Ferrari prozradilo, o kolik nová pravidla zpomalila nové vozy

Prezentace nového Ferrari SF90

Prezentace nového Ferrari SF90 | foto: Scuderia Ferrari

Podle Ferrari letošní monoposty po změně aerodynamických pravidel zpomalí zhruba o 1,5 sekundy na kolo. Rekordy proto na rozdíl od loňska v sezóně 2019 zřejmě padat nebudou, týmy však v průběhu sezóny budou díky vývoji zrychlovat.

Ve Formuli 1 došlo ke zjednodušení předního i zadního křídla, brzdových kanálků a bočnic ve snaze usnadnit jízdu vozů za sebou v zatáčkách a následné předjíždění.

Technický ředitel Ferrari Mattia Binotto, jenž minulý měsíc převzal vedení týmu po Mauriziovi Arrivabenem, prozradil, jaký dopad to bude mít na rychlost letošních monopostů: "Když jsme poprvé testovali v aerodynamickém tunelu, tak jsme předpokládali, že půjde o 1,5 sekundy na kolo, a tak to je."

"Tato auta jsou ve srovnání s minulým rokem těžší a aerodynamika, obzvlášť přední křídlo, byla hodně zjednodušena. Očekávalo se [zpomalení] o 1,5 sekundy, což se potvrzuje. Teď jde tedy o to, nakolik se nám podaří dostat z těch 1,5 sekundy během celého vývojového období zpět. Jak se to povedlo ostatním, to prozradí pouze trať," pokračuje Binotto.

img-responsive

Podle zástupců týmů nová pravidla závodění nezlepší, vozy však přijdou o velkou část své aerodynamické výkonnosti | foto: Pirelli

Jednodušší přední křídlo má tedy významný dopad na aerodynamickou výkonnost celého auta. Týmy kvůli jeho zjednodušení nemohou tak dobře kontrolovat obtékání vzduchu směrem k zádi.

Podle technického ředitele Racing Pointu (bývalé Force Indie) Andrewa Greeny zimní práce zahrnovaly "spoustu optimalizací a přepracovávání." Úprava pravidel podle něj ale nemusí vést ke zlepšení podívané tak, jak to bylo zamýšleno.

"Možná se nám nakonec nepodaří pomocí těchto pravidel zlepšit závodění a žel já si nemyslím, že by měla pomoci zmenšit rozdíly v poli. Z našich dat víme ale to, že povedou k podstatně nižší výkonnosti, u které bojujeme o to, abychom ji dostali zpět," uvedl Green.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu