Pérez po své penalizaci zuří: FIA se nechová konzistentně

Sergio Pérez se po kvalifikaci v Singapuru rozčiloval, ale nebylo mu to vůbec platné

Sergio Pérez se po kvalifikaci v Singapuru rozčiloval, ale nebylo mu to vůbec platné | foto: Sahara Force India

Už delší dobu se dostávají odpovědní pracovníci FIA pod palbu kritiky, že jejich rozhodování v kritických pasážích tréninků, kvalifikací či závodů není odpovídající a navíc vykazuje značné rozdíly.

Další ostré debaty vyvolala penalizace Sergia Péreze, který se pro nedělní závod posunul o osm míst na startovním roštu směrem vzad. Důvodem bylo předjetí Felipe Massy v závěru druhé části kvalifikace, kdy na trati vlály žluté vlajky po nehodě Romaina Grosjeana, který v deváté zatáčce ztratil vládu nad vozem a zádí se zabořil do bariéry.

Mexičan se odvolával na telemetrická data, podle kterých v inkriminovaném úseku zpomalil, dále pak tvrdil, že Massu předjel bezpečným způsobem, navíc Brazilec prý nejel rychlé kolo. To však bylo dokazování ex-post a FIA sáhla k trestu, který zhatil Pérezovu snah (byť se Checo v Q3 nezlepšil).

"Všechno se zdálo být v pořádku, podařilo se nám projít po velkých potížích do Q3, ale pak jsme byli seznámeni s trestem v podobě poklesu o osm míst, protože jsem v posledním kole Q2 nerespektoval žluté vlajky. Ani já, ani můj tým s tímto rozhodnutím zásadně nesouhlasí, protože jsme provedli kontrolu telemetrie a je prokázáno, že jsem zpomalil o 6 desetin, takže tu je zásadní rozpor s rozhodnutím FIA. Bohužel Asociace provedla rozhodnutí, se kterým nelze nic dělat. Co k tomu mohu říci: snad jen to, že budu bojovat, abych získat nazpět zracené pozice a nadále sním o velkém závodu. Padat se může, ale zpět se postavit na nohy je povinnost!" vylíčil své názory Sergio Pérez.

Mexičan rovněž uvedl, že FIA už několikrát rozdílně posuzovala podobné prohřešky. Jako příklad lze uvést závěr kvalifikace při Grand Prix Maďarska, kde se v podobné situaci objevil Nico Rosberg a také se záhadně protáhl úsekem, ve kterém bylo máváno žlutými vlajkami. Ačkoliv tvrdil, že zpomalil, vylepšil si svůj nejlepší čas a posunul se na pole-position. FIA tehdy k žádnému trestu nesáhla.

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu