Ve Formuli 1 se budou opět testovat biometrické rukavice

Robert RoBertino Pavelka, 20. října 2017, 12:00 Google+

Technická stránka F1 se posouvá stále vpřed, ale myslí se i na další oblasti, týkající se kondice pilotů a jejich zdraví. Proto se dostávají do popředí aplikace, které na první pohled vypadají futuristicky, ovšem zdání v tomto směru klame.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Red Bull rukavice zkoušel už v GP Maďarska

Red Bull rukavice zkoušel už v GP Maďarska | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Biometrické rukavice, jejichž testy už FIA schválila, by měly být technologií, která může významně ovlivnit informace, napomáhající předávání lékařských poznatků. Týmy Red Bull, Force India a Haas F1 Team se už do jejich zkoušek zapojily při Grand Prix Maďarska, nyní se chystá další zkouška ve volných trénincích v rámci GP USA. Konečné rozhodnutí o tom, kdo bude vybavení zkoušet, padne před zahájením samotných tréninků.

Rukavice jsou vybaveny snímači zabudovanými do oblasti dlaně. Senzory pomáhají monitorovat frekvence srdečního tepu a hladinu kyslíku v krvi, takže při případné nehodě nebo kolizní situace mohou pracovníci zdravotní skupiny lépe posoudit stav pilota i na dálku. Technologie těchto rukavic je výsledkem společného projektu řidiče Medical caru F1 Alana van der Merweho a lékaře F1 Iana Robertse, přičemž záštitu nad ním má FIA.

img-responsive

Lékaři budou moci monitorovat stav pilota od chvíle nehody až ošetření | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

"Jde nám o to vidět neviditelné. Když jsme na cestě k místu nehody, tak to, co se děje mezi nárazem a naším příjezdem nemůžeme vidět. Pilot by mohl být v bezvědomí po dobu 30 vteřin a my bychom to nevěděli, protože v tomto stavu je radiokomunikace k ničemu. Takto budeme moci lépe posoudit situaci a přijmout rozhodnější volbu, navíc je tak možné i napomoci týmům a pilotům," vysvětluje novinku van der Merwe.

"Pokud pilot prodělá masivní nehodu a nevyleze z vozu, co se mu mohlo stát? To nemůžeme vědět, dokud se k němu nedostaneme. Veškerá současná technologie ohledně monitoringu pilotů je na klinické bázi - monitoring funguje tak, že případný pacient je ve vyváženém suchu, teple, je dobře osvětlen a v klidu. Jakýkoli pohyb by mohl pozorování zničit. Takže prostředí závodního vozu je pro takové pozorování zcela nevhodné," objasňuje zavedení technologie biometrických rukavic Roberts.

Rukavice mají samostatnou baterii, která zajistí, že data z nich budou vysílány i v případě, že při případném nárazu po nehodě dojde k přerušení chodu motoru a napájení z automobilu. Data jsou přenášena bezdrátově a mohou být odebírána ve chvíli, kdy se zdravotní vůz bude nacházet 500 metrů od místa nehody. Posádka tedy bude mít dost času na to, aby si připravila vše potřebné na případný zásah.

img-responsive

Nová technologie může mít vyžití i pro běžný provoz | foto: youtube.com

Výsledky nejen pro F1

Odběr dat ze závodního vozu a zejména pak při případných nehodách může mít výhody pro posílení lékařských znalostí týkajících se reakce lidského těla v době od nehody až po zotavení. Van der Merwe a Roberts naznačili, že lékařská obec z těchto poznatků může těžit zejména v tom směru, jak lidské tělo reaguje v bezprostředních chvílích po nehodě, což může být využito i v civilní dopravě.

"Nikdy jsme neměli data, která by pokrývala celou časovou osu od nárazu až do chvíle, kdy je pilot dopraven do nemocnice a jeho celkovému zotavení. Bude to tedy skutečně zajímavé, když budeme mít možnost monitorovat stav pilota od chvíle nárazu. Pokud skončí v ambulanci nebo v transportním vrtulníku, dostaneme zajímavé časové okno, abychom zjistili, jak se jeho stav vyvíjí. Ještě nikdy nebylo v tomto prostředí provedeno rozsáhlé sledování základních parametrů, což nám poskytne nové možnosti," domnívá se van der Merwe.

"Je to součástí testovacího módu, protože je nám známo, že pokud se s touto technologií dostaneme do velmi tvrdého prostředí závodů a vozů F1, můžeme ji uplatnit i v dalších náročných podmínkách," dodává Roberts.

Vytisknout

Diskuze: Ve Formuli 1 se budou opět testovat biometrické rukavice

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton podřizuje vše svému cíli

Hamilton v USA nehodlá protestovat po vzoru fotbalistů, Vettel zlehčil pokárání

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud