Technické parametry okruhu v Melbourne

GP Austrálie (Melbourne)

GP Austrálie (Melbourne) | foto: Super Aguri Formula 1

Druhý závod letošní sezóny bude o víkendu hostit australské Melbourne. Vozy Formule 1 zde na okruh vyjedou poprvé v pátek ve 2:30 hod našeho času k prvnímu tréninku. Jaká vlastně trať v Albert Parku je?

Jedná se o po Valencii o druhý nejdelší městský okruh letošního kalendáře. Jeho povrch mnoho přilnavosti nenabízí. Piloti se dostávají na limit, jakmile se začnou drolit pneumatiky. Jsou zde ale i rychlé zatáčky, proto je důležité dobře nastavit vůz - týmy obvykle volí spíše nižší přítlak.

V závodě čeká na piloty 58 kol (307,574 km), z nichž jedno měří 5 303 m. Na okruhu se nachází celkem 16 zatáček - 10 pravotočivých, 6 levotočivých - a jezdí se ve směru hodinových ručiček. Hodně se řadí k středně rychlým - průměrná rychlost průjezdu zatáčkou zde činí 156 km/hod při jejím průměrném úhlu 84°, průměrná rychlost za celé kolo potom 225 km/hod. Nejrychlejší jsou zatáčky číslo 11 a 12, po nichž následuje poměrně obtížná pomalejší pasáž před cílovou rovinkou.

Rekord zde drží Michael Schumacher, jenž zde v roce 2004 proletěl jedno kolo za 1:24,125 min. Loni zde byl nejrychlejší ve druhé části kvalifikace Rubens Barrichello - 1:24,783 min. Brazilec je jediným pilotem v současném startovním poli, který se zúčastnil všech Velkých cen Austrálie poté, co se z Adelaide v roce 1996 přesunuly do Melbourne.

Opotřebení pneumatik je zde střední, hodně ovšem dostávají zabrat brzdy. Bridgestone sem letos přiveze měkkou a tvrdou směs ze svého portfolia - stejně jako do dalších závodů v Malajsii, Číně Španělsku a Turecku (pouze v Monaku budou k dispozici jiné směsi: superměkká a střední). Nejdelší úsek na plný plyn měří 735 m a Sebastianu Buemimu zde loni naměřili v kvalifikaci rychlost přesahující 308 km/hod.

I když se 2/3 okruhu jedou na plný plyn, maximální výkon motoru zde není až tak důležitý, jako jeho správné mapování a kroutivá síla pro rychlý výjezd z pomalých zatáček.

melbourne

Vozy zde spotřebují 2,5 kg paliva na jedno kolo, s každým kolem díky úbytku této hmotnosti teoreticky zrychlí o 0,074 sec. V případě optimální strategie uvidíme piloty v boxech pouze jednou - a to kolem 20. kola. Boxová ulička v Melbourne je jednou z nejkratších - měří 280 m, časová ztráta za její průjezd letos představuje 17,9 vteřiny.

melbourne2

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu