Red Bull těsně před prodloužením smlouvy s Renaultem na další rok

iM2, 14. května 2016, 21:40 Google+

Prodloužení smlouvy mezi Red Bullem a Renaultem se zdá být už jen formalitou - Francouzi tuto smlouvu oficiálně oznámili FIA.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 15.05. 15:07) Napište svůj názor
Bude i v příští sezoně tepat v zadní části Red Bullů agregát Renault?

Bude i v příští sezoně tepat v zadní části Red Bullů agregát Renault? | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Stará láska nerezaví - to očividně platí také v F1. Poté, co Red Bull a Renault v roce 2015 už oficiálně oznámili ukončení své spolupráce, se nakonec rozhodli (hlavně kvůli absenci jiné možnosti pro Red Bull) pokračovat ve společném partnerství ještě další rok. Kompromisním řešením je, že agregáty Renaultu v zádi letošních Red Bullů RB12 nesou označení TAG Heuer. Francouzi mají za toto partnerství dostat až 28 milionů EUR za tento rok. 

Teď to ale vypadá, že Renault a Red Bull budou spolupracovat také v roce 2017. Francouzi FIA informovali o tom, že by chtěli Red Bullu agregáty dodávat i příští rok. Napjaté vzahy z loňska mezi těmito dvěma firmami (tedy hlavně zástupci Red Bull bývali hodně naštvaní) se zdají být zapomenuty. FIA chce totiž od všech výrobců motorů do 15. května vědět, které týmy jsou u nich pro rok 2017 pod smlouvou anebo od nich minimálně mají na stole nabídku. Důvodem je, že pokud by nějaký tým do tohoto data neměl žádnou nabídku, tak by FIA zasáhla. V krajním případě by FIA mohla nějakého výrobce motorů i donutit k tomu, aby zásoboval svými produkty nějaký tým, pokud by se tomuto týmu nepodařilo s nikým domluvit tradiční cestou.

img-responsive

Vloni to dlouho vypadalo, že se nad kooperací Renault-Red Bull smráká, ale pak slunce opět vyšlo... | foto: Red Bull Content Pool

Toto pravidlo bylo zavedeno v reakci na loňský rok, kdy byly Red Bull a Toro Rosso dlouho bez smlouvy na motory pro letošní sezonu. V letošním roce už by jim po zásahu FIA musel dodávat výrobce motorů s nejmenším počtem zákazníků. Jak se ale zdá, tak letos tato možnost zůstane pouze teoretickou, protože domluva mezi Red Bullem a Renaultem se zdá být až na cenu vyřešená.

"Vždycky jsme říkali, že mosty k Red Bullu nejsou spáleny. Z pohledu výrobce motorů jsme otevření tomu, abychom naši spolupráci prodloužili," říká sportovní šéf Renaultu, Cyril Abiteboul. Také býci se zdají být obnovení kooperace nakloněni, už kvůli tomu, že agregáty Renault od loňska udělaly velký pokrok. Také pro Renault by nedávalo smysl, aby nedodávali více týmům. "Část úspěchu Mercedesu je také založena na portfoliu partnerů, respektive zákazníků v paddocku. Nemůžete pracovat izolovaně. Red Bull je ve Formuli 1 mocnou silou. Máme dostatečné důvody pro to, abychom s nimi pokračovali. Dává to smysl."

img-responsive

Cyril Abiteboul si je vědom toho, že jejich produkt získává na konkurenceschopnosti | foto: Renault Sport F1

Je samozřejmě jasné, že data posbíraná u Red Bullu by mohla Renaultu pomoci v dalším vývoji pohonné jednotky. Bez Red Bullu by se museli spoléhat pouze na data ze svého továrního týmu, což je samozřejmě málo, vždyť Mercedes kromě svého továrního týmu najdeme v útrobách monopostů dalších tří zákaznických stájí. Také Ferrari dodává třem externím zákazníkům, ačkoliv k Toro Rosso putují jen rok staré jednotky. Jen u McLarenu-Hondy spoléhají exklusivně sami na sebe. 

"Pokud jsou spokojení a produkt je konkurenceschopný, pak nemáme žádný důvod ukončovat spolupráci. Doufám, že jsou přesvědčeni o tom, že máme možnost jim nabídnout konkurenceschopný produkt," pokračuje Abiteboul. Dalším významným datem je 1. červen, do kdy by měla být všechna prodloužení smluv týkajících se pohonných jednotek oficiálně oznámena. 

"Víme, co Red Bull očekává. Chtějí konkurenceschopný produkt," dodává Abiteboul. Důležitý by měl být pro obě strany nadcházející test v Barceloně příští týden. Na tom by totiž měl Renault předvést další vývojový krok své pohonné jednotky. Přepracovaná jednotka by měla přinášet 30 - 35 koní navíc. To by mohlo být v případných jednáních důležitým argumentem. 

img-responsive

Bude tedy Red Bull pokračovat s Renaulty i příští rok? Už to tak vypadá... | foto: Red Bull Content Pool

Také Abiteboul mluví o nadcházejícím testu jako o "velmi důležitém". Závodního debutu nových motorů bychom se měli dočkat v Kanadě v půli června. "Mezi lety 2016 a 2017 se na pravidlech týkajících se motorů nic nezmění. Všechny změny, které přinesla sezona 2016, jsou tedy dobré také pro rok 2017. Doufáme, že bychom mohli stáhnout část ztráty [na Mercedes a Ferrari]."

A co bude v příští sezoně s Toro Rosso, které v roce 2015 také používalo agregáty Renaultu a letos vzalo za vděk rok starými pohonnými jednotkami od Ferrari? Dokázal by si Francouz představit návrat Toro Rosso k jejich firmě? "Jsou u Ferrari a myslím, že jsou s jejich produktem spokojení. Pokud by byl ze strany Red Bullu zájem vyrovnat oba týmy po technologické stránce, tak bych se na to rád podíval," zakončil nadějně Abiteboul. V nadcházejících dnech bude ale určitě tématem č. 1 pro Renault prodloužení smlouvy s Red Bullem.

Vytisknout

Diskuze: Red Bull těsně před prodloužením smlouvy s Renaultem na další rok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 15.05.2016 15:07 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen při tréninku v Barceloně

Marko: Verstappen nemusí Ricciarda porazit. Lauda ho přirovnává k Hamiltonovi s…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud