PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci v Monaku: Mercedes přiznává, že na Red Bull neměli

Jana Šrámková / Jan Pánek / PH, 28. května 2016, 14:22 Google+

Daniel Ricciardo se raduje ze zisku pole position v Monaku. Mercedesy byly poraženy. Jak hodnotí dnešní kvalifikaci v ulicích Monte Carla na pobřeží Středozemního moře jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 28.05. 15:58) Napište svůj názor
Daniel Ricciardo při tréninku v Monaku

Daniel Ricciardo při tréninku v Monaku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Daniel Ricciardo, 1. místo
Je pěkné, že jsem svou první pole position získal právě v Monaku. Věděli jsme, že nám tento okruh sedne a měli jsem i solidní čtvrtek. Po Barceloně cítím, že řídím dobře, ale nedostávalo se mi za to odměny. Zde jsem přišel sebevědomý. Doufal jsem, že se můžu dostat do této pozice a jsem hodně šťastný. Opravdu si to užívám. Mám za sebou dobré auto s dobrým balíčkem. 

Zítra, pokud bude sucho, budu startovat na super-měkkých pneumatikách, plán byl, že v Q2 zkusíme jeden pokus na ultra-měkkých pneumatikách a potom zkusíme super-softy. Třeba se nám tím otevřou zítra v závodě nějaké možnosti.

Max Verstappen, 21. místo
Co se stalo? Trošku jsem narazil do bariéry a poškodilo to zavěšení, potom jsem už nemohl nic dělat. Cítil jsem se v autě odpoledne dobře, mé první kolo bylo celkem sebevědomé, měl jsem dobré pocity, vše šlo dobře, až na tu šikanu, zatočil jsem trošku dříve, no, a pak se to stalo.

Christian Horner, šéf týmu
Byl to úžasný výkon. To první kolo, 1:13,6 je skvělé. Trošku jsme zariskovali se superměkkými pneumatikami v Q2, ale cítili jsme, že stojí za to to zkusit. A to první kolo v Q3, co Daniel převedl, byl dynamit. Prostě wow... Celý víkend jel skvěle a stačí se podívat na poslední sektor, abyste viděli, jak čistě jezdil. Je to pro něj skvělé, první pole position a naše první od roku 2013.

 

MERCEDES

Nico Rosberg, 2. místo
Myslím, že Daniel byl dneska prostě rychlý. Nebyl jsem dost rychlý, on byl lepší, takže se nedá, říct, že bychom dneska něco pokazili. Prostě jsme na pole position neměli.

Lewis Hamilton, 3. místo
Dneska to bylo velmi těžké, nevím ani co říct. Jsem rád, že jsem na třetím místě po problémech s motorem. Kdybychom vůbec v Q3 nevyjeli, na okruhu jako Monako bychom měli velmi těžký závod. Pole position nebyla pro mě dosažitelná.

U Red Bullu odvedli velmi dobrou práci, že Ricciarda posadili na super-měkkou sadu. Očekávám, že to bude velká výhoda. Na startu nebude mít problém, pneumatiky jsou hodně podobné. Navíc Red Bull má na těchto pneumatikách dobré tempo. Tak trošku doufám v déšť.

Toto Wolff, šéf týmu
Ricciardo si to dnes zasloužil, nevím, jestli jsme měli na to jej porazit. Měli jsme problém s tlakem paliva a to u obou vozů. Jsme zvyklí na to, že jsem v čele a musíme mírnit očekávání. Věděli jsme, že Red Bull tu bude těžko k poražení. Nevím, jestli jiná strategie bude hrát velkou roli, ale uvidíme, závod je zítra.

Ricciardo byl hodně rychlý ve 3. sektoru. Monako je odlišná trať, proto si myslím, že soupeři mají šanci nás porazit, hlavně Red Bull. Pokud zítra bude sucho, bude velmi těžké se před Ricciarda dostat.

 

FERRARI

Sebastian Vettel, 4. místo
Začali jsme dobře, ale neskončili jsme dobře. Věřili jsme si, ale pak jsme se najednou začali trápit. Na rozdíl od ostatních jsme nezrychlovali. Mohli jsme odvést lepší, práci, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo. Teď se musíme soustředit na zítřek. Měli jsme šanci na pole position, tak moc nezaostáváme, ale nezvládli jsme to, co jsme mohli.

Kimi Räikkönen, 6. místo
Celý víkend jsou pneumatiky celkem nepředvídatelné, trápíme se s nimi od čtvrtku. Ráno pneumatiky fungují lépe, ale odpoledne se už ne. Ani opotřebení pneumatik není ideální. Okno, ve kterém pneumatiky pracují, je celkem malé, což často vyústí v nedotáčivost. Je to obtížné, ale tak to je.

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 5. místo
Jsem spokojený, věděli jsme, že rychlost na první desítku máme, ale páté místo předčilo očekávání. Od začátku víkendu mám dobrý pocit, cítím se dobře a udělali jsme v Barceloně pokrok. Dnešní výsledek to potvrzuje. Moje kola byla dobrá a čistá, ale kvalifikace je samozřejmě jen půl práce a zítra nám do cesty může přjít spousta věcí. Tady nic nezískáte zadarmo a musíte si výsledek zasloužit. Jsem však v pozici, že mohu získat slušnou porci bodů.

Sergio Pérez, 8. místo
Měli jsme dobrou rychlost a udělali jsem i pokrok oproti čtvrtku. Ale trošku jsem se trápil s teplotou pneumatik a proto si myslím, že to mohlo být ještě lepší. V každém případě je to dobrá startovní pozice, víme však, jak nepředvídatelný tento závod může být. Musíte být schopni správně a rychle reagovat a trošku štěstí. Klíčový bude start, ale startovní pozice je tu hodně důležitá. Těším se. 

Robert Fernley, žástupce šéfa týmu
Kvalifikace tu může pokazit váš víkend a proto jsme s dnešním výsledkem velmi spokojeni. Vypadali jsme konkurenceschopně už v trénincích a Nico a Sergio se stále zlepšovali. Jeli dnes čistě, zvládli provoz a zajeli skvělá kola. Máme našlápnuto k pěknému výsledku. Ale stát se může cokoliv a musíme být připraveni.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 7. místo
Jsem opravdu spokojen a mám optimistický pocit. Díky Kimiho penalizaci jsme šestí, to je skvělé místo v Monaku. Jsem spokojen, protože k dobrému kolu je tu potřeba jistota a jízda na limitu. A tento výsledek odráží mou jistotu a dobrý pocit v týmu. Celý víkend jsem byl rychlý a máme dobré auto, těším se na slibný závod.

Danill Kvjat, 9. místo
Nejsem spokojen, myslím, že jsem narazil na obrubník ve třetím sektoru a asi jsem kvůli tomu Q3 ztratil čas. Auto se oproti Q2 chovalo jinak, na to se musíme podívat, protože jsme mohli být výš. Je to zklamání, protože naše auto má obrovský potenciál. Jsem si však jistý, že máme šani získat body a budu bojovat.

James Key, technický ředitel
Na tomto okruhu je důležitější šasi než rychlost na rovinkách, takže jsme doufali, že nám sedne. A ukázalo se, že to tak je. Jsme konzistentně v první desítce a cítili jsme, že se do Q3 můžeme dostat bez větších potíží. A kvalifikace je tu velmi důležitá. Oba piloti zajeli v Q2 dobrá kola a posunuli nás dál. Bohužel potom už jsme nevytěžili maximum. Doufali jsme alespoň v jedno auto ve třetí řadě, ale nepodařilo se.

Ztráceli jsme čas v posledním sekotru u Danilla a musíme se na to podívat. Do té doby byl konkurenceschopný. Carlos zajel dobré kolo, ale trošku ztratil v prvním sektoru oproti jeho nejlepšímu a to také musíme zanalyzovat. Ale analýzy naše startovní pozice nezmění. Musíme z nich dostat maximum, abychom se posunuli vpřed. Gratuluji také Danielovi k první pole position!

 

MCLAREN

Fernando Alonso, 10. místo
Naším cílem bylo dostat se do první desítky, ale stále jsem se opravdu v autě necítil jistě. Neměl jsem nejlepší pocit a nebyl si tak jistý v zatáčkách. Naše předpovědi byli asi příliš optimistické, ale uvidíme, co se zítra stane. Budeme potřebovat déšť, sníh nebo cokoliv, abychom se dostali do akce a důležitý bude start. Počasí však bude hrát velkou roli. Bylo by skvělé zde získat body.

Jenson Button, 13. místo
Tým pracoval dobře. Očekávali jsme ale více. Fernando měl správné vyvážení. Já jsem byl v Q1 spokojený, ale v Q2 od zatáčky u kasina už to nebylo tak dobré. Tady se jede na hraně a někdy jste na té správné straně, jako já v Q1, jindy ne, jako v Q2. Nyní si odpočinu a užiju si večer.

Eric Boullier, závodní ředitel
Samozřejmě jsme s výkonem v kvalifikaci zklamání, protože jsme očekávali lepší výsledek oproti našim soupeřům. Přesto, ani jeden z pilotů nebyl spokojen s vyvážením a snažili se udělat maximum, aby zajeli solidní kola. Byla škoda, že jsme dostali do Q3 jen jeden vůz, ale snažili jsme se. Zítra očekáváme tradičně nepředvídatelnou akci a také má pršet, takže se může stát cokoliv. Cílem jsou pro oba naše piloty body.

 

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 11. místo
Očividně nejsme spokojení, protože jsme se nedostali do Q3. Nicméně jsme se zlepšili a musíme se i nadále snažit, abychom zítra dosáhli na body. Je to jeden z nejrušnějších závodů ve smyslu nehod, takže budeme mít velkou příležitost získat body.

Felipe Massa, 14. místo
Nebyla to pro nás jednoduchá kvalifikace. Celou dobu jsme se prali o jednu desetinu. Nicméně jedna desetina nás stála několik pozic. Je to vážně škoda, když to bylo tak těsné. Nebyl to náš den, když zvážím, kolik výkonu jsme dostali z auta třeba i kvůli červeným vlajkám, ačkoliv se auto chovalo dobře. Zítra nebude lehké získat body, ale vynasnažíme se.

Rob Smedley, ředitel traťových operací
Tohle rozhodně není, co jsme chtěli, ale dopadli jsme lépe než minulý rok. Dostali jsme z auta více, kdybychom dali dohromady naše nejlepší sektory, byli bychom na konci první desítky. Určitě jsme učinili s autem pokrok, navíc víme, ve kterých oblastech se musíme zlepšit. Tvrdě jsme pracovali na nastavení auta pro Monako a myslím, že jsme se mohli dostat do nejlepší desítky.
Zítra bychom mohli mít rozumný závod. Valtteri bude startovat 10. s tím, že si bude moci vybrat pneumatiky pro start. S naším typickým úsilím a dobrou strategií se rozhodně zítra můžeme dostat na body.

 

HAAS

Esteban Gutiérrez, 12. místo
Pozitivní den, jsem spokojen. Na začátku bylo náročné pracovat s pneumatikami, ale postupně jsem se přizpůsobil. Nakonec se vše poskládalo dohromady. V Monaku se toho zítra může spousta přihodit.  Jsem pyšný na tým a komunikace se zlepšuje, i naše pochopení auta. Byl do bobrý den.

Romain Grosjean, 15. místo
Měli jsme rychlost na to dostat se do Q3, ale 2x jsem se v Q2 dostal do provozu a vyjel na Mercedesy. Kdyby byly pneumatiky připraveny, vše by bylo fajn, ale musely se zahřát. Každý dělá něco jiného, Mercedes má více přilnavosti a když jsem potřeboval jet rychle, jely pomalu. Provo je součástí hry a my 2x vyjeli do stejné skupiny aut a to nepomohlo. Q3 by byla skvělá a mohli jsme to dokázat. Pozitivní je, že auto se chová dobře, negativní je naše pozice.

Günther Steiner, šéf týmu
Jsem s kvalifikací spokojen, oba piloti odvedli skvělou práci. 12 místo Estebana je skvělé. Tým během kvalifikace dobře reagoval. Romain byl ve svém rychlém kole, když ve středním sektoru ztratil čas, takže se na to ještě musíme podívat, ale celkově jsme spokojeni. V Monaku se může stát cokoliv a když se vyhneme incidentům, uvidíme, co je možné.

 

RENAULT

Kevin Magnussen, 16. místo
Není to skvělé, toto místo okupujeme většinu roku, zde jsme doufali v něco lepšího. V Monaku hrozí nehody a asi bude pršet, takže nikdy nevíte, co se zítra stane.

Jolyon Palmer, 18. místo
Bylo to náročné, na podobná umístění jsme zvyklí. Užil jsem si jízdu na tomto okruhu a doufal jsem v postup do Q2, ale chyběla rychlost. Je to dlouhý závod, takže doufám, že nám i počasí pomůže probojovat se polem a získat body. Jinak se tu těžko předjíždí.

Alan Permane, šéf traťového provozu
Kevin se dostal do Q2, což je pozitivní a Jolyon také předvedl dobrý výkon. Víme, že Monako je náročné zvládnout, ale pravdou je, že bychom byli rádi výš. Pokud nebude pršet, bude probojování polem těžké. Počasí a opotřebení pneumatik však může přinést překvapení.

 

SAUBER

Marcus Ericsson, 17. místo
Byla to slušná kvalifikace a byl jsem i blízko Q2. Je však frustrující, že i přes malý rozdíl se nám to nakonec nepodařilo. Jsem se svým výkonem spokojen a cítil jsem, že jsem zajel dobré kolo, bylo to téměř na hraně. Trošku jsme upravili vyvážení a bylo to lepší. Zítra budeme chtít využít případné šance, které se mohou naskytnout.

Felipe Nasr, 22. místo
Nemám k tomu moc co říct. Když jsem opustil boxovou uličku, tak jsem cítil nějaké vibrace. V tunelu jsem přidal naplno plyna a cítil jsem, že motor odešel. Je to škoda, cítil jsem se dobře, udělali jsme na voze ty správné změny a čekal jsem na to perfektní kolo.

Musím zůstat pozitivní, v zítřejším závodě může nastat spousta variant od safety caru, počasí, incidentů. Nevím, jestli budeme startovat z boxové uličky, uvidíme. Ale moc na tom nezáleží.

 

MANOR

Rio Haryanto, 19. místo
Jsem spokojen, zajel jsem dobré kolo, na hraně a jsem nadšený. Nebylo to lehké, teplota pneumatik stále klesala a každá pozice se tu počítá a i když jsem na chvostu, je to pozici výš, když se naskytne příležitost. Hodně budeme hovořit o tom, jak nám může pomoci strategie. Opravdu se těším. 

Pascal Wehrlein, 20. místo
Byl to chaoz, všechny ty červené vlajky. Vyjel jsem na nových pneumatikách a kvalifikace byla zastavena, takže jsem zklamaný, ale těším se na závod. Můj první mo Monaku a tu výzvu si užívám. Může se tu stát spousta věcí a i když mi incidenty pokazily kvalifikaci, mohou zítra přinést příležitosti. Udělám maximum a uvidíme.

Dave Ryan, závodní ředitel
Q1 byla hektická, 2 červené vlajky nám pokazily pokrok. Rio zajel dobře a byl spokojen. Pascal už méně. Zítra je další den a uvidíme. Dnes jsme opět viděli, jak náročné to na tomto okruhu může být a snad se objeví příležitosti, což je pro piloty motivací. Pokusíme se najít tu nejlepší strategii.

 

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci v Monaku: Mercedes přiznává, že na Red Bull neměli

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 28.05.2016 15:58 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli představuje v Monaku pneumatiky pro rok 2017

Pirelli umožnilo první seznámení s pneumatikami pro rok 2017 + FOTO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud