Villeneuve miluje Eau Rouge

Villeneuve, Jacques

Villeneuve, Jacques | foto: Sauber Motorsport AG

Ve Spa piloti Formule 1 znovu okusí nejkrásnější zatáčku na světě, ve které vždy zažívají největší vzrušení z jízdy, a která má velmi tragickou minulost.

Hned po startu na belgickém závodním okruhu ve Spa-Francorschamp piloti projedou jednu z nejpomalejších zatáček v kalendáři, vlásenku La Source. Za ní následuje prudké klesání a velmi rychlé "esíčko" známé jako Eau Rouge, které vozy F1 projíždí rychlostí blížící se 300 km/h. Umožňuje to odstředivá síla, která tlačí vozy k zemi, neboť nejprudší část Eau Rouge je v nejnižším místě doliny.

Jezdcům nezbývá, než riskovat, protože za Eau Rouge následuje 800m dlouhý kopec, ideální místo k předjíždění. Na výjezdu z Eau Rouge vidí pouze oblohu. Bohužel má tato zatáčka velmi tragickou bilanci. Za italskou Parabolicou, kterou jsme viděli minulý týden v Monze, má na kontě druhý nejvyšší počet úmrtí v současném kalendáři. Hned třikrát si zde velmi tvrdou havárii prožil Jacques Villeneuve. Nejvíce se proslavil v roce 1998, kdy po čtyřech saltech a dvou nárazech do zdi vystoupil z naprosto zdemolovaného Williamsu s umělým úsměvem a slovy: "Tohle byla moje nejlepší nehoda."

"Eau Rouge je asi nejzábavnější zatáčka v dnešní F1," hájí belgickou přírodní trať Villeneuve.

Spa-Francorschams je dnes určitě nejhezčím závodním okruhem, bezpečnost je však mimo dnešní požadavky. Doufejme, že Spa prodělá několik důležitých úprav a v kalendáři zůstane.

Foto: Sauber Petronas

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu