PROHLÁŠENÍ po chaosu při závodě: Vztek a omluvy u Red Bullu, Bottas si na rozdýchání půjde dát pár piv

Jana Šrámková / -haj, 29. dubna 2018, 16:10 Aktualizováno 30.4.2018, 09:54 Google+

Nepředvídatelný a dramatický závod plný incidentů vyhrál Lewis Hamilton před Hamiltonem a Pérezem. Red Bully kolidovaly a o vítězství přišel Vettel i Bottas. Jak hodnotí dnešní chaotický závod v Baku jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  23 komentářů (Poslední 02.05. 17:16) Napište svůj názor
Lewis Hamilton v závodě v Bahrajnu

Lewis Hamilton v závodě v Bahrajnu | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Byl to celkem emotivní závod. Valtteri odvedl odvedl tak dobrou práci a rozhodně si zasloužil vyhrát. Sebastian také odvedl kus práce a já měl opravdu hodně velké štěstí. Je to trošku divný pocit být tady na nejvyšším stupni, ale beru to. Nevzdal jsem se, tlačil jsem na to až do konce, ale nebyl to čistý a lehký závod.

Valtteri Bottas, nedokončil
Je těžké něco říkat. Všichni viděli, co se stalo. Je to prostě škoda a hrozná smůla. Asi si dám pořádné pivo a budu v pohodě. Přenesu se přes to, je to součást závodění, ale teď to hodně bolí. Městské okruhy jsou náročné a hodně se tam havaruje. To je vždy problém a pro nás to prostě dnes bylo smolné. Netuším, jak jsem přes ten úlomek přejel, nic jsem necítil ani neslyšel.

Niki Lauda, nevýkonný ředitel
Dobrý a špatný závod. Proč ten okruh pořádně neuklidili? Bylo tolik času a pro Bottase to byla katastrofa. Pro Lewise to naopak bylo tak dobré. Safety car byl venku téměř věčně, proč ty úlomky nikdo nesebral? Vettel udělal vše perfektně a mohl to lehce vyhrát po restartu. Nicméně Lewis odvedl také dobrou práci a díky bohu, že jsme vyhráli. Jistě, že jsme trošku zatlačili.

FERRARI

Kimi Räikkönen, 2. místo
Co se startu týče já byl na vnitřku a myslím, že mě Ocon neviděl, není to vždy lehké a on prostě zatočil a tam jsem byl já. Nebyl to ideální start a potom náročný závod, když jsem se snažil probojovat vpřed. V určitých momentech jsem se cítil dobře, jindy to bylo horší a trápil jsem se s teplotou pneumatik. Snažil jsem se a očekával potíže. Vyplatilo se to, ale lehké to nebylo.

Sebastian Vettel, 4. místo
Nelituji, že jsem to zkusil, ale nejsem rád, že se to nepovedlo. Ale musel jsem to zkusit. Nemyslím, že jsem byl až příliš optimistický, když jsem to vnitřkem zkusil. Byl jsem trošku v pasti, protože jsem neviděl, kde jsem v souvislosti s první zatáčkou. Pochopitelně jsem ji viděl, ale máme své referenční body, obrubník na zemi nebo znak na zdi. Nalevo tam toho moc není, jen zeď a plot, ale takt o je i v první zatáčce. Jakmile jsem zajel na vnitřek, zablokoval jsem kola, ale neprobrzdil jsem úplně, jinak bych do té zatáčky vůbec nevjel. Ale já to zvládl, těsně. Ale rychlost už jsem neměl tak dobrou a tak jsem ztratil. Ale jinak to byl dobrý závod. Takhle to prostě občas je.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Včera jsme viděli, že je naše auto konkurenceschopné a jsme schopni jet dobře na kterémkoliv okruhu. Se Sebem jsme kontrolovali závod, ale dva safety cary vymazaly jeho náskok... A co se Kimiho týče, po incidentu v prvním kole bojoval a dostal se na druhé místo. Celý víkend jsme reagovali dobře jako tým a s klidem. Nyní se těšíme na závod ve Španělsku.

FORCE INDIA

Sergio Pérez, 3. místo
Myslím, že jsem dnes zajel dvě svá nejlepší kola kariéry. Poslední dvě kola, když byl za mnou Sebastian, s chladnými pneumatikami a bylo to opravdu těžké. Byl jsem na super-měkkých pneumatikách a musel jsem si držet rytmus a držet se blízko Räikkönena, takže se ke mně Sebastian nedostal dost blízko. Nemám slov!

Esteban Ocon, nedokončil
Je to zklamání nedokončit závod v den, ve kterém jsme měli tak dobrou rychlost. Měl jsem dobrý start a podařilo se mi předjet Kimiho [Räikkönena]. Před nájezdem do druhé zatáčky a pak i v ní jsem byl před ním. Byl jsem za Ricciardem, ale Kimi zaútočil a poslal mě do bariéry. Cítím, že to byla moje zatáčka a byl jsem v závodní stopě, ale on zablokoval kola a trefil mě. Myslím, že chyboval - uvidíme, co řeknou komisaři, ale to výsledek to pro mě nezmění. Je to škoda, protože Sergio ukázal, že jsme dnes opravdu měli rychlost. Za výsledek týmu jsem velmi rád a doufám, že si naši výkonnost přeneseme do Barcelony a i dále. 

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Velká gratulace Sergiovi a celému týmu za skvělý podiový výsledek v Baku. Byli jsme rychlí celý víkend a je velmi uspokojující, že jsme dokázali přetavit náš potenciál v solidní bodový příděl. Sergio odjel pozoruhodný závod, když se dokázal zvednout z incidentu v prvním kole a dokázal sebrat pódium Sebastianu [Vettelovi] jen tři kola před koncem. Udělal vše, o co jsme jej požádali a strategie naprosto dokonale vyšla, dokonce nám dovolila zvládnout i 5 vteřinovou penalizaci. Za jeho výsledek vděčíme neuvěřitelnému týmovému úsilí a po náročném startu sezony a několika nešťastných závodech jsme teď všichni uvolněnější. Samozřejmě bylo zklamáním přijít o Estebana v prvním kole, když jej vyřadil Kimi [Räikkönen], protože by zajisté také získal body. Výsledek nám dává dobré naladění pro návrat do Evropy. 

RENAULT

Carlos Sainz, 5. místo
Je to docela dobrý výsledek pro celý tým. Globálně vzato jsem velmi šťastný a jednalo se o opravdu zábavný závod, jako v Baku vždy. Bylo obtížné odhadovat úroveň přilnavosti a viděli jsme spoustu pilotů v problémech. S autem jsem se dnes cítil velmi dobře, je to dobrý pokrok. V první části závodu jsme byli před Red Bully a bylo skvělé, že jsme mohli bojovat o tyto pozice. Když jsme jeli s ultra měkkými gumami, tak jsme věděli, že je naše strategie pomalejší a ta původní byla agresivnější. Pak to bylo trochu jako úplně nový závod. Zafungovalo to ale a my jsme mohli dobře zabojovat o zisk této páté pozice, která je pro tým docela dobrou.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Na tomto okruhu je to vždy trochu bláznivé, je to tu tak těsné! Začali jsme dobře, ale pokazil jsem nájezd do 4. zatáčky. V nájezdu do této zatáčky jsem zablokoval kola a vítr udělal věci ještě složitějšími. Pak už nechybělo moc a skončil jsem ve zdi. Je to škoda, ale takovéto věci se občas stávají. Už se nemohu dočkat Španělska.

Cyril Abiteboul, šéf týmu
Nevěděli jsme, co od tohoto závodu očekávat. Páté místo Carlose představuje excelentní výsledek, dokonce nejlepší od našeho návratu před dvěma lety. Je třeba připustit, že se to událo za nečekaných okolností, ale tak to je. Carlos předvedl dospělý závod, když se dobře staral o pneumatiky a během závodu zároveň předvedl několik dobrých soubojů. Je pozitivní vidět změny v hierarchii ve srovnání s loňským rokem. Red Bull a obecně úroveň výkonnosti týmů s Renaulty ukazuje zlepšení, které jsme už dosáhli a které předvádíme každý víkend. Nicovi chybělo štěstí, když jej potkala podobná nepříjemnost jako vloni. Vloni to zůstalo jeho jedinou chybou v ročníku a pokud to letos bude stejné, tak se nic neděje. Globálně to byl velmi dobrý víkend. Jako stáj jsme získali dost bodů, více než McLaren. 

SAUBER

Charles Leclerc, 6. místo
Úžasný závod a jsem moc spokojen. Hodně se toho dělo a byla spousta incidentů a tak to bylo náročné i zábavné. Cítil jsem se dobře a odvedl maximum. Je to skvělý pocit získat první body a jako tým vidíme náš potenciál. Víme, kde jsou naše silné stránky. Jsem spokojen a těším se na další pokroky.

Marcus Ericsson, 11.místo
Byl to těžký závod. Měl jsem po incidentu na začátku závodu poškozený vůz a trápil se. Dal jsem do toho vše. Nakonec jsem dojel jedenáctý a jako tým jsme získali body, což je motivující a vidíme potenciál. Musíme dál dobře pracovat a těším se na závod v Barceloně.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Jsem moc spokojen. Charles získal první body a měl dobrou rychlost. Odvedl skvělou práci a je to pro něj krok vpřed a může být pyšný. Marcus bojoval poté, co se zapletl do incidentu po startu a zvládl dojet střed pole na jedenácté místo. Byl blízko bodům. Je to pro tým skvělý výsledek nejen díky bodům, ale i co se rychlosti týče. Nyní se musíme soustředit a udržet si tuto dobrou práci.

MCLAREN

Fernando Alonso, 7. místo
Dnešní závod byl od počátku komplikovaný. Ve středu pole je start pořád dokola - lidé raději havarují než aby ubrali plyn. Ale je na nás se kvalifikovat výš. Tam to bývá čistější. Během úvodu jsem měl poškozený vůz a dva defekty a poškozenou podlahu a obě křídla. Opravdu jsem si myslel, že to je konec závodu, ale přezuli jsme a vyměnili křídla a zjistil jsem, že je auto konkurenceschopné. Předjel jsem Sauber a Renault díky safety caru a získali jsme pozice a byl to jeden z nejlepších závodů.

Stoffel Vandoorne, 9. místo
Šílené odpoledne! Většinou to tu bývá šílené a dnes se to opět ukázalo. V polovině jsem byl poslední a neměl moc šancí s tím něco dělat. Ale potom vyjel safety car a já přezul, když ostatní vypadali, že se stápí s teplotou pneumatik. Takže být vzadu nebylo to nejhorší a při restartu jsem se cítil dobře a pár aut předjel a dostal se na body. Chybí nám rychlost na rovinkách a tak jsem se trápil s útokem i obranou, na tom musíme zapracovat. I tak jsem spokojen.

Eric Boullier, závodní ředitel
Dojet na bodech s oběma vozy je příjemné překvapení. Je to odměna za úsilí týmu i obou pilotů. Fernando jel úžasně poté, co měl tak poškozený vůz a bojoval až do konce. Stoffel se necítil pohodlně, ale nakonec bylo dobré týmové rozhodnutí zajet do boxů a on se tak díky novým pneumatikách dostal před pár vozů a zasloužil si body. V podobných závodech si to musíme zasloužit a i když musíme dál pracovat na zlepšení, body jsou vítanou odměnou.

WILLIAMS

Lance Stroll, 8. místo
Šílený závod. Tolik se toho stalo a jsem moc rád, i když kdyby šlo vše perfektně, mohl jsem být ještě výš. Ale perfektní závod dnes neměl nikdo. Nakonec jsem bojoval s Fernandem a myslím, že jsem ho měl udržet, ale překvapil mě. Neviděl jsem ho na tom vnitřku a proklouzl kolem, což je asi dnešní jediná chybka. Vítr byl silný a bylo to znát. Celkově jsem spokojen a byl to pro tým dobrý závod. Nemůžeme však ustat a do Barcelony musíme pochopit problémy a dál pracovat a zlepšovat se.

Sergej Sirotkin, nedokončil
V prvních zatáčkách to byl chaos. Byl jsem mezi dvěma auty a viděl jsem, že se kolizi nevyhnu, tak jsem ubral plyn a doufal, že mě zmáčknout, ale nenarazí do mě, ale nemohl jsem toho udělat víc. Po kolizi jsem měl zničené přední křídlo a zavěšení. Je to škoda, byl to dlouhý závod, ale chápu, že každý chce po startu získat. Je to škoda a ne dobrý pocit. Byl to pro nás zatím nejlepší víkend a věřím, že jsme z toho mohli vytěžit body.

Paddy Lowe, technický ředitel
Bylo zklamání přijít o Sergeje po startu, ale bylo to akční odpoledne plné incidentů a je skvělé získat osmé místo. Jsem spokojen, ale zároveň zklamán, protože věřím, že jsme dnes mohli získat více bodů. I tak jel Lance skvěle a udržel auto pohromadě a to je tady hlavní. Je skvělé získat první body a snad to tak půjde dál.

TORO ROSSO

Brendon Hartley, 10. místo
Zajímavý závod! Z mého úhlu pohledu jsem jel čistě, ale neměl dostatečnou rychlost zaútočit na střed pole. V místech, kde se dá předjíždět, jsem se nedostal dost blízko. Bylo to kolem mě samé drama, ale já se vyhnul potížím a získal první bod, což je super! Bylo důležité dojet, myslím, že rychlost byla relativně ok, ale ke konci na ultra-měkkých jsem nemohl moc stíhat ostatní, i když bych rád zaútočil. Ale s bodem jsem spokojen. Snad to tak bude dál pokračovat.

Pierre Gasly, 12. místo
Měl jsem dobrý start, zvládl se dostat do první desítky, ale bylo těžké si místo udržet, za sebou jsem rychlejší auta na rovinkách nedokázal udržet a tak mě předjeli. Bylo to těžké! Po závěrečném restartu jsem měl problém s Magnussenem, když mě natlačil do zdi a já brzdil i podlahou, zrcátky a to bylo frustrující, protože bez nehody s těmi všemi odstoupeními jsme mohli být na bodech.

Franz Tost, šéf týmu
Obecně to byl pro nás těžký víkend. V kvalifikaci jsme se trápili a tak jsme ztráceli kvůli startu z chvostu. Byl jsem včera smutný, když jsme se nedostali do Q2, což bylo reálné než se stala ta kolize. Ale zpětně mohu říci, že můžeme být rádi, že z toho nebylo nic víc. Co se závodu týče gratuluji Brendonovi k zisku bodu! Věděli jsme, že Baku pro nás budě náročný závod, ale výkon nebyl takový, jaký bychom očekávali. Budeme pracovat na zlepšení.

HAAS

Kevin Magnussen, 13. místo
Jasně, štěstí nám teď nepřeje. Stále máme dobré auto, takže se nemůžu dočkat zbytku sezony. Máme konkurenceschopné auto, se kterým můžeme pravidelně získávat body, pokud budeme mít víkend bez problémů. Jsem si jistý, že takový přijde... Je to náročný start do sezony, zvláště když vidíte potenciál auta. O to je to více frustrující... Obecně to pro nás byl náročný víkend, ale vrátíme se silnější.

Romain Grosjean, nedokončil
Chtěl bych se týmu omluvit, to opravdu zamrzí. Byli jsme uprostřed neuvěřitelného závodu, byl jsem 6. poté, co jsem startoval jako poslední. Vidět Sergia Péreze na podiu když vím, že jsme spolu bojovali, je pro nás všechny trochu bolestivé. Závod přitom šel docela dobře. Podmínky byly náročné, hodně foukalo a auto jezdilo zprava doleva. Asi jsem nevědomky moc ohřál brzdy a když jsem se pak pokusil zabrzdit, tak se mi zablokovala zadní kola a to byl konec.

Günther Steiner, šéf týmu
Je to konec velmi neuspokojivého víkendu. Více se k tomu nedá říci.

RED BULL

Daniel Ricciardo, nedokončil
Hádám, že situace je taková, že jsme rádi, že nás nechávají závodit. Máme to rádi, jak jsme ukázali. Párkrát jsme se dostali blízko, jeli jsme na limitu. Není to dobré a oba se cítíme špatně, že to takto dopadlo. Je to těžké. Nechám novináře a fanoušky udělat si své závěry. Řeknu jen, že jsem si myslel, že se tam objeví mezera na vnitřku a jakmile jsem ten manévr udělal, musel jsem se toho držet. Ale více mě bolí to, jak se všichni v týmu nyní cítí. Pokusíme se omluvit co nejlépe. Podívám se na opakované záběry, jinak to nechci moc komentovat. Nevím, co jsme mohli udělat jinak.

Max Verstappen, nedokončil
Je to velké zklamání. Ztratili jsme spoustu bodů a zbytečně. Myslím, že si musíme promluvit o tom, čí je to chyba, protože především jezdíme za tým a reprezentujeme ostatní a to, co se stalo pro ani jednoho z nás není dobré. Bylo to tvrdé závodění, ale férové, nechali jsme si místo, občas jsme se ťukli, ale i to se během závodění stává. To, co se stalo potom, to už samozřejmě dobré není. Nestalo se to poprvé a myslím, že se z toho poučíte a musíte se ujistit, že se to už nebude opakovat. Nemyslím, že týmové příkazy je ta správná cesta, ale samozřejmě o tom budeme mluvit.

Christian Horner, šéf týmu
Tohle se bude samozřejmě řešit především za zavřenými dveřmi, ale jsme týmový sport a oba jezdci si uvědomují, že to dnes hodně pokazili. Oba se omlouvají. Do té doby jezdili a závodili spolu tvrdě, ale vždy to vydrželo. Neviníme jednoho, oba nesou svůj díl, ale pokazili to týmu. Oba jsou dobře placeni týmem a ujistím se, že se všem v týmu omluví. Chceme je nechat závodit, ale musejí prokázat respekt týmu.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po chaosu při závodě: Vztek a omluvy u Red Bullu, Bottas si na rozdýchání půjde dát pár piv

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 23, poslední 02.05.2018 17:16 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 23 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nico Hülkenberg s Renaultem

Hülkenberg s Renaltem na rovinkách s 329 km/h nejrychlejší, Alonso sedmý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud