Deset bodů Buttona: Nejhorší chvíle v kariéře, jaké zabil zvíře a koho by pozval na večeři

Robert RoBertino Pavelka, 23. listopadu 2016, 19:10 Google+

Jenson Button je nadále v centru pozornosti a i když rozhovorů s ním přibývá, v každém dalším materiálu tenhle vytáhlý Angličan překvapí něčím novým. A protože už je jeho kariéra před cílovou čarou, rádi se o jeho další názory a historky podělíme.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 25.11. 19:49) Napište svůj názor
Jenson Button se před odchodem z F1 těší zájmu médií

Jenson Button se před odchodem z F1 těší zájmu médií | foto: McLaren

Sdílejte článek

Kdo z vás ještě nepropadl fenoménu facebook (ano, i takoví lidé pořád ještě jsou) a nestihli diskusní pořad Jensona Buttona s Michaelem Korsem, o hodně nejspíš přišel, ale pořád se dá leccos zachránit. Třeba si připomenout deset nejlepších věcí, které Button v živém rozhovoru řekl, zavzpomínal a prokázal i smysl pro humor...

1. „Nico Rosberg vyhraje tento týden titul mistra světa…
Pokud tedy do něj někdo nenarazí. Myslím, že Lewis Hamilton je hodně bohatý a má dost peněz, lítá v soukromém tryskáči, takže jsem si jist, že by mohl někoho z nás uplatit. Jediná možnost by ale byla, kdyby mě Nico předjížděl o kolo, protože nejsem dost rychlý. Takže, jsem ochoten přijmout nabídku… Navíc, z F1 odcházím…

2. „Dnes jsem sledoval Grand Tour ve vaně…“
Je to typ pořadu, na který se můžete koukat z vany. Jestli se mi to líbilo? No, viděl jsem všechno. Řídí stejné vozy jaké jsou v autosalónech. Je to dobrá zábava, ale určitě je tam něco, co mi chybí. Jako závodníka mě to štve, protože ta show jsou jenom o smycích a pneumatikách v oblacích kouře. Myslím, že hodně lidem se to líbí, ale já osobně si říkám: „Chudák auto. Já je miluji a oni je jen ničí“.

img-responsive

Tohoto krasavce si Button zvláště cení | foto: www.fast-autos.net

3. „Kdybych mohl zachránit jedno auto z mé sbírky…“
To je hodně těžká otázka. Všechny jsou pro mě dost emotivní a říci, které konkrétní auto bych vybral… ne, to neudělám. Opravdu rád mám McLaren P1… ale kdybych nějaké zachraňoval, tak by to bylo závodní auto. Mám Ferrari F40, to také miluju. To bych nikdy neprodal, protože je blízké mému srdci. Když jsem byl kluk, měl jsem na zdi obrázek Burta Simpsona, Pamely Anderson a Ferrari F40. Nevím, co v tom věku je nejlepší, ale pro mě to bylo F40.

4. „Myslím, že F1 potřebuje více osobností…“
To je důvod, proč jsem opravdu rád, že tu máme lidi jako Daniel Ricciardo, takový Ricky Bobby, jak mu někdy říkám. Je to dobrý přítel a v mnoha směrech se příliš nestará, co si o něm lidé myslí… je prostě sám sebou. Proto ho mám rád. (Pozn.: Ricky Bobby je postava z amerického filmu o sérii NASCAR, kterého hraje Will Ferrel. Do kin byl uveden v roce 2006).

img-responsive

Formule E není pro Buttona to pravé ořechové | foto: DS Automobiles

5. „Formuli E opravdu nemusím…“
Myslím, že byl v tomto směru vykonán kus práce při získávání různých zemí a měst s nimi spojenými. Abychom mohli závodit v některých z nejlepších a největších měst na světě je fantastické. Nemám rád jejich zvuk, ale když jsem viděl některé závody, přišly mi dobré. Mluvil jsem s několika piloty, tvrdí, že auta jsou rychlá, okruhy zajímavé a závody vzrušující, ale to všechno je relativní…

6. „Jednoznačně podporuji závodní pilotky…“
Rád bych si zazávodil s 21 ženami na startovním roštu. Myslím, že bychom měli odstartovat takovou závodní sérii. Asi není dobré něco takového říkat, že? Vlastně tu byl návrh, aby měly ženy svůj vlastní šampionát… ale s tím nesouhlasím. Pokud jsou opravdu dobré, tak jsou dobré. Není to fyzický sport jako běh na 100 metrů nebo maratón. Pokud je žena dostatečně dobrá, měla by mít možnost jezdit Formuli 1… Stane se to a až k tomu dojde, bude to pro náš sport fantastické.

7. Dva nejděsivější momenty v závodní kariéře jsem pravděpodobně zažil v Monaku…“
Loni jsem projížděl zatáčku Ste. Dévote a vůz přede mnou přejel kryt kanálu a ten se uvolnil. Obvykle jsou pečlivě přivařeny, ale tady došlo k nějaké výjimce. Kryt vyletěl a zasáhl moje přední křídlo a poškodil závěsy. Myslím, že jsem měl obrovské štěstí, protože mít nohy o kousek výš, tak to dopadlo opravdu mnohem hůř… Děsivý moment jsem tu prožil v roce 2003. Vyjel jsem z tunelu rychlostí kolem 290 km/h a zablokovaly se mi brzdy. Trefil jsem vnitřní bariéru, sklouzl napříč tratí a při druhém nárazu jsem čelil přetížení nějakých 35G. Což je opravdu hodně. Vysloveně mě to knokautovalo.

Vzpomínám si, že jsem se probral a doktor Sid Watkins, bohužel už není mezi námi, stál s úsměvem nade mnou. Nějací lidé mi rozřízli kombinézu a aplikovali mi injekci proti bolestem, on se jenom zeptal: »Kde to bolí?« Odpověděl jsem mu, že mě opravdu bolí levá noha. Zadíval se na mě a pokračoval: »Vážně?« Já na to: »Vlastně ne, je pravá noha…« A on zase: „Opravdu?« Já zase blekotal: »Vlastně ruka, moje levá ruka«, a začal jsem se smát. Asi v té chvíli začaly zabírat látky, které do mě napumpovali.

img-responsive

Ricciarda Button označil jako jednu z výrazných osobností F1 | foto: Infiniti

8. „Kdybych měl jít na večeři a vzít s sebou čtyři své soupeře…“
Rozhodně Ricky Bobbyho, tedy Daniela Ricciarda. Potom Felipe Massu, protože on se také loučí s kariérou. I Fernanda Alonsa, je s ním ve skutečnosti docela zábava. Tak, a teď jsem se zasekl… Řeknu vám, že mi Sebastian Vettel poslal aplikaci WhatsApp. Byl jsem šokován! Ne tím, že mi ji poslal, ale obsahem. Neuvěřitelné! Ale i přesto bych ho pozval. Nebo také možná Daniila Kvjata, protože je s ním spousta legrace. My piloti si často po závodě měníme přilby a Dany mě o ni jednou požádal. Když jsem se ho zeptal, proč ji chce, vyprávěl mi následující historku. Byl jsem prý jediným pilotem, kterého požádal o autogram. Prý se pokoušel sbalit nějakou dívku a chtěl pro ni můj autogram. Ale to bylo před deseti lety, samozřejmě předtím, než byl v F1. Mám fanouška, i když myslím, že s tou dívkou mu to tehdy nevyšlo.

9. „Jediné zvíře, které jsem při závodění zabil, byl pták. Omlouvám se…“
Absolvoval jsem svůj druhý test na Williamsu v Jihoafrické republice (2000). Jel jsem na okruhu v Kyalami po rovince a ten pták letěl přímo na mě, nebo já jel přímo na něj? Mimochodem, vozy F1 mají jen maličký štítek, asi centimetr vysoký, ten pták ho prorazil, trefil mojí helmu a vlétl do nasávacího otvoru nad mou hlavou. To bylo hroznéVylezl jsem z auta a litoval toho opeřence, než jsem znovu usedl do vozu a nemohl řídit, protože mi něco uvízlo v krku. Zatracený pták!

img-responsive

Button označuje Barichella jako svého nejoblíbenějšího týmového kolegu | foto: Honda Racing F1

10. „Můj nejoblíbenější týmový kolega v kariéře…“
Rubens Barichello. Strávili jsme spolu čtyři roky a prožili několik velmi těžkých období. Myslím, že v jednu chvíli už můj tým na konci roku 2008 prakticky neexistoval. Ale v roce 2009 jsme jezdili společně za Brawn GP a byla to zvláštní doba. Byl to také nejlepší týmový kolega, co se týče řízení vozu. Fernando byl dobrý, ale Rubens byl na jiné úrovni. Řeknu to takhle, lze chápat, proč ho Michael Schumacher tak dlouho chtěl za týmového kolegu.

Vytisknout

Diskuze: Deset bodů Buttona: Nejhorší chvíle v kariéře, jaké zabil zvíře a koho by pozval na večeři

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 25.11.2016 19:49 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kevin Magnussen a jeho bleskové odpovědi

Magnussen ve slovní přestřelce: Co udělá po skončení posledního závodu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud