Sníh narušil středeční testování v Barceloně. Pět vozů na trati, pouze Alonso zajel měřený čas + VIDEO

Petr Hlawiczka, 28. února 2018, 18:00 Google+

Třetí den bylo v Barceloně neobvykle chladné počasí. Rozdělení polárního víru mělo dopad na teploty rovněž u nás, na severním pólu bylo dokonce tepleji. Vozy F1 ale na sníh nejsou stavěny a dopoledne nemohl létat ani záchranářský vrtulník. Situaci jsme podrobně sledovali.

Počet komentářů:  29 komentářů (Poslední 01.03. 07:31) Napište svůj názor
Sníh ve středu zaskočil týmy v Barceloně

Sníh ve středu zaskočil týmy v Barceloně | foto: Formula1.com

Sdílejte článek

V 9:00 se mělo začít jezdit, jenže na dráze byl sníh a vrtulník až do 12 hodin nemohl létat.

Přehled časů a ujetých kol třetího dne testů v Barceloně

Přehled časů a ujetých kol třetího dne testů v Barceloně | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Počasí tento den rozhodující měrou poznamenalo, když už tedy byla trať v poledne uznána jako způsobilá pro testování, piloti na ní nijak nespěchali a nakonec pouze Kubica, Ricciardo, Hartley, Ericsson a Alonso objeli alespoň jedno kolo. V historii testů půjde o hodně ojedinělý okamžik, protože časoměřiči mohli klidně přijít na závěrečnou desetiminutovku, v níž Fernando Alonso na McLarenu zajel jediná dvě měřená kola. Nezbývá než doufat, že zítra bude počasí příznivější a budeme svědky bohatšího programu. Pro dnešek se s vámi loučíme, zítra na shledanou.


Průběh dne:

18:00 V samém závěru (už po uplynutí časového limitu) se Alonso posunul na hodnotu 2:18,545 a tím také ukončil tento rozpačitý testovací den.

17:55 Alonso se vydal k devátému kolu na mokré trati. Že by zkusil na poslední chvíli zaútočit na svůj vlastní čas?

17:50 Po zajetí měřeného času se Alonso vrátil do boxů, ukončil tak nejdelší působení na trati. Otázkou zůstává, jestli ještě někdo bude mít náladu či potřebu zkusit ohrozit jeho čas.

17:45 Alonso to dokázal! Čtvrt hodiny před koncem testovacího dne se mu podařilo zajet vůbec první měřený čas. Jeho hodnota je 2:21,268

17:40 V závěru dochází k malému zázraku - na trati se ocitají hned dva vozy. K vytrvalci Alonsovi se přidává Hartley na Toro Rosso.

17:30 Připravuje se dvojnásobný mistr světa na měřené kolo? Těch instalačních už najel pět, poslední na hraně závěrečné půlhodiny dnešních testovacích jízd - což s ohledem na situaci panující na Circuit de Catalunya může znít jako výsměch.

17:25 Alonso už absolvoval čtvrté kolo, ale pohříchu ani jedno nemohlo být měřeno - všechna byla pouze instalační. Komentátoři aspoň kladně hodnotí barevné sladění předního a zadního spoileru s označením pneumatik. Scénář je stále stejný, po jednom kole návrat do boxů k mechanikům.

17:15 Jak je svět krásně absurdní. Loni se McLaren trápil s nespolehlivým vozem, nyní Alonso vyjel potřetí na trať, takže pokud absolvuje celé kolo, stane se pilotem s největším počtem najetých okruhů... Poněkud bizarní situace. 

17:10 Alonso už je zpět v boxech, takže společně s Ricciardem jsou v tuto chvíli "nejpilnějšími" testpiloty se dvěma instalačními okruhy. Nyní se čeká, jestli se ještě někdo k Alonsovi nepřidá. Zatím vládne všude klid a ticho.

17:05 Poslední zprávy naznačují, že déšť na Circiuit de Catalunya ustává. Na poslední chvíli by se ještě mohlo na trati něco vyzkoušet. Prvním odvážlivcem je Fernando Alonso, který vyjel na značně zaplavenou trať na pneumatikách do mokra.

17:00 Začala poslední hodina středečních testů a můžeme si vsadit na pravděpodobnost, že se ještě nějaký vůz na trati objeví. Zatím jsme viděli pouhou pětici, která odkroužila šest pomalých kol.

16:55 Podmínky třetího testovacího dne jsou rozhodně krajně svízelné, ale třeba Gary Anderson nechápe, proč se týmy nepokusily alespoň nějak využít dané situace, protože dle jeho názoru by mohly a měly co zkoušet.

16:30 Nelze pochybovat, že daná situace pilotům nesedí, ale někteří alespoň prokazují jistý smysl pro humor nebo využívají nečekané sněhové nadílky, zatímco na twitterech se objevuje z různých záběrů opakovaně některý z pěti vozů, které obkroužily aspoň jedno kolo.

16:20 Na sociálních sítích se připomíná loňský rok, včetně fotografií vodních cisteren, kdy Pirelli na suché trati zkoušelo umělé zavlažení a bylo z toho fiasko. Jak se zdá, tak letošní deštivé podmínky zatím nejsou týmům zrovna po chuti.

16:10 Na níže uvedeném snímku z twitterového účtu stáje Toro Rosso můžeme vidět, jaká je asi v Barceloně zima. Mechanici mající na hlavách kulichy (ač to nejsou čepice-raškovky) rozhodně nejsou v F1 běžným jevem.

16:00 Stejně jako předchozí kolegové skončilo Hartleyovo představení na trati pouze instalačním kolem, ale v současné době působí jakýkoli vůz jedoucí boxovou uličkou atraktivně.

15:57 Už máme pětici pilotů, kteří se vydali na trať. Tím prozatím posledním je Brendon Hartley na Toro Rosso.

15:45 Piloti tráví zahálku různě. Magnussen třeba zapózoval fotografům pro prezentační fotografie, Bottas se zašel podívat ke svému bývalému zaměstnavateli, takže byl svědkem Kubicova krátkého výpadu na trať.

15:40 Všechno zpátky, Williams zmátl přítomné špatnými údaji. Z boxů vyrazil Robert Kubica, aby se opět záhy vrátil zpátky do garáže.

15:35 Na trati se objevuje čtvrtý pilot dnešního testu. Odvážlivcem měl být podle týmových údajů Lance Stroll na Williamsu. Otázkou zůstává, zda i v jeho případě vše neskončí jen instalačním kolem.

15:20 Po třech a půl hodinách odpoledního testovacího programu je na panelu stále údaj o čtyřech odjetých kolech - třemi statečnými byli Alonso, Ericsson a Ricciardo. Občas se od garáží ozve zvuk motoru, ale na trať nikdo nevyjíždí. Teplota se pohybuje kolem 4,4 °C a nadále prší. Williams to na sociálních sítích komentoval výstižným: "Pořád prší, co se dá dělat..."

15:05 Nad Circuit de Catalunya to nevypadá nijak nadějně. Jak už bylo řečeno, sníh téměř ustal, ale o to více zintenzivněl déšť, zvláště v posledních minutách.

15:00 Piloti nejsou lelkováním příliš nadšeni, Valtteri Bottas při polední pauze označil dnešní test za "plýtvání energií". Nevlídné počasí přetrvává a v paměti můžeme zapátrat, kdy naposledy v F1 sněžilo. Zcela určitě se vločky nad tratí objevily - ovšem před závodem - v Grand Prix Kanady 1978.

14:55 Ferrari se rozhodlo, že dnes nevyjede.

14:50 Co se mohou týmy za těchto nereprezentativních podmínek naučit? "Já jsem se toho naučil hodně o tom, jak zahřát pneumatik, což může být někdy k užitku. Poznal jsem obecné chování vozu a to, jak se ovládá, jak ho řídit. Stále však potřebuji lepší podmínky, abych vše odemkl. Hodně jsme se toho naučili z našeho testování aerodynamiky. Provedli jsme nějaké mechanické testy a dostali odpovědi, kterým můžeme slušně věřit, byť byla zima. Dva dny ještě nebyly ztraceny. Všichni vzhlížejí k zítřku a příštímu týdnu," odpovídá pilot Mercedesu Valtteri Bottas.

14:20 Ricciardo podruhé na trati, opět pouze jeden neměřený pokus. Projel se i štěrkem.

14:07 Ericsson se Sauberem je třetím jezdcem, který se dnes vydal k instalačnímu okruhu, po něm je opět ticho.

14:00 U Toro Rosso je rušno, k průzkumu se brzy zřejmě vydá Hartley. A chystá se i Sauber.

13:38 Ricciardo má za sebou instalační okruh, je v garáži. Prostřední sektor měl pomalejší než Alonso.

13:30 Motor starují v garáži Red Bullu.

13:15 Španěl se po jednom kole na pneumatikách do deště vrací do boxů.

13:12 Alonso s McLarenem vyjíždí za náročných podmínek na trať.

13:00 Prší, na dráze se stále nikdo neukázal. Týmy nechtějí riskovat havárii, obzvlášť v tomto období, kdy ještě nemají dostatek náhradních dílů.

12:15 Testování sice oficiálně začalo, neslyšeli jsme zatím ale ještě ani jedno nastartování motoru. Dráha je hodně mokrá, teplota vzduchu 1,7 °C.

12:05 Ne všechny týmy s šéfem McLarenu souhlasí, testovat před sezónou v Bahrajnu by pro ně zas tak jednoduché nebylo - více v aktuální zprávě zde.

12:02 Rozsvítila se zelená na semaforu.

img-responsive

Kterou pneumatiku třetí den zvolit? | foto: Pirelli

11:45 Sníh se mění v déšť či spíše v déšť se sněhem.

11:10 Závodní ředitel McLarenu Eric Boullier komentuje: "Počasí měsíce předem nikdy neodhadnete. Vydat se do Bahrajnu, to máte dobré počasí v podstatě zaručeno. Před několika měsíci to bylo navrženo, ale z ekonomických důvodů to některé týmy zamítly. Podle mě však návrat do Bahrajnu musíme seriózně zvážit. Je to po cestě do Austrálie, takže z pohledu logistiky bychom všichni společně mohli využít určitého mechanismu, abychom ušetřili náklady na přepravu."

Video: Průzkumné kolo

Vyjel by za těchto podmínek McLaren na trať? "Pokusíme se jezdit i za těchto hodně mokrých podmínek. Stále sněží, takže tady není vrtulník, lékařská ani bezpečnostní služba, proto nemůžeme opustit garáž," odpovídá Boullier.

11:00 Sněží, červená na semaforu stále svítí, všichni čekají, co se bude dít. A zahřívají se přitom.

Video: Verstappen to kdysi zvládl s vozem F1 i na sjezdovce v Kitzbühelu

10:05 Jaké jsou možnosti? A) Prodloužit test na pátek. Tam má ale zamluven testovací den Williams a týmy se na tom jednomyslně nedohodly. B) Začít druhé předsezónní testování příští týden v pondělí, takže by trvalo pět dní (místo původně plánovaných čtyř: úterý - pátek). C) Nic neměnit. Týmy zkrátka přijdou o jeden den testů. Jakákoliv jiná varianta vyžaduje souhlas všech.

9:40 V Bahrajnu, o kterém se jednalo jako o možném místě předsezónních testů, panují teploty nad 20 °C. Týmy si nakonec souhlasily s Barcelonou, která je blíže továrnám a také levnější. Den testů není snadné jen tak odepsat, bylo by to drahé - všichni jsou na místě a každý musí dostat zaplaceno. Sezením v garáži v podstatě mrhají penězi. Ta samotné trati sníh není, pouze mokro, ale nemůže vzlétnout helikoptéra.

9:20 Týmy v předchozích dnech jednali o prodloužení testů tento týden, nakonec se ale nedohodly (osm bylo pro, dva proti). Na okruhu je závodní ředitel Charlie Whiting, který s nimi jedná o tom, jak budou testy probíhat dále. V pátek má trať zamluvenou Williams pro filmování, v sobotu zřejmě Ferrari. Postupně se má oteplovat, sníh se změní v déšť.

9:10 Šéf Haasu Günther Steiner uvedl, že v takových podmínkách jezdit nebudou: "V takovém počasí to nemá vůbec smysl. Nic se při tom nenaučíte. Za takových podmínek nikdy nejezdíte a ať děláte cokoliv, riskujete [poškození] auta. Jde o první testování sezóny, nemáme moc náhradních dílů, tohle nemůžeme riskovat. A momentálně to nevypadá o moc lépe ani s předpovědí pro čtvrtek. Má být tepleji, ale stále mokro."

Vytisknout

Diskuze: Sníh narušil středeční testování v Barceloně. Pět vozů na trati, pouze Alonso zajel měřený čas + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 29, poslední 01.03.2018 07:31 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 29 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel při loňských testech v Bahrajnu

Hlasy proti testování v Bahrajnu: "Je to brutální, kolik věcí sem každý den pro…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud