PROHLÁŠENÍ týmů po kvalifikaci v Brazílii: Alonso opět chválí šasi McLarenu

Albert Hadáček / Petr Hlawiczka, 11. listopadu 2017, 18:08 Google+

Jak komentují kvalifikaci na zítřejší závod piloti a zástupci stájí?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valtteri Bottas v cíli závodu v Mexiku

Valtteri Bottas v cíli závodu v Mexiku | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 20.
Jsem v pořádku, přihodilo se to fakt rychle. Takové už to je. Samozřejmě, že je to smůla. Spíše se na to divám jako na výzvu, která činí život zajímavějším a jejíž překonání jej dělá smysluplnějším. Jen musím překonat jakoukoliv bublinu negativity, která z toho vzchází, a posunout se dopředu a vyrůst z toho.

Je to pro mě velmi neobvyklé, ale ukazuje to, že jsme všichni lidé a že se může cokoliv přihodit. Zítra se pokusím užít co nejvíce zábavy. Před několika lety jsem začínal celkem hodně zezadu a prožil jsem skvělý závod.

Valtteri Bottas, 1.
Je to dobrý pocit. Pořád se trochu třesu. Je to skvělý pocit. Bylo to dobré kolo. Těsný souboj se Sebastianem a Kimim. Lewis měl nehodu, což je pro nás smůla, tak alespoň že já mohu začínat z pole position. Tady je obrovskou výhodou, když startujete z pole position. Bude to těžký souboj s vozy Ferrari, ale první rošt je ideální výchozí pozice.

Niki Lauda, nevýkonný ředitel
Chyby se můžou stát. Lewis je určitě na sebe hodně naštvaný, ale to se stává. Pro Valtteriho a jeho sebevědomí jde o fantastický výsledek. Bylo to tak těsné! Jsme pozitivně překvapeni, že k tomu došlo z opačného gardu. Valtteri se vrátil zpět do své špičkové formy.


FERRARI

Sebastian Vettel, 2.
Je to v pořádku. Myslím si, že před zítřkem jsme v pohodě, ale byl bych raději, kdybych byl vpředu. Myslím, že jsem to trochu na brzdách přehnal v poslední jízdě do první zatáčky a že jsem ztratil trochu času. Pak bylo už kolo v pořádku, ale věděl jsem, že jsem něco nechával v poslední zatáčce. To jsem získal, ale tou dobou jsem byl už hodně pozadu.

S mým prvním kolem jsem byl spokojený, myslím, že bylo OK. Vždycky si myslíte, že tři setiny někde můžete získat. Naše rychlost při dlouhých jízdách vypadala dobře, obzvlášť ve srovnání s Valtterim, takže uvidíme.

Kimi Räikkönen, 3.
Cítil jsem, že můžu být rychlejší, ale bylo to těžké dostat pneumatiky do toho správného rámce. Poslední jízda byla lepší, ale nestačilo to. Myslím, že jsme auto pro dnešek zlepšili a počasí se může rychle změnit. Závod bude dlouhý a my podáme co nejlepší výkon.

RED BULL

Max Verstappen, 4.
Myslím si, že jsme maximalizovali náš potenciál, ale nemohu říct, že bych byl spokojen. Nemohli jsme najít ideální vyvážení a nedali jsme dohromady slušné kolo. Těžko jsme ale mohli očekávat, že na této trati porazíme Ferrari či Mercedes. Není to náš okruh. Jsou tu dlouhé rovinky. Udělali jsme prostě, co se dalo, ale nestačilo to.

Daniel Ricciardo, 5.
Budu startovat z nějaké 14. či 15. příčky. Budu startovat na měkké směsi, takže ke konci závodu bych mohl být silnější díky nové sadě super-měkkých pneumatik. Kvalifikace se moc nevydařila. Ti nejlepší kluci odjeli po pěti kolech. Nám se podařilo zajet jen tři. Cítím se prostě lépe na měkké sadě. V Q3 jsem na super-měkké nemohl zajet dobré kolo. Chyběl mi grip na přední levé. Je to frustrující, ale snad přijdeme na to, kde jsou problémy.

Christian Horner, šéf stáje
Výsledek je takový, jaký jsme ho vlastně čekali. Kvalifikace pro nás měla být nejtěžší částí víkendu. Máme ale Maxe v druhé řadě, jelikož startuje ze 4. místo. Daniel bude asi na P14 a bude startovat na tvrdší směsi, takže uvidíme. Mercedesu vadí horko a pokud by Bottas udržel po startu vedení, tak by to mohla být zajímavá velká cena. Ferrari bývají v neděli silné a Max se taky bude rvát.


FORCE INDIA

Sergio Pérez, 6.
Dosáhli jsme toho nejlepšího výsledku, co dnes šlo. Renaulty a Alonso na to velmi tvrdě tlačili. My jsme se opravdu trápili s postupem z Q2, ty rozdíly byly fakt hodně těsné.

Pak ale začalo trochu poprchávat a nám se podařilo za těch podmínek zajet skutečně dobré kolo. Včera bylo fakt horko a zítra očekáváme totéž. Snad trochu zaprší, což by mohlo vytvořit určité příležitosti. Celkově věřím, že jsme v dobré pozici.

Esteban Ocon, 11.
Nebyla to ideální kvalifikaci. Nedostal jsem se do Q3. Rozdíly jsou tady vždycky malé a pár setin rozhodlo. Z nějaké důvodu se nám nepodařilo zlepšení z pátku na sobotu. To je také jeden z důvodů, proč se nám tu zatím tolik nedaří. Nedokázali jsme dát dohromady slušné kolo. V prvním sektoru jsem byl rychlý, ale kvůli gripu jsem ztrácel v tom druhém. Asi jsme nedokázali maximálně využít pneumatiky. Na druhou stranu, kvůli Danielově penalizaci se posuneme a navíc budu mít volnou ruku s výběrem pneumatik.

Robert Fernley, zástupce šéfa stáje
Tým opět odvedl skvělou práci. Je skvělé, že se Sergiovi dařilo. Všichni pracují na plné obrátky, aby udrželi náš tým konkurenceschopný. Startujeme z 5. a 10. příčky, což nám dává slušné šance. Esteban byl zklamaný, ale věřím, že závodní tempo bude dobré. Počasí vypadá dobře, takže snad dnešní výsledky zužitkujeme i zítra.


MCLAREN

Fernando Alonso, 7.
Normálně přejíždíme čáru mezi prvními, jsme sedmí či osmí, pak se posouváme na deváté či desáté místo. Když mi tedy řekli, že jsem stále sedmí a že odstartuji jako šestý, tak začneme z naší skutečné pozice.

Jsme teď celkem konkurenceschopní. Auto v poslední době prokazuje skvělou výkonnost a já si myslím, že to vychází z vývoje šasi. Jde o dobrý směr, kterým jsme se vydali. V Austrálii to příští rok bude úplně jiné, my hledíme vpřed.

Podle mě máme o nedělích dobré auto. Není pochyb o tom, že se Ricciardo a Hamilton vrátí velmi silně do závodu a že to bude těžké ubránit tyto pozice. Ale jak jsme viděli v Mexiku, já se nevzdám a budu se bránit před kýmkoliv, kdo na mě bude útočit. Snad dosáhneme na body.

Máme skvělou šanci. Byli jsme blízko bodům po startu zezadu, tak snad po startu z 6. místa to bude o něco snadnější a zítra dosáhneme dobrého výsledku.

Stoffel Vandoorne, 13.
Nejsem na 100 procent spokojen. Bylo to zvláštní. Kvalifikace pro mě začala dobře, už v Q1 jsem měl dobrý rytmus. Rychlost byla slušná a každým kolem jsem se zrychloval. V Q2 jsem měl problém s pneumatikami a stále nevíme proč. S poslední sadou se to nijak nezlepšilo, budeme muset zanalyzovat data, abychom to vyřešili. Je těžké předpovídat počasí, takže budeme muset počkat a uvidíme, jaká bude situace. Startujeme jako 12., takže se uvidí.

Eric Boullier, závodní ředitel
Alonsovo snažení bylo skvělé. Je výborně namotivovaný a svůj vůz řídil s velkou vášní a odhodlaností. Jeho sedmé místo to skvěle reflektuje. Celý víkend se pohybuje v nejlepší desítce. Museli jsme vyřešit problém s vyvážením, ale odpoledne to již bylo dobré. Start z P6 je základ pro dobrý výsledek, který naznačili i závodní simulace. Stoffel se držel, ale během noci mu nebylo dobře od žaludku. To si vzalo svou daň. I tak ale jezdil dobře. Neměl ještě vyvážené auto a navíc je zde náročné dát dohromady slušné kolo. Kvli jeho stavu dnes nedokázal najít rytmus. I tak ale cítí potenciál a zítra bude tlačit na pilu jako šílenec.

RENAULT

Nico Hülkenberg, 8.
Dnešek byl dobrý a z auta jsme dostali maximum. Na konci Q3 jsme zajeli pár dobrých kol. Radši bych byl, kdyby pršelo, což by trochu zamotalo pořadím, ale vypadá, že se deště nedočkáme. Zítra chceme projet cílovou čárou a s body. Rychlost máme dobrou, takže by to mohl být dobrý souboj s Force Indií, McLarenem a Williamsem. Uvidíme.

Carlos Sainz, 9. 
Zatím jsme s víkendem spokojený, ve voze se cítím čím dál více pohodlněji. Každým kolem se dostávám více a více na limit. Jde to po kousíčkách, ale dostávám se do toho. Některé okruhy jsou prostě technicky náročné a člověk musí být s vozem sžitý. Můžeme být se současným stavem věcí spokojení.

Alex Permane, sportovní ředitel
S rychlostí jsme byli dnes spokojení. Obě auta jsou v nejlepší desítce. Byl to povedený den, kdy oba jezdci jezdili velmi slušně. Zítra nás bude zajímat hlavně spolehlivost, takže chceme hlavně dojet. Body jsou pak dalším cílem. Rádi bychom se posunuli v šampionátu. Zatím to vypadá na suchý závod, což znamená méně proměnných. Budeme se tak muset snažit využít každou šanci.

WILLIAMS

Felipe Massa, 10.
Byl jsem spokojený až to té chvíli, kdy mě jeden z pilotů naschvál rozhodil. Zklamalo mě to. Když je to omylem, tak je to dá pochopit. Tohle omylem nebylo. Na konci posledního kola trochu pršelo a prostě jsem ho nezajel dobře. Zablokoval jsem se a prostě nestartuji z pozice, kde bych měl

Lance Stroll, 18.
Byl to těžký den. Vynechal jsem FP3 a bylo jasné, že kvalifikace bude náročná. Trochu nám pomohli červené vlajky. Dnes jsem startoval od nuly. Bylo to prostě náročné. Auto je na tom ale dobře, prostě jsem hodně chyboval, když jsem hledal samotné limity. Je to náročný víkend, ale zítřek je taky den. Čeká mě penalizace, musíme s tím ale pracovat.

Paddy Lowe, technický ředitel
Bohužel Lancovi odešla na začátku FP3 převodovka, což znamenalo výměnu jak převodovka, tak motoru. Tým odvedl skvělou práci a Lance byl připraven na kvalifikaci, navíc nám pomohla červený vlajka, když Hamilton naboural, což znamenalo více času. Lance odjel dvě kola na super-měkké, ale byl limitován najezděným objemem. Nebyl tak schopen zajet čas, který by ho poslal z Q1. Felipe jezdil velmi dobře a během kvalifikace se stále zlepšoval. Bez problémů se dostal do Q2 jakožto čtvrtý nejrychlejší. Pak již stačilo zajet jeden čas a byl v Q3. Podařilo se nám do poslední části s dvěma novými sadami. Bohužel se dostal mezi další auta v prvním kole, ve druhém pak udělal pár chyb a chybělo pár setin na to, aby se dostal výše. I tak to byl ale skvělý výkon, kdy Felipe opět ukázal, jak se zkušený na své domácí trati. Cílem je, aby se Lance dostal výše, abychom zítra přivezli slušné body.

HAAS

Romain Grosjean, 12.
Snažili jsme se, abychom se dostali do Q2. Je to pro nás velká vzpruha po včerejšku a minulých závodech. Udělali jsme během víkendu slušný pokrok, těší mě to. Loni jsme tu zajeli dobrou kvalifikaci, letošek je taky slušný. Předpokládám, že se nám pořadí na roštu ještě promíchá kvůli penalizacím. Bude to dlouhý a horký závod, takže auta se budou chovat jinak. Uvidíme, co dokážeme. Šesté místo v konstruktérském poháru je stále naším cílem.

Kevin Magnussen, 14.
Myslím si, že Romain dneska dostal z vozu maximum. Já jsem si tak dobře nevedl. Vůz zatím ještě není úplně odlazený, ale Romain je skvělý pilot. Pořád mám problémy s přilnavostí. Nejsem ale naštvaný, prostě mi to tu nesedí. Uvidíme, co se stane zítra. Závodní rychlost nevypadala nejhůře, takže když se poštěstí, mohly by z toho být nějaké body. To je náš cíl

Günther Steiner, šéf stáje
Myslím si, že po včerejšku všichni odvedli dobrou práci a auta jsou nyní mnohem lepší. Jezdci odjeli dobrou kvalifikaci. Jsem velmi potěšen pokrokem, který se od včera udál. Zítra jsme v dobré pozici pro zisk bodů Budeme se snažit nějaké přivést.


TORO ROSSO

Brendon Hartley, 15.
Nebyl to špatný den. Jsem rád, že jsem se dostal do Q2. Nezajeli jsme tam pak čas, abychom pošetřili pneumatiky, což nám otevírá možnosti pro zítřek, takže jsme jen potrénovali starty. To potřebuji, jelikož v mých prvních dvou startech v F1 jsem zrovna nezazářil. Snad se nám to zítra vrátí! Skončit na bodech bude těžký úkol, i tak se o to ale pokusíme. Zajedeme naše maxima a budeme se snažit. Už se na to těším.

Pierre Gasly, 17.
Myslím si, že dnešek byl celkem OK. Nebyl to pro nás skvělý víkend, ale něco jsme odjezdili v FP2 a FP3. Už od začátku jsme věděli, že budeme startovat z chvostu, takže jsme se hlavně soustředili na závodní simulace. Ráno jsem byl s naším závodním tempem spokojen. V kvalifikaci nám ale chyběl přítlak, ale to je z důvodu nastavení vozu pro předjíždění. Snad se nám to zítra vrátí. Tahle trať je skvělá. Druhý a třetí sektor má parádní rytmus. Je fakt paráda tady jezdit, důležité pak samozřejmě je, abychom byli konkurenceschopní. Snad se nám podaří někoho předjet.

Jonathan Eddolls, šéfinženýr stáje
Mechanici měli včera plné ruce práce. Museli vyměnit turbo a motor na Pierrově voze poté, co měl problémy v prvním tréninku. Byla to kopa práce a oni vše včas stihli. V FP3 jsme se soustředili hlavně na závodní simulace, jelikož budeme penalizováni. Pak i nějaké kvalifikační pokusy. Vybalancovali jsme vůz a otestovali všechny včerejší poznatky. Co se týče kvalifikace, tak nás zajímala jen Q1 kvůli postihům. Pro druhou část jsme si ani nešetřili gumy. Pierre měl smůlu, bylo to časově hodně těsné. Chybělo mu asi půl desetiny. Brendon odvedl parádní práci a dostal vůz do Q2. Poté již jen trénoval různé procedury jako nájezd a výjezd do boxů a starty. Poznatky z třetího tréninku nám dávají výhodu pro závod, navíc máme pošetřené pneumatiky a otevřené možnosti, což nám dává strategickou výhodu.

SAUBER

Pascal Wehrlein, 16.
S dnešním výsledkem jsem spokojen. V minulých týdnech jsem měl problémy s vyvážením, nyní jsme ale vyměnili pár dílů a je to znovu dobré. Cítím se sebejistě. Dnešní kvalifikace se vydařila. Bylo to těsné. Mohli jsme skončit i v Q2. Do závodu budu nastupovat pozitivně naladěn, bude hodně záležet na startu. Dám do toho vše.

Marcus Ericsson, 19.
Byl to slušný den. Bojovali jsme o pozice s horší částí středu pole. Q2 byla ve hře, kdyby se nám podařilo dát dohromady perfektní kolo. Bylo to těsné, ale nestačilo. Možná trochu poposkočíme kvůli penalizacím. Zítřek je nový den a mohl by nás čekat dobrý závod.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ týmů po kvalifikaci v Brazílii: Alonso opět chválí šasi McLarenu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton si brazilskou kvalifikaci zkomplikoval tím nejhorším způsobem

KVALIFIKACE GP Brazílie: Hamilton zařídil červenou vlajku, Bottas ho skvěle…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud