Buttonovo setrvání u McLarenu je otázkou peněz

Robert RoBertino Pavelka, 29. září 2015, 10:45 Google+

Ne nadarmo se říká "Za vším hledej peníze" a také že o ně jde až v první řadě. Dohady kolem Jensona Buttona a jeho další kariéře nejen v McLarenu, ale formuli 1 jako takové vstupují do finální fáze, proto nebude od věci se podívat i do zákulisí obvyklých zpráv.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Póza pro fotografy, v zákulisí to hodně vře

Póza pro fotografy, v zákulisí to hodně vře | foto: McLaren

Sdílejte článek

Spoléhat pouze na to, co je čtenářům předkládáno, je poněkud ošidné. Míč létá z jedné strany na druhou a zaručené zprávy jsou během několika hodin či minut uváděny na pravou míru. Shodneme se na jednom - Button se rozhodl vzít věci do vlastních rukou a rozehrál s Dennisem poker, který má stvrdit jeho smluvní nároky. 

Když se s ohledem na výsledky McLarenu v letošní sezóně začalo mluvit o tom, že tým z Wokingu tím přijde nejen o slušný výdělek z prize money, ale také bude čelit odchodu některých sponzorů, bylo jasné, že se kromě hledání nových obchodních partnerů budou hledat úspory. Jedním z předmětů tohoto nepopulárního opatření byla debata mezi vedením týmu a Buttonem, jehož nároky se náhle pro tým zdály vysoké. Button reagoval jak se dalo čekat - pokud by tým jeho nároky nesplnil, pohrozil odchodem z F1 (a nechme nyní stranou, jestli by ji opravdu definitivně opustil - to ví zatím jenom on sám). Jenson také využil pomoci médií, aby víceméně zahnal Dennise tam, kde ho potřeboval mít.

img-responsive

Ron Dennis hraje s Buttonem poker, ale ohledně jeho karet to není nic moc. | foto: Honda Racing F1

Mistr světa 2009 má s McLarenem dvouletou smlouvu na letošní a příští rok, kterou uzavřel na konci sezóny 2014. Ta mu zajišťuje příjem 18 milionů liber (6 milionů letos, 12 milionů pro rok 2016). Je to běžný přístup, zvaný backloaded, suma je počítána jako celek, ale její větší část se vyplácí až v druhém roce plnění (rozhodně to neznamená, že pilot má oproti letošku pro příští rok dvojnásobnou gáži). McLaren měl možnost smlouvu na konci prvního roku vypovědět. Jde o určitou formu ochrany týmu, pokud pilot projeví "zaječí úmysly". Ovšem pokud o předčasném ukončení smlouvy uvažuje, existuje přesně stanovený den, do nějž musí pilota o svém úmyslu informovat. Tím je v případě Buttona 30. září 2015

McLaren v této chvíli čelí značnému finančnímu tlaku. Rád by Buttona udržel v týmu, ale za výrazně nižších finančních podmínek. Týmový rozpočet na rok 2016 byl odhadován z výhledem na konečné páté místo v Poháru konstruktéru v letošním roce, ovšem realita vypadá podstatně hůře, nejspíš až na devátou příčku. To představuje rozdíl až 15 milionů liber. Z tohoto hlediska se "nárůst" Buttonovy gáže o 6 milionů £ jeví jako drahý špás. A to přesto, že jeho požadavky jsou téměř poloviční proti Alonsovým, ovšem ten má smlouvu tříletou a zčásti ji hradí Honda.

img-responsive

Alonso a Button představují velkou marketingovou sílu. | foto: Honda Racing F1

Na základě těchto údajů se Dennis pokusil přimět Buttona, aby své požadavky zredukoval. Inicioval zrušení stávající smlouvy s tím, že bude uzavřena nová s nižším platem. Button ale rozehrál vysokou hru: "Pokud navrhujete zrušení smlouvy, já odmítám jednat o novém kontraktu a odstoupím." Dennis by pochopitelně mohl na hazard přistoupit a předpokládat, že Button sice vyhrožuje, ale nemíní své rozhodnutí vážně. Do věci se však vložila média a nechtěně se stala součástí vyjednávání. 

Klademe si otázku, proč Dennis prostě kontrakt nezruší a nepřijme Buttonův odchod. Je to do jisté míry proto, že Button kromě svých schopností má v týmu silnou marketingovou hodnotu, která je pochopitelně značně větší než u kteréhokoli z mladých, nadějných, ale na poli obchodu se jmény stále ještě málo etablovaných pilotů, kteří by Buttona eventuelně měli nahradit. Zájem by vzrostl pouze tehdy, pokud by takový talentovaný mladík uspěl - ovšem muselo by to být velice rychle. A situace zatím vypadá, že McLaren Honda v nejbližší době špičkové výsledky nejspíš garantovat nemůže. Proto je pro obchodní stránku týmu přítomnost Buttona velice cenná.

Jak celá situace dopadne? Počkejme do onoho 30. září, což s ohledem na vydání této zprávy bude zítra. Možná se dočkáme zakopání válečné sekyry a nové spolupráce dvou veteránů - na poli týmovém i jezdeckem. 

Vytisknout

Diskuze: Buttonovo setrvání u McLarenu je otázkou peněz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Piloti F1 zavzpomínali na nejslavnější okamžiky v F1

Piloti vybírají nejúžasnější okamžiky z historie F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud