Powerteam a být jedním z adeptů na titul.

img-responsive

Lance Stroll už má F1 jistou | foto: Williams F1 Team

Lance Stroll (Kanada) - šampion Euro F3. Také syn magnáta Lawrence Strolla byl na našich stránkách detailně probírán, takže pouze připomeňme, že v roce 2017 bude členem stáje Williams.

Max Defourny (Belgie) - Formule Renault 2.0. Pro změnu osmnáctiletá belgická naděje, jíž se připisuje mistrovský potenciál v juniorských kategoriích. 

Dorian Boccolacci (Francie) - Formule Renault 2.0. Navzdory italskému jménu osmnáctiletý francouzký pilot, který si v roce 2016 zajistil titul vicemistra ve Formuli Renault 2.0. V minulosti patřil do juniorského týmu Lotusu F1 a předpokládá se, že jeho potenciál také směřuje do nejvyšší kategorie.

Joel Eriksson (Švédsko) - Evropský šampionát F3. Osmnáctiletý Seveřan vyhrál v roce 2016 první závod v F3 a zařadil se na páté místo v konečném hodnocení. Podle expertů jeden z adeptů na titul mistra evropské F3.

Dries Vanthoor (Belgie) - Blancplain Endurance. Osmnáctiletý Dries si začíná dělat jméno ve světě sportovních vozů, ale jak známo, i odtud může vést cesta k monopostům. Mladík se ve své nováčkovské sezóně dostal dvakrát na stupně vítězů.

George Russell (Velká Británie) - Formule 3. Osmnáctiletý Brit, kterého zdobí titul britské Formule 4 (2014) dokázal v následujících dvou sezónách vyhrát závody v F3. Také o jeho potenciálu není pochyb.

Maxmilian Günther (Německo) - Evropská Formule 3. Devatenáctiletý Max se zařadil v šampionátu na druhé místo za dominujícího týmového kolegu Lance Strolla. Velké šance se mu přičítají v boji o titul v Euro F3 nebo ekvivalentní sérii.

Tadasuke Makino (Japonsko) - japonská Formule 3. Devatenáctiletý Asiat sklízel úspěchy v japonských kategoriích F4 a F3 a při svém debutu v Super GT si senzačně dojel pro stupně vítězů.

Louis Deletraz (Švýcarsko) - Formule V8 3.5. Devatenáctiletý syn někdejšího pilota F1 Jean-Denise Deletraze. Po úspěších ve Formuli V8 3.5 bude jeho kariéra pokračovat v juniorském programu Renaultu.

img-responsive

Charles Leclerc dává Monaku naději, že od dob Chirona bude mít opět zástupce v F1 | foto: Scuderia Ferrari

Charles Leclerc (Monako) - šampión GP3. Devatenáctiletý nástupce Louise Chirona pocházející z miniknížectví na francouzské riviéře by měl zaútočit na vavříny v GP2, jako účastník tréninků s týmem Haas bývá spojován s tímto týmem, dokonce se hovoří o Ferrari.

Max Verstappen (Holandsko) - vítěz GP Španělska F1. Kometa, která se vyhoupla na hvězdné nebe po přechodu od Toro Rosso k Red Bullu. Rozepisovat se dále o devatenáctiletém talentu je asi nošením dříví do lesa.

Marcos Siebert (Argentina) - Italská Formule 4. Dvacetiletý Ital dokázal v italské F4 několikrát porazit mediálně silnějšího Micka Schumachera a prokázal dostatečně svou rychlost. Otázkou je, zda to bude stačit.

img-responsive

Zastoupí Esteban Ocon úspěšně Hülkenberga ve Force Indii? | foto: Manor Racing

Esteban Ocon (Francie) - Formule 1. Někdejší šampion Euro F3 a GP3 už má za sebou své první zkušenosti v F1, nyní je otázkou, jak se popere se svou velkou šancí u týmu Force India.

Do výčtu chybí ještě Fin Kalle Rovanperä, který však závodí v šampionátu WRC (kde vyhrál litevský šampionát rallye), což je oblast naší specializaci značně vzdálená.

S ním je seznam největších naději kompletní. Jsou v něm piloti, kteří už učinili významý krok ve své kariéře, další na něj čekají. Bude rozhodně zajímavé se po nějaké době k tomuto přehledu vrátit a porovnat, jak se prognózy kryjí se skutečností.

Vytisknout

Diskuze: Stanou se z nich hvězdy? Novináři vybrali dvacet největších talentů do 20 let

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mick Schumacher

Ecclestone by chtěl vidět Micka Schumachera v F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud