6 rozdílů mezi F1 a WEC očima Marka Webbera

Robert RoBertino Pavelka, 5. října 2016, 11:30 Google+

Ve Formuli 1 strávil 12 sezón, sváděl souboje se současnou špičkou, nyní hájí barvy Porsche v šampionátu WEC. Australan, který se světu vyzpovídal prostřednictvím knihy Aussie Grit: My Formula One Journey, se rád dělí o své názory s příznivci motoristického sportu.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 07.10. 10:48) Napište svůj názor
Mark Webber porovnává svět F1 se šampionátem WEC

Mark Webber porovnává svět F1 se šampionátem WEC | foto: Porsche

Sdílejte článek

Mark Alan Webber absolvoval 215 Grand Prix na monopostech Minardi, Jaguar, Williams a Red Bull. Jackie Stewart o něm v jeho časech u Williamsu utrousil, že nejspíš nikdy nenajde způsob, jak vyhrávat závody - Markovi se to povedlo devětkrát a k těmto vavřínům přidal dalších 31 pódiových umístění. Na konci sezóny 2013 dal F1 vale a pustil se do další části své kariéry. Má právo srovnávat a také tak činí.

"Jako pilot chcete vždycky vyhrát. Tento instinkt je stejný, ať jsem závodil ve Formuli 1 nebo když jsem usedal do sedadla motokáry. Jsem nesmírně šťastný, že jsem závodil v F1 a nyní mohu jezdit WEC. Každá z těchto sérií je něčím výjimečná a obě představují zvláštní soubor výzev. Pokud bych měl najít ten hlavní rozdíl, pak WEC je mnohem týmovější.

img-responsive

Mark Webber na Porsche 919 Hybrid | foto: Porsche

Ve WEC sdílíte svůj vůz s ostaními členy týmu, působí to tak trochu jako tenisový Davisův pohár. Mezi piloty panuje přátelství, je skutečně nutné spolupracovat, aby se z auta dostalo co nejvíc, což není případ F1. Ačkoliv tam spolupracujete se spoustou inženýrů, máte plno zdrojů, je velmi individuální.

Dalším rozdílem je provoz na trati. V F1 zdaleka není tak hustý. Ve WEC je spousta různých kategorií v rámci jednoho závodu, takže je třeba se popasovat s velkým množstvím vozů. Vzhledem k tomu, že máme nejrychlejší auto, musíme zdolat piloty na vozech kategorie GT a také některé amatérské jezdce, což ve Formuli 1 nevidíte, v tom je obrovský rozdíl. 

Pak tu je také určitý kulturní rozdíl. Mám dojem, že WEC jsou provázeny mnohem větší tradicí. V kontrastu s F1 jsou sportovní vozy trvalejší, F1 je výbušná a také často rychle končí. Start stojících vozů je zajímavý na pohled a je velkolepé ho sledovat, jsou tam časté bitvy jeden proti jednomu, zatímco sportovní vůz je určitým umocněním soupeření člověka proti stroji, proti samotné povaze vytrvalostního závodu. 

img-responsive

Náladu v paddocku WEC označuje Webber za otevřenější | foto: Porsche

Co se týče dění v paddocku, je ve Formuli 1 intezivnější, zvláště pokud se vyhrává nebo bojuje o vítězství. Je třeba být pořád na vrcholu, jede se nějakých dvacet závodů, takže nezbývá moc času. Ve WEC jsou souboje také intenzivní, ale závodíte proti různým pilotům, když třeba Audi nebo Toyota zvolí pro daný úsek jiného člena posádky. Takže víme, že to nemusí být tvrdé souboje, kolo na kolo, protože o vzrušení se nakonec postará sám závod. Z pohledu pilota, myslím pilota LPM1, mohu říci, že tu panuje obrovské množství respektu. Pravděpodobně proto, že tu hrozí mnohem větší nebezpečí než ve F1, zvláště v Le Mans. Piloti v kategorii LPM1 si toho jsou vědomi, dobře vědí, jaké následky lze v těchto rychlostech čekat. Nelze říci, že by v F1 respekt mezi piloty nebyl, zvláště mezi těmi, kteří proti sobě závodí delsí dobu, ale může tu dojít k selhání, nakonec jsme viděli nehody, kdy došlo k podcenění vlastních schopností.

Co se týče vztahů, tak nyní hovořím s ostatními piloty mnohem více než za celou svou kariéru v F1. Tam stačí, když se vidíme na briefingu nebo na předváděčce před závodem, což dělá za celý víkend nějakých dvacet minut. Ve WEC se vídáme mnohem více. V Austinu jsme například posnídali s lidmi od Toyoty, což by se v F1 nikdy stát nemohlo. Atmosféra je tu mnohem otevřenější. Neříkám, že je lepší nebo horší, je zkrátka jiná.

img-responsive

O vztazích Webbera a Vettela se toho napsalo opravdu dost | foto: Red Bull Racing

Pak tu jsou fanoušci. Řekl bych, že ve WEC jsou takoví drsnější, tedy co se podpory týče. Pokud jdete na Le Mans, kde strávíte plus mínus 30 hodin, tak to už chce pořádnou výdrž, to mi věřte. Jasně, závod sám trvá 24 hodin, ale musíte tam brzy přijet, zůstanete i nějakou dobu po něm, je třeba s sebou vzít jídlo a věci na táboření. Hodně se to tedy liší od klasického závodu F1. Pochopitelně existují zarytí příznivci, v obou kategoriích. Jedni jsou uzavřeni ve světě F1 a bezezbytku ho milují. To samé platí i pro WEC. Řekl bych, že ve vytrvalostních závodech je přístup bližší. Fanoušci se mohou dostat blízko k nám a doslova s námi trávit čas, což je skvělé. Můžeme jim dávat autogramy a fotit se s nimi. To v F1 nevidíte. 

Se svou současnou kariérou jsem spokojen - jsem rád, kde ji momentálně trávím. S působením v F1 to bylo podobné. Proto mám k oběma oblastem opravdu hluboký respekt."

Vytisknout

Diskuze: 6 rozdílů mezi F1 a WEC očima Marka Webbera

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 07.10.2016 10:48 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso se domnívá, že Halo koncept by měl mít jinou podobu

Halo koncept by měl mít jinou formu, domnívá se Alonso

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud