ANALÝZA SEKTORŮ: Jak Räikkönen o pole-position přišel

Petr Hlawiczka, 27. srpna 2016, 17:10 Aktualizováno 27.8.2016, 22:00 Google+

SPA-FRANCHORCHAMPS - ANALÝZA NEJLEPŠÍCH SEKTORŮ A MAXIMÁLNÍCH RYCHLOSTÍ; Jaké časy a rychlosti dosahovali během kvalifikace na Velkou cenu Belgie v jednotlivých částech okruhu a jaké strategie můžeme v neděli očekávat?

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 27.08. 23:00) Napište svůj názor
Pohled na zatáčku Eau Rouge

Pohled na zatáčku Eau Rouge | foto: Manor Racing

Sdílejte článek

Nejprve se podívejme na konfiguraci okruhu. První sektor se po první vlásence projíždí celý na plný plyn, včetně zatáčky Eau Rouge - Radillon. Jedná se o 1,9km dlouhý úsek s dvěma DRS zónami, kde hraje prim síla motoru a nízký odpor.

Druhý sektor začíná před pátou zatáčkou a pokračuje středně-rychlou sekcí přes rychlý Pouhon až po zatáčku č. 14. Tato část je pro změnu technická, vyžaduje vysoký přítlak a dobrou přilnavost v zatáčkách.

Třetí sektor začínající před 15. zatáčkou je opět velmi rychlý a kromě poslední šikany se projíždí také celý na plný plyn, jeho požadavky jsou tedy podobné jako v případě toho prvního, a opačné než u druhého. Týmy tedy musí v nastavení volit kompromisy.

Maximální rychlosti (speed trap) se nachází těsně za Radillonem. Toto místo však neodhaluje ty nejvyšší, protože se poněkud nereprezentativně nachází na začátku rovinky Kemmel - a monoposty předvádějí svá maxima právě na jejím konci.

Mapa okruhu Spa-Francorchamps

Mapa okruhu Spa-Francorchamps | zdroj: Formula1.com

Nico Rosberg získal 28. pole position, když čelil ze smůly svého týmového kolegy, který kvůli výměně komponent pohonné jednotky boj o dnešní vítězství vzdal, a místo toho se připravoval na závod. Němec to však neměl jednoduché, Red Bully a Ferrari totiž byly Mercedesu na super-měkké směsi velmi blízko.

Dokázal sice dosáhnout nejrychlejšího času v prvním a v třetím sektoru, v tom druhém však na Verstappena ztratil přes čtvrt sekundy a první místo vybojoval s náskokem pouhých 0,149 s, byť byl v Q3 s Ricciardem jediný, kdo dal dohromady ideální kolo. Pokud by se to podařilo i Räikkönenovi, který ztratil 2 desetiny vteřiny jen v poslední šikaně, vyhrál by kvalifikaci on.

Ferrari dnes za neobvykle vysokých teplot (vzduch 32 °C, trať 43 °C) ve Spa mohlo pomýšlet na nejvyšší příčku. "V prvním pokusu jsem vyjel zeširoka a mimo, jinak to bylo dobré kolo. Druhý byl ještě lepší, ale ve srovnání s mým kolem v Q2 jsem ztratil kvůli nedotáčivosti pár desetin. Pole-position bylo na dosah, takže je to zklamáním. Bylo by příjemné ho získat. Závodí se zítra, a když to porovnáme s předchozími podniky, tak můžeme být spokojeni s tím, kde se nacházíme. Je to hezké být tak blízko, ale raději bychom byli na pole-position. Měli jsme dobrou šanci," lituje Kimi promarněné příležitosti.

Velmi dobře si vedl také Vettel, jel s nižším přítlakem než Kimi - využil ho v prvním sektoru, ve druhém přirozeně něco ztratil, a v třetím útočil na první řadu, jenže v poslední zatáčce mu zcela odešly zadní pneumatiky a bylo po nadějích.

Williams dnes měl podivné problémy s motory Mercedes, oba piloti kvůli nim ztratili 0,2 sekundy, jinak by podle Roba Smedleyho skončili na 6. a 7. místě - místo toho je Bottas 8. a Massa 10.

Nejlepší sektory kvalifikace v Belgii

Nejlepší sektory kvalifikace v Belgii | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nejvyšší rychlost na konci prvního sektoru dosáhl Gutiérrez s Haasem poháněným Ferrari: 342,5 km/h. Nejlepším zástupcem Mercedesu byl nováček Ocon s Manorem: 341,3 km/h. Ten má méně efektivní aerodynamiku, která ani nedokáže generovat dostatek přítlaku.

Button s McLarenem jel 336,8 km a Verstappen s Red Bullem 336,4. Honda stále hodně zaostává za Renaultem, mladý Holanďan však zvolil mnohem vyšší přítlak, což využil při rekordním čase v druhém sektoru. Kvjat s loňskou specifikací Ferrari byl ještě pomalejší, i ta však v počtu koní Hondu převyšuje.

Před Spa své pohonné jednotky vylepšili Mercedes - o pět žetonů - a Honda. Ta před Belgií vyčerpala 7 žetonů - 3 na spalovací motor (ICE), 4 na turbo a kompresor. Výkon se ale zvýšil o 15 koní, což v časech na kolo dělá kolem 0,2 sekundy. Její deficit na Mercedes se i po dalším kole vylepšení stále pohybuje kolem 70 koní.

Relativní pořadí a odstupy mezi týmy podle nejrychlejších sektorů

Relativní pořadí a odstupy mezi týmy podle nejrychlejších sektorů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

McLaren zde dobrý výsledek nečekal a postup do Q3 (a poražení jednoho z Williamsů) je příjemným překvapením. "Rozhodně toho dnes v autě více nebylo, takže jsem z umístění nadšený. Nečekali jsme, že tady v kvalifikaci budeme tak vysoko, smekám před celým týmem. Honda přivezla novou pohonnou jednotku, která rozhodně představuje zlepšení. Jde o dobrý pokrok," popisuje Button.

"Skončit ve Spa na 9. místě, to je nejlepší kvalifikace sezóny. Tento okruh je pro nás náročný - obsahuje dlouhé rovinky a středně-rychlé zatáčky, které nám opravdu moc nesedí. Bylo to však dobré. Máme lepší auto v závodě než v kvalifikaci, takže uvidíme, co se přihodí zítra. Naše dlouhé jízdy byly celkem dobré, takže bychom rozhodně měli bojovat s Williamsem a možná i s jedním Ferrari," věří pilot McLarenu.

Nejvyšší rychlosti (v km/h) dosahované během kvalifikace na Velkou cenu Belgie 2016

Nejvyšší rychlosti (v km/h) dosahované během kvalifikace na Velkou cenu Belgie 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pneumatiky a strategie
O počasí se bude kvůli vysokým teplotám a také možným přeháňkám v Belgii před závodem ještě hodně diskutovat. Horko ovlivňuje opotřebení a rychlost degradace pneumatik, a ty jsou ve Spa už i tak vždy velmi vysoké. Pirelli navíc zvolilo i vysoké minimální tlaky: 23,5 PSI vpředu a 22 PSI vzadu, na což si piloti hodně stěžují.

Kvůli tomu se zítra očekávají strategie o dvou až třech zastávkách. Jako nejlepší se jeví tato třízastávková: start na super-měkkých a přezouvání na měkké v 7., 19. a v 31. kole.

Piloti startující na super-měkkých pneumatikách, jež v kvalifikaci vydržely pouze jedno kolo, budou muset velmi brzy do boxů, a jsou tedy ve velké nevýhodě proti oběma pilotům Ferrari, Rosbergovi a Ricciardovi, jehož týmový kolega Verstappen, se podle Christiana Hornera sám rozhodl pro jízdu na super-měkkých pneumatikách v Q2. Druhou pozici tedy bude těžko obhajovat.

Podle strategické předpovědi může Hamilton startující kvůli penalizaci z poslední řady dosáhnout na třetí příčku v cíli (zřejmě použije měkké - měkké a středně-tvrdé pneumatiky).

Pirelli doporučuje odjet na super-měkké sadě maximálně 9 kol, na měkkých pneumatikách 16 kol a na středně-tvrdých 24 kol. Velká cena Belgie je vypsána celkem na 24 okruhů.

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

 

Vytisknout

Diskuze: ANALÝZA SEKTORŮ: Jak Räikkönen o pole-position přišel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 27.08.2016 23:00 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Velká cena Belgie 1998

VIDEO: Spa 1998 - největší hromadná havárie v F1 a vyřízení účtů dvou hvězd

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud