Ecclestone o roli "důchodce", novém působišti, svém odchodu a vztahu k Liberty Media

Robert RoBertino Pavelka, 17. října 2017, 11:30 Google+

Někdejší boss F1 zvaný též Malý Napoleon šéfoval svému neuvěřitelnému impériu desítky let. Ale "každá legrace jednou skončí" a také Bernie Ecclestone prožívá pocity mocného muže na odpočinku. Jak vypadají jeho týdny a měsíce v nové podobě?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jak se žije bez F1? Ecclestone nic neskrývá

Jak se žije bez F1? Ecclestone nic neskrývá | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Bernie Ecclestone strávil v Londýně téměř osmdesát let. Nyní, pouhých devět měsíců poté, co jeho vláda v čele F1 skončila, sdělil tisku prohlášení, že uvažuje o odchodu z Velké Británie. Ve své kanceláři v Knightsbridge už není k zastižení, plánuje se svou brazilskou manželkou Fabianou přesun do švýcarského Gstaadu.

"Jednoduše se věci změní. Švýcarskou rezidenci jsem měl téměř třicet let. Už dávno jsem plánoval, že si tam postavím dům a přesunu firmu F1 do zahraničí, ale nepodařilo se mi přesvědčit potřebné lidi, abych mohl z Anglie odejít. To byl také důvod, proč jsem zůstal. Ale teď už se o to nestarám. Mohu tam prostě odejít a žít. Vezmu si s sebou pár zaměstnanců, ale ne moc. Čas od času se do Londýna podívám, abych viděl své přátele. Také budu trávit víc času v Brazílii, kde máme kávovou farmu. Ale mým hlavním domovem bude Švýcarsko," plánuje Ecclestone.

"Jak jsem odešel"

Své původní sídlo, které představuje poměrně úzký kancelářský blok naproti slavnému Hyde Parku, koupil Bernie v roce 1985 od saúdského obchodníka se zbraněmi Adnana Khashoggiho. Jeho příbytek se nacházel za zatmavenými okny "nad obchodem". Ecclestone momentálně renovuje svůj hotel Olden ve Gstaadu, kde dokonce vlastní nedaleký ledovec. Dále je ve středu zájmu jeho farma nedalo Sao Paula. Dle vlastních slov si může tyto aktivity konečně dovolit, protože předal svou hlavní životní činnost konglomerátu Liberty Media. Neváhá o tomto tématu promluvit.

img-responsive

Red Bull zůstává jedním z posledních míst, kam Ecclestone může | foto: Red Bull Content Pool

"Nechtěl jsem odejít - byl jsem de facto odejit. V neděli mi zavolal Chase a zeptal se »Můžeme se zítra vidět?« Řekl mi, že za mnou přijde do kanceláře. Odvětil jsem »Jo, budu tam«. Pokračoval: »Víš, že jsme v pátek uzavřeli dohodu?« Já na to: »Ano, gratuluji«. Nato prohlásil: »Potřeboval bych, abys zůstal v pozici výkonného ředitele«. Já mu odpověděl, že si koupil auto, takže ho také bude chtít řídit. Rezignoval jsem. Pro ně to bylo překvapení, protože se tvrdilo, že budou trvat na mé tříleté smlouvě. Mohl jsem kolem toho udělat trochu rozruchu, ale neměl jsem to zapotřebí. Kdyby byla situace trochu jiná, asi bych také jednal jinak. Lepší by rozhodně bylo pracovat dále šest měsíců a sledovat, jak to půjde, ale oni mě chtěli posadit do tak vysoké pozice, že bych vůbec neviděl, co se ve firmě děje," vysvětluje Ecclestone.

Zakázaná oblast

Malý Brit je nadále velmi zaneprázdněn, ale dobrým přátelům vždy hodlá pomoci. Během letošní sezóny navštívil několik závodů, naposledy jsme ho viděli v Rakousku, další závod, na který se chystá, je pochopitelně Brazílie. Ale musel se vyrovnat se zásadní změnou. Dnes už nemůže chodit, kam se mu zachce, má rezervovaná místa u Mercedesu nebo Red Bullu, ale Liberty Media mu jasně dala najevo: držte se dál.

"Chase mi poslal zprávu přes nějakou asistentku, že nemají dost kanceláří na okruzích, jenom ty, které jim poskytnou promotéři. Oni jsou tři - Carey, Sean Bratches a Ross Brown - a tak asi potřebují tři kanceláře. V podstatě tedy nechtějí, abych na závody chodil. Bylo by proto snadné mi to přímo říci. Já bych jim určitě vyhověl," nelíbí se Ecclestoneovi přístup nových majitelů F1.

img-responsive

Lewis Hamilton je podle Bernieho už jistým mistrem | foto: Pirelli

Vyhraje Hamilton

Až bude Česká republika slavit památný 28. říjen, Bernie sfoukne z narozeninového dortu 87 svíček. Závody, na které nejezdí, sleduje doma s Fabianou, čtyřicetiletou brazilskou manželkou. Podle vlastních slov si užíval boje mezi Hamiltonem a Vettelem - jeho názor zní, že šampionát už žádný zvrat nepřinese.

"Lewis si titul zajistí už v následujícím závodě při Grand Prix USA v Austinu. V této sezóně jezdil skvěle, zatímco Ferrari se zpočátku probudil a potom, jak se říká, usnul na vavřínech," nemá o pochybnosti o závěru šampionátu Ecclestone.

Rodák ze St-Peters v poslední době prodal zbývající podíly z F1 a završil tak své působení v F1, které začalo neúspěšným pokusem o kvalifikaci do Grand Prix Monaka 1958. O jeho působení v F1CA, později FOCA, jsme psali v rozsáhlém seriálu. Závěrečná transakce mu vynesla nějakých 300 milionů liber, které přihodil ke svému rozhodně nezanedbatelnému majetku. K dlouhodobé vizi nových majitelů F1 se nehodlá šířeji vyjadřovat, ani k jejich postupu do sociálních médií. On sám to nedělal, protože by to narušilo dohody o televizních právech.

img-responsive

Soužití s Fabianou táhne Ecclestonea stále častěji do Brazílie | foto: FIA

"Budeme muset počkat a uvidíme, co bude dál. Ale doposud neudělali nic, pokud dobře vidím. Tvrdili, že oč méně budou mluvit, o to více budou jednat. O mě tvrdili pravý opak. To není pravda. Spoustu věcí jsem udělal, aniž bych něco řekl. A oni zatím jenom mluví. Třeba o tom, že chtějí šest závodů jenom v Americe. Obecně se tvrdí, že kdybych měl šanci něco udělat, tak to zvládnu mnohem lépe. Chase je teď na palubě a vidí, že to není tak jednoduché, jak si myslel. Svým způsobem ho lituji," dodává Ecclestone.

Rozhodně tato významná, výjimečná a v mnoha směrech kontroverzní postava necítí sebelítost, působí hodně lidským dojmem. Na otázku, co nejvíc postrádá po prakticky celém životě prožitém ve Formuli 1, odpovídá podobně, jako kdysi legendární Graham Hill: "Lidi. Lidi, kteří se stali mými přáteli, dobré lidi."

Vytisknout

Diskuze: Ecclestone o roli "důchodce", novém působišti, svém odchodu a vztahu k Liberty Media

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault ztrácí nejvíce v kvalifikaci, chce proto změnit svůj přístup ke konstrukci motorů

Renault se u motoru pro rok 2018 zaměřuje na kvalifikační mód. Abiteboul…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud